Ota yhteyttä

Uutiset

Jouluiset artistiterveiset vol.12 joululaulujen tekijöitä

Kukat, Tonttu, päiväunet. Kenelle mikäkin tärkeä joulussa.
Lue lisää!

Julkaistu

@

Säveltäjä, sanoittaja ja laulaja Kikka Laitinen:

” Jouluna pitää olla paljon erilaisia kukkia”

Kuva: Kikka Laitinen

Mikä on Sinun jouluperinteesi, mitä teet tai mitä valmistat joka jouluksi?

– “Joka jouluksi valmistuu herkullinen englantilainen hedelmäkahvikakku, rosolli, lanttulaatikko, graavilohta ja – tietenkin itse paistettu joulukinkku.
Jouluperinteisiin kuuluvat myös kukat, niitä pitää olla paljon ja erilaisia: joulutähdet, hyasintit ja orkideatkin ovat kauniita joulun koristuksia.
Vien myös kynttilöitä läheisten haudoille, se rauhoittaa mieltä ja pysähdyttää aitojen asioiden äärelle.”

Mikä on Sinun rakkain  joululaulusi?
Haluatko kertoa, miksi juuri tämä laulu?

– “Varpunen jouluaamuna on oma suosikkini.
Oma isoveljeni menehtyi 1990-luvulla laman aikoihin, surullisen tarinan päätteeksi.
En pysty kyynelehtimättä laulamaan tuota laulua, siinä ”olen pieni veljesi, tulin taivahasta” avaa joulun kyynelhanat.
Suru ja kaipuu ovat kauniita tunteita, ja niitäkin on lupa tuntea jouluna.
Musiikki tekee polun tunteille ja niiden käsittelylle.
Joulun sanoma on rakkaus, ja jokainen ihminen tulee eläväksi tuonilmaisissakin, kun häntä muistetaan.”

Mistä sinulle syntyy joulumieli?

– “Rauhoittumisesta, joululauluista, tuoksuista, lämpimästä kiireettömästä tunnelmasta.
Joulusauna ja lumihanki ovat extrahienoja asioita, jos nyt vain saisimme lunta myös tänne Etelä-Suomeen!”

KIKKA LAITISEN JOULUTERVEISET TANSSIIN.FI- YSTÄVILLE:

“Rakastetaan toisiamme täysillä!
Ensi vuonna pääsemme myös tanssimaan, kun jaksamme odottaa rokotetta turvallisesti. Voimme tämän joulun käyttää rauhoittumiseen, rakastamiseen ja joulun sanoman mietiskelyyn. Suomen luonto on puhdas, voimme löytää joulun rauhan yksinkertaisista asioista, lumisesta metsästä ja omasta hartaasta mielestä.”

– Kikka Laitinen –

Kikka Laitisen tekemiä joululauluja:

– “Siellä missä mummi asuu”, es. Juulia Haverinen (san. K.Laitinen, säv. P.Haverinen)
– “Jospa ne kaksi poikaa” (Haavoitettu enkeli), es. K.Laitinen (san.&säv. K.Laitinen)
– “Joku tuolla ylhäällä”, es. Arja Koriseva (san. K.Laitinen, säv. O.Leppänen)
– “Muistan taas miks on joulu”, es. Hannu Lehtonen (san.&säv. K.Laitinen)
– “Pihamailla joulun kuiskaus”, es. Tomi Markkola (san.K.Laitinen, säv. P.Jalonen)
– “Joulunkyykynen”, es. Tomi Markkola (san.K.Laitinen, säv. P.Jalonen)

Muusikko, säveltäjä ja tuottajan Simo Koholle “Tonttu”- joululaulu on erityisen tärkeä:

“Se oli mummini lempijoululaulu, tänä jouluna se esitetään ensimmäistä kertaa mummin muistolle”

Kuva: Simo Koho

Onko sinulla jouluperinteitä, jotka elävät vuodesta toiseen?’

– “Vietän joulun yleensä vanhempieni luona Kotkassa. Jouluperinteisiini kuuluu yleensä käydä jouluaatto-aamuna isovanhempien haudalla ja samalla viemässä sukulaisille pieni joululahja tai -kukkanen. Tämän jälkeen aika katsoa televisiosta Joulurauhan julistus Suomen Turusta. Sen jälkeen vuorossa joulusauna. Joulupöytään olen yleensä tuonut erilaisia kalatuotteita, lohta eri muodoissa ja esim. kirjolohen mätiä, smetanan ja sipulin kera.”

Mitenkäs rakkain joululaulu, onko sellaista?

– “Minulla ei ehkä ole mitään yhtä tiettyä rakkainta joululaulua. Erityyliset joululaulut tuovat minulle erilaisia tunnelmia, toiset iloista jta toiset rauhallista. Pidän erityisesti Mel Tormén Christmas Song -kappaleesta, joka on suomeksikin levytetty nimellä Joululaulu. Kappaleessa yhdistyy ihana ja rauhaisa jouluaattoillan tunnelma kauniissa sävellyksessä. Kappale edustaa mielestäni amerikkalaisen, hieman jazzahtavan joululauluperinteen parhaimmistoa. Suomalaisista joululauluista Tonttu erityisen tärkeä minulle. Se oli mummini lempijoululaulu ja se on aina esitetty mummille jouluaattoiltana. Ja tänä jouluna se lauletaan aiemmin tänä vuonna poisnukkuneen mummin muistolle.”

 

Hyvin erilaisen vuoden siirtyessä jouluun, miten sinulle syntyy joulumieli?

– “Joulumieli syntyy kokonaisuutena erilaisista asioista, ennen kaikkea läheisten yhdessäolosta mutta myös joululauluista, joulukoristeista, -kuusesta, kynttilöistä, joulupöydän tuoksusta, kiireettömästä yhteisestä ajasta.”

SIMO KOHON- TUTTU OMEGA- ORKESTERISTA- JOULUTERVEISET TANSSIIN.FI- YSTÄVILLE:

“Toivotan kaikille Tanssiin.fi -seuraajille rauhaisaa ja tunnelmallista joulua! Tämä vuosi on ollut varsin poikkeuksellinen, mutta toivokaamme parempaa ja valoisampaa uutta vuotta 2021. Ja nautitaan yhdessä joulusta, vaikka pienemmälläkin porukalla turvallisesti. Rauhoitutaan yhdessä ja yritetään unohtaa hetkeksi menneen vuoden harmaudet.”

Joululaulujani:
“Olen vuosien varrella säveltänyt pari jouluista/talvista kappaletta. Toinen on Rami Rafaelin esittämä “Lumipeitto” ja toinen varsin tuore Mervi Koveron ja Antti Ahopellon duettokappale “Tee meille hyvä päivä tästä”, jossa Kimmo Ojalan kaunis teksti sopii hyvin juuri tähän aikaan ja maailman tilanteeseen.”

Seinäjoen Tangomarkkinoilta tutuksi tullut laulaja, myös lauluntekijänä mainetta saanut Terhi Matikainen:

“Joulumieli on mahdollisuus ottaa päiväunet, jos siltä tuntuu!”

Kuva: Terhi Matikainen

Mikä on Sinun jouluperinteesi, mitä teet, tai mitä valmistat joka jouluksi?

– “Jouluperinteisiin kuuluu hyvä ruoka, rauhoittuminen ja yhdessäolo. Joulun aikaan käymme Kotkassa äitini luona, isää käydään tervehtimässä haudalla. Perinteeksi on muodostunut Vihreiden kuulien (marmeladi) vieminen isän hautakiven päälle, koska isäni oli eläessään sitä mieltä, että joulu ei ole joulu ilman Vihreitä kuulia! Taitaa isä pitää niistä edelleen, kun mystisesti ne kuulat aina jonnekin katoaa…”
– “Ruoka on jouluna todella isossa osassa. Mielestäni herkullisinta on kylmät alkupalat eli kalat, sillit ja salaatit. Niitä tulee syötyä aivan liikaa! Laatikot jätän muille. Ja ehkä niihin suklaisiin tulee myös sorruttua tavallista enemmän.”

 

Mikä on Sinun rakkain- tai lempi joululaulusi?
Haluatko kertoa, miksi juuri tämä laulu?

“Taivas sylissäni” on minusta yksi kauneimmista joululauluista. Laulussa on äärimmäisen kaunis melodia ja se jotenkin resonoi sielussa asti. Toisaalta iloisista lauluista esim. “Joulumaa” toimii aina.”

 

Oletko säveltänyt, sanoittanut, sovittanut tai laulanut joululauluja?

– “Olen v.2016 säveltänyt ja sanoittanut “Eikö enkeleitä riitä taivaaseen”.  Se on haikea tarina, joka sijoittuu joulun aikaan. Haikeudestaan huolimatta tarinalla on onnellinen ja kaunis loppu. Halusin tehdä laulun lohdutukseksi heille/meille, joille lähimmäisen poissaolo tuo oman sävynsä joulun aikaan.”

Mistä syntyy joulumieli?

– “Joulumieli syntyy mielestäni kiireettömyyden ja äärettömän jouluhäsellyksen välimaastosta. Äitini on kova touhuamaan ja häntä saakin välillä muistuttaa, että otetaan ihan rennosti eikä oteta turhaa stressiä. Joulumieli on mahdollisuus ottaa päiväunet jos siltä tuntuu, hetkestä nauttimista, antamisen ja saamisen iloa.”

 

TERHI MATIKAISEN JOULUTERVEISET TANSSIIN.FI- YSTÄVILLE:

“Kaunista ja rauhaisaa Joulua kaikille Tanssiin.fi- seuraajille! Nyt todellakin haluan toivottaa myös parempaa tulevaa vuotta, joka toivottavasti on meille kaikille armollisempi ja onnellisempi. Toivotaan, että ensi vuonna päästään porukalla kuluttamaan tanssilattioita ja kohtaamaan muita ilon, musiikin ja hyvänmielen merkeissä. Pidetään itsestämme ja toisistamme huolta!”

 

– Terhi Matikainen –
……………………………