Ota yhteyttä

Uutiset

Katri Helenan äiti täytti 101 vuotta – laulaja valittiin vuoden isovanhemmaksi, katso video

Julkaistu

@

Vuoden isovanhemmaksi valittu laulaja Katri Helena Kalaoja, 73, ei meinannut uskoa saamaansa tunnustusta.

“Kun kuulin tästä tunnustuksesta, sanoin ensimmäiseksi että olen ihan väärä kohde! Olen enemmänkin tällainen hulttiomummi”, Katri Helena nauroi Valli ry:n eli Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton mukaan.

“Minä aina pyydän anteeksi, että pystyn olemaan niin vähän arjessa mukana”, hän sanoo.

“Siksi olen ottanut hoitaakseni kaikki isot juhlat: joulut ja juhannukset. Ajattelen, että tämä on minun panokseni.”

“Puhumalla selvitetään asiat”

Katri Helena Kalaoja on sinivalkoinen legenda.

Valli ry eli jakaa tunnustuksen joka vuosi ihmiselle, joka on edistänyt lasten ja isovanhempien suhteita ja isovanhempien arvostusta. Aiemmin tunnustuksen ovat saaneet mm. näyttelijä Eila Roine, taitelija Kylli Koski ja arkkiatri Risto Pelkonen.

– Katri Helena Kalaoja näyttää esimerkillään, että isovanhemmista on moneksi. Isovanhemmalla saa olla oma elämä, ura ja arki. Monet isovanhemmat ovat aktiivisia tekijöitä, toimijoita ja kansalaisia. Heillä on monia rooleja, joista isovanhemmuus on yksi, järjestöpäällikko Marja Vuorinen Valli ry:stä perustelee valintaa tiedotteessa.

Katri Helena sai muusikko-säveltäjä Timo Kalaojan kanssa kolme lasta: Hanna syntyi vuonna 1974, Juha vuonna 1976 ja Maija vuonna 1977. Juha kuoli sairauskohtaukseen vain 33-vuotiaana vuonna 2009. Lapsenlapsia Katri Helenalla on kaksi.

– Perhe on se, joka on aina lähellä. On elintärkeää vaalia suhteita niin, että ne ovat avoimet ja lämpimät, Katri Helena sanoo.

– Meille on annettu puheen lahja sen vuoksi, että tultaisiin toimeen toistemme kanssa. Ei ole sellaista asiaa, jota ei puhumalla saisi selvitettyä. Tuntuisi elämän tuhlaukselta, että tulisi vihanpitoa tai mököttämistä.

KATSO videolta Katri Helenan tuoreita mietteitä: 

“Olen osa neljän sukupolven ketjua”

Kaksi lapsenlasta, nyt 4- ja 9-vuotiaat, ovat tuoneet Katri Helenan elämään huikean määrän iloa.

“Se uusi ulottuvuus, joka lapsenlapsista on tullut elämään, on ihan käsittämätön. Jatkuvasti saa olla sydän sykkyrällä. Olen niin onnellinen siitä”, Katri Helena totesi Valli ry:lle.

Laulajan oma äiti, Bertta Koistinen, täytti marraskuussa 101 vuotta.

– Kun on osa neljän sukupolven ketjua, on näköala aikaan moneen asiaan, Katri Helena sanoo.

Bertta-äiti: “Vielä kävelen”

Katri Helena ja Bertta antoivat yhteishaastattelun Apu-lehdelle marraskuussa 2017, kun Bertta täytti 100 vuotta.

Kun Bertta-äiti juhli 100-vuotissyntymäpäiviään 2017,  äiti ja tytär antoivat harvinaisen yhteishaastattelun Apu-lehdelle.

“Sata vuotta on ihan hyvä ikä, vielä kävelen ja muistan nuoruuden ajat tarkasti. Myö lähettiin evakkoon kahdesti, Bertta Koistinen sanoi Avun jutussa.

Facebookissa Katri Helena kiitteli tuolloin onnitteluviesteistä:

“Kiiiiiiiitos Bertta-äidin saamista lukuisista 100-vuotis onnitteluista! Hänen oli vähän vaikea ymmärtää, että mikä se veispooki oikein on, mutta viestit tuottivat silti hyvää mieltä!”

“Tehtävä vaikeitakin ratkaisuja”

Äiti asuu nykyään Katri Helenasta kolmen kilometrin päässä.

“Nyt äitini asuu palvelutalossa, mutta rakkaus ja välittäminen säilyy. Toki läheisestä huolehtimiseen ottaa välillä myös koville. Elämässä on tehtävä vaikeitakin ratkaisuja ja jatkuva huolenpito on henkisesti raskasta. Onneksi meidän perheessä on sellainen heimomeininki, ettei kenenkään tarvitse kantaa taakkaansa yksin”, Katri Helena totesi Pääkaupunkiseudun omaishoitajien yhdistykselle lähettämässään kirjeessä marraskuussa 2018.

“Läheisten hoivasta minulla on omakohtaisia kokemuksia, sillä äitini hoiti isää kotona yli 80-vuotiaaksi. Sittemmin olen ollut jo vuosia omasta puolestani vastuussa äidin hyvinvoinnista.”

Katri Helena jäi kesäkuussa keikkatauolle rytmihäiriöiden takia. Heinäkuussa laulajalla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, minkä takia hän perui kaikki loppukesän keikkansa. Sittemmin hän perui myös kaikki talvelle sovitut keikat.

“Olenkin ajatellut, että hiivutan pikkuhiljaa uraani”, Katri Helena uumoili Ilta-Sanomissa lokakuussa.


Tule tekemään löytöjä Iittalan verkkokauppaan! Sisusta suomalaisten suosikeilla: Arabia, Fiskars, Iittala, Rörstrand, Hackman.