Ota yhteyttä

Media

HS: Helmi-orkesterin Ami Jaara harmittelee radiosoiton vähyyttä ja paljastaa huiman Finnhits-taustansa

Aimo “Ami” Jaara täyttää 70 vuotta. Hän on taustalaulanut monissa legendaarissa Finnhitseissä kuten Kuusamo, Viisitoista kesää ja Tahdon olla sulle hellä.

Julkaistu

@

Pitkän linjan tanssimuusikko Aimo “Ami” Jaara täyttää 70 vuotta ensi tiistaina (21.4.20). Helmi-orkesterista tuttu basisti muistelee uraansa ja elämäänsä Helsingin Sanomien leppoisassa syntymäpäivähaastattelussa.

Muiden artistien tavoin Ami ja Helmikin ovat pakkolomalla. Helmen piti alkaa säestää hallitsevaa tangokuningasta Johannes Vatjusta, mutta yhteiskeikkoja ehti kertyä vain muutama ennen koronavirusta.

→ Lue myös: Johannes Vatjuksen uusi orkesteri selvisi – miettii myös paluuta myyntihommiin

Helmi-orkesteri: Ami Jaara – basso, laulu, Matti Saarinen – saksofonit-kongat perc, laulu, Risto Upi Lunkka – koskettimet, hanuri, laulu, Tomi Tuomi – rummut.

“Lauloimme taustoja neljänä päivänä viikossa”

Ami Jaara on nyt jo osa-aikaisesti eläkkeellä, mutta keikkailu maistuu silti yhä.  Ami sanoo tanssikansan olevan entistä vaativampia.

“Ohjelmiston täytyy olla aika hemmetin monipuolista. Pitää tulla salsat ja cha-chat. Nuoremmat tanssivat tangoa ja valssia kuin vanhempikin sukupolvi, mutta he haluavat myös jotain modernimpaa, joten kaikennäköiset musatyylit täytyy osata.”

Amin stemmahittejä: Viisitoista kesää, Tahdon olla sulle hellä, Kuusamo…

Tiesitkö muuten, että Amin ääntä voi kuulla lukuisissa legendaarisissa Finnhits-hiteissä? Finnhits-kokoelmat olivat 1970- ja 80-luvun jättimenestyksiä, ja Ami oli taustalaulajana kestohiteissä kuten Kari Tapion Viisitoista kesää, Katri Helenan Katson autiota hiekkarantaa, Dannyn ja Armin Tahdon olla sulle hellä, Vicky Rostin Tuolta saapuu Charlie Brown, Dannyn Kuusamo ja Tapani Kansan R-A-K-A-S.

Ami lauloi stemmoja vakituisena parinaan Vesa Enne, joka oli hänen vanha bändikaverinsa.

”Lauloimme niitä neljänä päivänä viikossa, ja se oli huippuhienoa aikaa. Äänemme sopivat loistavasti kimppaan, joten soundimme oli yhtenäinen”, Ami kertoo Helsingin Sanomissa.

Amilta on ilmestynyt myös kaksi sooloalbumia: Arkinen laulu (1976) ja Vaeltaja (1995).

Voit kuunnella tästä nuoren Amin suomennetun tulkinnan komeasta Knockin’ On Heaven’s Door -hitistä vuodelta 1976:

→ Lue myös: Helmi-orkesteri: “Mahtava saada vihdoin äänite ulos” – kuuntele kolme komeaa uutuutta

Lauloi Katri Helenan taustalla viisufinaalissa

Taustalaulajien ura huipentui Euroviisuissa 1979, kun Ami ja Vesa Enne matkustivat Israeliin esiintymään Katri Helenan taustakuorossa. Kappale oli Katson sineen taivaan. 

Nykypäivän musiikkituotannossa tietokoneet ovat korvanneet aidot instrumentit. Sen Amikin on pannut merkille.

“Onneksi Suomessa tehdään vielä muunlaistakin musaa, mutta radiosoittoon sitä ei oikein saa. Se on minusta harmillista.”