Ota yhteyttä

Uutiset

VIDEO Helsingin Sotaveteraanikuoron viimeinen keikka herkisti – laulajaveljet käyvät vähiin

Helsingin Sotaveteraanikuorossa on enää kuusi laulajaa. ”Laulamme kunnes meille lauletaan.” Kuoron viimeinen julkinen keikka Temppeliaukion kirkossa Helsingissä oli tunteikas.

Julkaistu

@

Itsenäinen Suomi täyttää tänään perjantaina (6.12.19) 102 vuotta. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi myös tasan 80 vuotta Talvisodan alkamisesta. Suomelle itsenäisyyden säilyttäneitä sotaveteraaneja on elossa enää noin 10 000. Illan Linnan juhlissa veteraaneja kunnioitetaan antamalla heille kunniapaikka astella presidenttiparin kättelyyn ensimmäisinä.

Vuodet ovat karsineet myös Helsingin Sotaveteraanikuoron jäseniä. Kuorossa laulaa enää kuusi miestä sekä kuoronjohtaja, emeritusprofessori Reijo Pajamo, 81. Pajamo on kuoron kuopus.

Miehet esiintyivät itsenäisyyspäivän aattona eilen torstaina (5.12.19) viimeistä kertaa julkisesti Temppeliaukion kirkossa Helsingissä.

”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet, muistakaa: Heille kallis ol’ maa.

Kertokaa lastenlapsille lauluin: Himmetä ei muistot koskaan saa!” – Veteraanin iltahuuto

Mainos

”Kuusi laulajaveljeä kuoli viime vuoden aikana”

Apu-lehden mukaan kato on kuoromiehissä ollut kova. Vuonna 1990 kuoro oli suurimmillaan, jolloin siihen kuului 107 tammenlehvälaulajaksi kutsuttua miestä. Tammenlehvä-tunnusta voivat käyttää rintamaveteraanit. Vielä vuosi sitten kuorossa oli laulajia kaksitoista.

”Kuusi laulajaveljeä kuoli viime vuoden aikana, heistä vanhin oli 105-vuotias Salomon Altschuler. Muutkin poisnukkuneet olivat yli 90-vuotiaita”, Reijo Pajamo kertoo Avussa.

”Veljien saatto on yksi osa nykyistä tehtäväämme, samoin esiintymiset vanhusten palvelutaloissa.”

Mainos

”Laulamme kunnes meille lauletaan”

Helsingin Sotaveteraanikuoro on viimeinen kuoro Suomessa, joka voi käyttää sotaveteraani-nimeä.

Viimeinen, tunteikas keikka oli siis itsenäisyyspäivän aattona yhdessä Viipurin Lauluveikkojen kanssa Helsingissä Temppeliaukion kirkossa, missä kuoro on esiintynyt vuodesta 1991. Kuoroa säesti tuttuun tapaan urkutaiteilija Tapio Tiitu.

”Vaikka esiintymiset loppuvat, me laulamme niin kauan kunnes meille lauletaan”, Reijo Pajamo sanoo Avussa.

Onneksi videot ja äänitteet säilyvät tuleville sukupolville muistona tämänkin sotaveteraanikuoron ansiokkaasta työstä.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille Tanssiin.fi:n kävijöille ja lukijoille!

 

KATSO videolta, kun Helsingin Sotaveteraanikuoro harjoittelee viimeiselle keikalleen:

KATSO videolta, kun Helsingin Sotaveteraanikuoro esiintyy veteraanitoverin hautajaisissa 2015: Veteraanin iltahuuto ja Veteraanin saatto. Tuolloin sotaveteraaneja oli vielä kuorossa laulamassa pitkälti toistakymmentä:

 

KATSO Helsingin Sotaveteraanikuoron tulkitsema Veteraanin iltahuuto vuodelta 2008:


Lainaa 1000 – 60.000€ ilman vakuuksia tai takaajia Laina-aika 1-12 vuotta. Rahoitushaku.fi tekee lainavertailusta helppoa!
Voi entistä paremmin ET:n asiantuntijoiden avulla. Tilaa tästä ET Terveys tarjoushintaan!
Lähde nyt edullisesti risteilylle Tallinnaan tai Tukholmaan! Ikaalisten Matkatoimiston kautta löydät parhaat hinnat ja täyden palvelun.
Osta apteekkituotteet suomalaisesta verkkoapteekista. Reseptilääkkeet, apteekkikosmetiikka kätevästi klikkauksen päässä.