Ota yhteyttä

Musiikkivideo

15-vuotias tango-Henri vavahduttaa Veteraanin iltahuudolla – Anne Mattila sävähdyttää Finlandia-hymnillä

Kokemusta ja nuoruutta.  Anne Mattila esittää kerrassaan kauniisti Finlanda-hymnin, kun taas Tangojuoniori 2019, upeaääninen Henri Jokinen, 15, tulkitsee mieskuorojen kanssa vavahduttavasti Veteraanin iltahuudon. Kuuntele!

Julkaistu

@

Kokemusta ja nuoruutta. Suosikkilaulaja Anne Mattila, 35, esittää kerrassaan kauniisti Finlanda-hymnin, kun taas Tangonuori 2019, tulevaisuuden tangotähdeksi kutsuttu upeaääninen Henri Jokinen, 15, tulkitsee mieskuorojen kanssa vavahduttavasti Veteraanin iltahuudon.

Voit katsoa nämä hienot laulut videoilta tämän artikkelin lopusta. Annen ja Henrin tulkitsemat kappaleet sopivat täydellisesti kunnioittamaan tätä itsenäisyyspäivää (6.12.19).

Anne Mattilan Finlandia-hymnin taltiointi on hänen joulukonsertistaan Järvenpää-talossa 4.12.19 eli pari päivää sitten.

→ Lue myös: Anne Mattila pyörsi päätöksensä: maalaukset myyntiin – uutta musiikkiakin tulossa

Mainos

Tiesitkö muuten, että kansallissäveltäjä Jean Sibelius ei alunperin tarkoittanut Finlandia-hymniä laulettavaksi lainkaan?

Finlandia, op. 26, on Sibeliuksen vuosina 1899 ja 1900 orkesterille säveltämä sävelruno. Se oli alun perin Historiallisia kuvia -nimisen orkesterisarjan viimeinen osa. Se on myös yksi Sibeliuksen tunnetuimmista teoksista myös kansainvälisesti. Sävelrunon loppupuolella on niin sanottu Finlandia-hymni, jonka  Sibelius sovitti vasta myöhemmin erilliseksi teokseksi kuorolle.

“Sehän on tehty orkesteria varten. Mutta jos maailma tahtoo laulaa, niin ei sille mitään mahda”, Jean Sibelius kerrotaan tokaisseen.

Sibeliuksen mieli nimittäin muuttui, kun komeaan hymniin alettiin tehdä sanoja. Laulettuna esitettävän kappaleen nykyään käytössä olevat sanat kirjoitti runoilija V. A. Koskenniemi yli neljäkymmentä vuotta alkuperäisen teoksen säveltämisen jälkeen.

Finlandian nykysanat syntyivät 40 vuotta sävellyksen jälkeen

Mieskuoro Laulu-Miehet tilasi vuonna 1940 sanoituksen  Koskenniemeltä ja tämä kirjoitti nykyään yleisesti käytössä olevat Finlandia-hymnin sanat. Sibelius hyväksyi myös tämän version. Sen ensiesitys oli Helsingin Messuhallissa Martti Turusen johdolla 7. joulukuuta 1940, siis 79 vuotta sitten.

Mainos

Henri Jokinen laulaa syvällä äänellään Veteraanin iltahuudon kolmen mieskuoron kanssa. Sastamalassa asuvan Henrin kanssa laulua tulkitsevat videolla  Suodenniemen Souvarit, Mouhijärven Multakurkut sekä Kiikoisten Korisevat.

→ Lue myös: Tangonuori Henri Jokinen, 15, on tangoilmiö: “Idolini on Reijo Taipale” – katso videot

Kappaleena Veteraanin iltahuuto on uudempaa tekoa. Se on musiikinopettaja, kamarineuvos Kalervo Hämäläisen 1980-luvun loppupuolella säveltämä ja sanoittama laulu, josta on tullut yksi Suomen tunnetuimmista veteraanilauluista.

Veteraanin iltahuuto levytettiin vasta 1988

Laulu äänitettiin esimmäisen kerran syksyllä 1988 Suomen sotaveteraaniliiton kustantamana. Solistina lauloi oopperabaritoni Jorma Hynninen, jota avusti kadettikuoro (KadK74 / KadK75) ja Helsingin Varuskuntasoittokunta. Kasetin B-puolella on näyttelijä Ella Erosen lausuman Maamme-runon tallenne. Kasetti saavutti kultalevyyn oikeuttavan levityksen viikossa.

Ensiesitys samalla kokoonpanolla oli Helsingin Finlandia-talolla järjestetyssä veteraanijuhlassa samana syksynä 1988.

Mainos

KATSO ja kuuntele Anne Mattilan upea tulkinta Finlandia-hymnistä (säv. Jean Sibelius, san. V.A. Koskenniemi) 2019:

 

KATSO ja kuuntele Henri Jokisen sekä mieskuorojen tulkinta Veteraanin iltahuudosta (säv. ja san. Kalervo Hämäläinen, sov. Ismo Korkee) 2019:Tule tekemään löytöjä Iittalan verkkokauppaan! Sisusta suomalaisten suosikeilla: Arabia, Fiskars, Iittala, Rörstrand, Hackman.

Iittala, Design House Stockholm, Finlayson, Alessi... upeaa designia kotiisi, loistava hinta-laatusuhde. Inessa.