Ota yhteyttä

Tanssitähdet

Näin tanssikappale syntyy – lue Pasi Kivimäki & N.Y.T. -yhtyeen Pohjoiseen-biisin tarina

Julkaistu

@

Pirkanmaalainen suosittu tanssiorkesteri Pasi Kivimäki & N.Y.T. julkaisi viimeisimmän pitkäsoittonsa nimeltä Kylmää ilmaa juhannuksena 2018. Kivimäki on avannut mielenkiintoisia tarinoita kappaleiden synnystä.  Harvemmin nimittäin tulee ilmi, kuinka tanssilavoilla soivat sävelmät ovat syntyneet.

Pohjoiseen-kappaleen luoja Timo Toivonen.

Tässä yhden biisin tarina. Yhyteessä koskettimia soittava Timo Toivonen sävelsi ja sanoitti levylle Pohjoiseen-kappaleen. Mutta mistä idea Timpan päähän virisi?

“Kummisetäni Matti Toivola, äitini vanhin veli, tunnettiin paremmin tuolla pohjoisessa Saariselän retkeilyalueen erävalvojana nimellä Luppo-Matti. Mistä lie saanutkin taannoin juuri tuollaisen leppoisan lempinimen…. Tämä Pohjoiseen-biisi kertoo fiktiivisesti hänen tarinansa oman uneni pohjalta ja innostuksesta sekä myös kunnianosoituksena hänen työlleen Metsähallituksen palkattuna kulkurina”, Timo Toivonen kertoo.

Melodia talteen Citymarketin leipähyllyllä

Toivonen oli ollut kyläilemässä Seinäjoella kevättalvella 2015. Citymarketin leipähyllyjen välissä Timpan päässä alkoi soida melodia, jonka hän äänitti kännykkäänsä “hokien samalla sointuharmoniaa sinne sekaan”.

“Paikalliset ihmiset taisivat katsoa kuin halpaa ale-makkaraa! Hetken kuluttua uutta linjaa alkoi tulla korvien välistä pihalle,  ja tämän kyseisen B-osan rallattelin puhelimen syövereihin puhelinlokin mukaan 26.2.2015 kolmena erillisenä ideaottona. Kyläily sujuikin muuten ihan perinteisellä tavalla, mutta jokin jäi vaivaamaan kotimatkalle noin 165 km:n verran. Kotiin päästyäni kirjoitin paperille hieman pikkutuhmasti “sämpylästä tilli kurkistaa.”

Lopullisessa versiossa kohta kuuluu “sämpylästä juusto kurkistaa”. 

Näki unessa kalareissun Lappiin

Pasi Kivimäki ja N.Y.T.

Timo Toivonen kertoo, että hänen uniinsa oli jäänyt kummittelemaan polttoaineketjun tv-mainos, missä mainostetaan yhden pysähdyksen taktiikkaa.

“Alkuvaiheessa uneeni ilmestyi vanhempieni valokuva-albumin kuva, jossa Matti ja veljeni Teppo olivat lähdössä kalareissulle pohjoiseen. Ihan tarkkaan en muista, missä kävivät, mutta kuva oli selvä. Sitten hetken päästä uni hyppäsi vanhaan aarrekartannäköiseen karttaan, mistä saattoi jopa silmät kiinni – unessa kun vissiin sillä tavalla ollaan – saattoi nähdä sanan ”Lappi”.”

“Jotenkin siinä piirtyi matkareitti lähes yhtenä viivana vain kerran pysähtyen hetkeksi.  Todellisuudessa Tepon ja Matin reissu kesti varmaankin muutaman päivän ja sanat Luiro, Saariselkä, Kakslauttanen ja kämppä vilisivät takaisin palattuaan kumpienkin suusta. Kävivät kerran jos toisenkin, Matti jäi pysyvästi. Etelän mies oli löytänyt henkisen kotinsa. Pitihän siitä laulu kirjoittaa.”

“Kantrijuna sopi parhaiten”

Timo Toivosen puhelinlokin päivämäärä paljastaa, että 28.2.2015 idea alkoi olla kasassa ja nuotinkirjoitus alkanut.

Pasi Kivimäki.

“Hieman takkusi eteneminen, mutta kirjoitettuani teksti edellä alkoi kokonaisuus hahmottua hiljakseen. Kantrijuna sopisi tuollaiseen matkakertomukseen parhaiten ja taas sai virtuaalirumpali demovaiheessa kyytiä. Etenemä oli perinteinen. Koska biisissä on parissa kohdassa rytmimuutos keskellä, piti se asettaa ensimmäisenä aikajanalle”, Toivonen kuvailee.

“Loppujen lopuksi biisi valmistuikin niin sopivasti, että se päätyi cd-sinkullemme syksyllä 2016, jolloin meidän pitkäsoittomme alunperin piti ilmestyä. Toisena biisinä siinä olikin myös tälle kesällä 2018 julkaistulle levylle päätynyt Ei sanat tyhjät kestää voi. Arki tekee osuutensa ehtimisessä ja ehkä onneksi näinkin, sillä projektin aikana bändin ukkelit sävelsivät ahkerasti uutta ennenkuulumatonta musiikkia, jota kuullaan tällä levyllä.”

KUUNTELE Timo Toivosen säveltämä ja sanoittama Pohjoiseen-kappale tältä Rönnin lavalla kuvatulta videolta elokuussa 2016:


Jatka lukemista
Mainos
Klikkaa ja kommentoi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *