Ota yhteyttä

Uutiset

Olavi Virta uransa takapakeista: “Mitäs niistä” – katso koruttomat haastatteluvideot

Julkaistu

@

Legendaarinen Olavi Virta on jälleen hyvin ajankohtainen Timo Koivusalon ohjaaman elämäkertaelokuvan, Olavi Virta, myötä.

Elokuva sai ensi-iltansa perjantaina (5.10.18) ja vaikka kriitikot sen lyttäsivätkin, kansaa on virrannut teattereihin  ja yleisön kommentit ovat olleet pääasiassa kiittäviä.

Olavi Virta orkestereineen.

Olavi Virran elämä oli traaginen.  Alkoholisoituneen Virran syöksykierre alkoi Ilomantsin työväentalolta 16.3.1959. Virran orkesterin silloinen haitaristi oli liian humalassa soittaakseen, minkä johdosta keikka keskeytettiin ja hänet vietiin putkaan. Keskeytyksen jälkeen Virta päätti lopettaa illan keikan, laittaa kamat kasaan ja palata kämpille.

Järjetön ajojahti

Lehdistö uutisoi illan tapahtumista liioitellen ja siitä alkoi järjettömät mittasuhteet saanut valtakunnallinen skandaali, jossa väitettiin muun muassa, että Olavi Virta oli itse liian humalassa esiintyäkseen tai että koko yhtye olisi sammunut ja viety putkaan.

Ottaen huomioon aikakauden muusikoille tyypillisen alkoholinkäytön, lähti skandaali melko pienestä tapahtumasta liikkeelle.

Tapahtumasarjaa voidaan pitää myös ensimmäisenä julkisuuden henkilöön kohdistuneena ajojahtina, joka sai koko ajan lisää kierroksia. Skandaalin seurauksena Olavi Virralta peruttiin valtava määrä keikkoja ja pian hän olikin kansan suussa tunnettu ivallisesti vain ”laulavana lihapullana”.

Eläkeläisrouva otti asumaan

Viimeiset vuotensa Olavi Virta asui Tampereen Pispalassa eläkeläisrouva Hulda Simulan luona.

Olavi Virta vuonna 1970.

Kaksi kertaa leskeksi jäänyt Hulda oli Olavi Virran suuri ihailija, joka oli lukenut lehdestä Virran olevan sairaalakunnossa ja pyytänyt asunnottoman, sokeritautia sairastavan Virran asumaan luokseen. Virta muutti sairaalasta päästyään Huldan luokse vuonna 1967. Hän piti Olavista pyyteettömästi huolta pienessä huoneen ja keittiön suuruisessa asunnossaan ja Olavi asuikin Huldan kanssa Pispalassa aina kuolemaansa 14.7.1972 asti. Virta menehtyi vain 57-vuotiaana.

“Kaikki oli sympaattista”

Peter von Bagh haastatteli Virtaa Pispalassa 1971, vuotta ennen laulajan kuolemaa. Haastattelussa laverilla istuva, harvakseltaan puhuva ja sanoja hakeva tähti miettii muun maussa uransa suurinta tuokiota.

“En sitä oikeastaan voi määritellä, koska minun suurin menestykseni oli se, että minulla oli kaikki sympaattista… koko elämäni”, Virta sanoo .

“Minä sattumalta olen laulanut lähes 40 vuotta. Onhan siellä ollut tietenkin vastakohtiakin… mutta mitäs niistä” Olavi Virta sanoo lopuksi ja levittää kätensä.

KATSO Yleisradion arkistoista löytyvä video tästä (koko haastattelu löytyy tästä linkistä):

“Ihmiset haukkuivat vanhaksi juopoksi”

Ilkka Sysimetsä eli Frederik.

Frederik ja Danny puolestaan muistelevat Yleisradion videohaastattelussa Virran viimeisiä keikkoja.

“Sain olla 1972 samalla lavalla Olavi Virran kanssa ja nähdä sen hiljalleen tuhoutuvan miehen”, Danny sanoo.

“Hän lauloi istualteen, käsi vapisi…. Ihmiset olivat hyvin epäkohteliaita, huusivat että “painu helvettiin vanha juoppo”. Minun kävi sääliksi Olavi Virta todella voimakkaasti”, Frederik suree.

“Viimeinen kiertue vielä jäljellä”

Danny kertaa videolla viimeistä keskusteluaan Virran kanssa.

Ilkka Lipsanen eli Danny.

“Hän sanoi, että älä murehdi Danny, minulla on vielä yksi kiertue jäljellä. Ahaa, mikäs kiertue sellainen on? Se on ambulanssikiertue, Olavi sanoi ja katsoi minua silmiin.”

KATSO Dannyn ja Frederikin muistelut:

KATSO videolta Olavi Virta elämänsä vedossa vuonna 1948 Ja monessa on oltu souvissa – Laulu Sutisesta – Kapakassa oltiin:


TANSSI NOTKEASTI! Haluatko lisää joustavutta niveliisi? Kokeile nyt ilmaiseksi! Flex5x-ravintolisä auttaa. Klikkaa heti!
Äänikirjat ovat jättihitti. Kuuntele nyt 14 päivää ilmaiseksi ja tutustu Nextoryn valtavan valikoimaan. Ei sitoutumisaikaa. Klikkaa ja kokeile!

 

Jatka lukemista
Mainos
Klikkaa ja kommentoi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *