Ota yhteyttä

Uutiset

Arja “Lokki” Havakan värikäs elämä: Ensilevytys 50-vuotiaana teki tähden, auttaa nyt vanhuksia

Julkaistu

@

Arja Havakka, 74, juhlisti vuonna 2017 50-vuotista taiteilijanuraansa. Ensi lokakuussa ikonisesta Lokki-valssista tunnettu Havakka täyttää 75 vuotta.

“Aivan sama, onko ylipainonen vai alipainonen, kunhan on tasapainonen”, Arja kommentoi rempseään tyyliinsä parin vuoden takaisessa juhlahaastattelussa Yleisradiolla.

Hän pudotti taiteilijajuhliinsa yli 35 kiloa painoa “syömällä kuivaa lihaa”.

“Ei se 35 kiloa hetkessä pudonnut, pari vuotta se otti sitkeää työtä”, Arja on kertonut.

Havakka on elänyt vaiherikkaan ja värikkään elämän. Lappeenrannassa syntynyt Arja oli vain 7-vuotias, kun hänen äitinsä menehtyi 38-vuotiaana syöpään. Lapsuus oli haasteellinen, mutta musikaalinen Arja tykkäsi esiintyä niin teatterissa kuin lavoillakin.

Arjan rippikuva 1960-luvun taitteesta.

 

Kesällä 1961 Arja näytteli Lappeenrannan kesäteatterissa. Kuvassa hän on Matti Salmelan kanssa Maiju Lassilan kirjoittamassa ja Mikko Majalahden ohjaamassa näytelmässä.

Kiersi tansseja 28 vuotta

Vuonna 1967 rovaniemeläinen muusikko Tommi Lainkari pyysi Havakkaa tuuraamaan Amerikkaan pariksi kuukaudeksi lähtenyttä solistia.

“Lähdin siitä sitten Rovaniemelle tuuraamaan ja kun pari kuukautta oli mennyt, solisti ilmoitti viipyvänsä vielä pari kuukautta. Nyt on 50 vuotta mennyt ja minä vieläkin tuuraan”, Havakka nauraa Ylellä.

Arja lauloi Tommi Lainkarin yhtyeessä kahdeksan vuotta, kunnes päätyi soittamaan levyjä Lapin Portti -ravintolaan. Naispuolinen dj oli 1970-luvulla harvinaisuus, ja Havakka muisteleekin aiheuttaneensa pitkiä jonoja musiikkiravintolaan. Veri veti kuitenkin keikoille.

28 vuoden ajan Arja Havakalla oli oma yhtye, jonka kanssa hän kiersi eri puolilla Suomea. Havakka soitti itse bassoa. Ylen mukaan 1980-luvulla tansseja järjestettiin paljon ja pelkästään tanssiravintoloita oli Rovaniemellä kahdeksan. Keikkoja sovittiin yhden ravintolan kanssa noin kuukaudeksi kerrallaan ja bändi soitti viitenä, jopa kuutena iltana viikossa tanssimusiikkia.

Keikoilla tarvittiin työntöapuakin välillä.“Laula Lokki se Havakka”

Liki 30 vuoden ajan Havakka kiersi ravintoloita, mutta ei julkaissut levyä. Kaikki muuttui 1994 Havakan ollessa 50-vuotias. Ilmestyi Lokki-valssi.

Keikkaillessaan Saariselällä Arja Havakkan juttusille tuli muuan ravintolatyöntekijä ja tiedusteli, että osaako tämä linnusta kertovaa laulua. Havakka sanoi tietävänsä montakin lintulaulua, mutta pyysi tarjoilijaa tuomaan oman suosikkinsa.

Lokki-valssin nuotit odottivat nuottitelineellä seuraavana päivänä.

“Jäjitimme sanat siihen kappaleeseen, ja siitä alkoi pyöritys. Lokkia on laulettu sitten kahdeksankin kertaa yhden illan aikana. Kerran yksi hilpeä veikko tuli bändin eteen ja sanoi sopertaen, että “laula Lokki se Havakka”, Arja nauraa.

Kappale on alun perin sata vuotta vanha venäläinen kansansävelmä, mihin opetusneuvos Antti Henttonen oli tehnyt suomenkieliset sanat. Valssin oli levyttänyt moni ennen Havakkaa, mutta vasta hänen tulkinnastaan tuli hitti.

“Niillä Lokki-valssin ansioilla ostin ensimmäisen oman asuntoni.”

“Valtava pyöritys yllätti”

Vuonna 1994 Audiovox-levy-yhtiö osti Havakan Lokki-valssista tekemän omakustannenauhan. Ilkka Vainio oli yhtiössä tuottajana, ja siitä alkoi heidän pitkä yhteistyönsä – ja valtava pyöritys. Havakan yhtye lähti levy-yhtiön kiertueelle ja esiintyi parhaimmillaan 33 kertaa kuukaudessa eri tansseissa ja tapahtumissa.

“En olisi uskonut, mikä pyöritys yhdestä Lokki-valssista tulee.”

Havakka myi Lokki-albumillaan kultaa. Sen jälkeen ilmestyi vielä kolme suosittua albumia. Vuonna 2001 hänet pyydettiin myös televisioon Agents-yhtyeen vieraaksi suosittuun Laulava Sydän-ohjelmaan, missä oli mukana myös Danny.

“Onneksi olin ollut karikoilla ravintolamuusikkona ja elänyt sitä elämää. Jos olisi kokemattomana tullut tuollainen pömpsäys, olisin seonnut täysin”, Havakka on kertonut.

“Olen sinkku ja lapseton omasta tahdostani”

Arja Havakalla ei ole puolisoa eikä lapsia. Hän on asunut Keminmaalla vuodesta 2007. Havakka tekee Eläkeliitossa vapaaehtoistyötä vanhusten auttamiseksi. Arja myös kuuluu Ämmikööri-kuoroon, joka käy laulamassa, räppäämässä ja laulattamassa vanhustentaloilla, vuodeosastoilla ja erilaisissa seniorijuhlissa.

“Sinkuuden valitsin, kun huomasin, että aina soittajilla oli huoli lapsista ja oli aikatauluja. Ajattelin, että sinkkuna on vapaa. Sitten 90-vuotiaana palvelutalossa voin pyytää Vihtoria keinuttamaan kiikustuolia”, Arja nauroi taannoin Iltalehden haastattelussa.

“Ennen oli sileä naama ja vekkihame, nyt on toisinpäin.”

 

KATSO Arjan rautainen veto Jambalayasta Anita Hirvosen vieraana 1990-luvun Maitolaituri soi -ohjelmasta:

KUUNTELE Arja Havakan & Kulkuriveli Jamin sinkku Vuonna -66 (säv. & san. Simo Tekojärvi, sov. Leevi Leppänen – Jani Jalkanen – Ilkka Kaikkonen) vuodelta 2017: