Ota yhteyttä

Media

Jouluiset artistiterveiset vol.7 Joululaulujen tekijöitä

Joululaulujen tekijöiden joulumietteitä Rasinkangas, Jalonen, Svärd

Julkaistu

@

 

Jussi Rasinkangas on säveltänyt joululauluja kymmenille eri artisteille

Säveltäjä kokee niiden tekemisen todella  mielekkääksi.

 

Hei mummo -tekijät Vexi Salmi ja Jussi Rasinkangas Kuva: Aku Toivonen

“Tunnetuin tekemistäni  joululauluista lienee Vexin sanoihin sävelletty Hei mummo. Sen idean sain Romaniassa, kun olimme Suvin kanssa lastenlaulufestvaaleilla. Suvin isä soitteli sieltä  Kolariin mummolle ja kyseli,  että mitäs sinne kuuluu?” – kertoo Jussi

Diandra oli  tykästynyt  Vaikkei enkeleitä ollakaan – lauluun koulun musiikkitunneillaan ja ottanut laulun levylleen. Joulun taikaa – laulun olin heittämässä jo roskikseen, kun Hankasalmella Luomalan Askon luona  35 asteen helteessä  keksittiin siihen ratkaisu

Muutamia poimintoja:

Suvi Teräsniska: Hei mummo ja Pikkuveljen joulupuuro 

Diandra: Vaikkei enkeleitä ollakaan

Juha Metsäperä: Joulunvalo ikuinen

Emiina: Joulun taikaa

Mikä on Sinun jouluperinteesi, mitä teet tai mitä valmistat joka jouluksi?

“Minun täytyy tunnustaa, etten kyllä ole oikein jouluihminen. Pieni ripaus minusta uppoaa noihin tekemiini joululauluihin.”

Mikä on Sinun rakkain- tai lempi joululaulusi? Haluatko kertoa, miksi juuri tämä laulu?

Kuuntelen laidasta laitaan joulumusiikkia eli kaikkiruokainen. Omista tekeleistä  Hei mummo.

Mistä syntyy joulumieli?

Minulle joulussa on oleellisinta perheen yhdessäolo ilman sen kummenpaa ja ehkä pieni haikeus on minulle tyypillistä jouluna

Jussi Rasinkankaan mökkitunnelmaa Kuva:Jussi Rasinkangas

 

JUSSI RASINKANKAAN JOULUTERVEISET TANSSIIN.FI- YSTÄVILLE:

Rauhaisaa ja levollista joulunaikaa kaikille.

– Jussi Rasinkangas –

 

Säveltäjä, sovittaja ja upea laulaja Pertti Jalonen

Kuva: Mira Tiinanen

 

“Omien jouluperinteiden kehitteleminen alkaa tänä jouluna”

Millaisia jouluperinteitä sinulla on?

– “Tähän asti on tullut joulut vietettyä aina vanhempien luona niin selkeitä omia uusia jouluperinteitä on tullut aika vähän. Ne omasta lapsuudesta tutut ja turvalliset kuviot ovat edelleen niitä tärkeimpiä. Joulupuuro ja kuka saa mantelin, saunassa käynti, kynttilöiden vienti isovanhempien haudoille, lautapelejä ja yhdessäoloa. Aiemmin kävelylenkki pojan kanssa häntä pulkassa vetäen, nyt se on jo vähän hankalaa kun hän on minua melkein 10 senttiä pidempi, pitää hankkia reki ja ryhtyä itse hevoseksi. Tämä joulu tulee vietettyä pojan kanssa kotosalla, nyt on siis hyvä hetki kehitellä omia jouluperinteitä.”

 

Mikä on sinun rakkain joululaulu?”

– “Rakkain joululaulu on “The Christmas song”, suomeksi “Joululaulu”.
Siinä tarinassa ja biisin tunnelmassa kiteytyy hienosti talvinen maisema ja yhdessäolo läheisten kanssa. Vuonna 2018 tuli tehtyä soiva postikortti videon muodossa Youtubeen juuri kyseisestä laulusta. Lauloin sen englanniksi ja koostin tunnelmaan sopivan videon. Vieläköhän ehtisi täksi jouluksi tehdä jotain samanlaista.”

 

Katso Pertti Jalosen YouTuben soiva postikortti:

 

Mistä syntyy Pertti Jalosen joulumieli?

– “Joulumieli syntyy ehdottomasti siitä että osaa rauhoittua. Kuuntelee hyvää joulumusiikkia, laittaa joulukoristeita paikoilleen ja hakee kuusen. Sellaista kaikkea pientä puuhastelua mikä jouluun liittyy. Ja jos ei joulukinkku sitä ole vielä saanut aikaiseksi niin viimeistään joulukirkossa käynti tuo sen oikean rauhan ja tunnelman. Vaikka musiikkia teenkin työkseni, ihan täysin erossa en osaa musiikista olla. Aina jotain pitää vähän soitella mutta siinä ei ole sellaista työmoodia päällä silloin, kunhan soittelee pianolla kaikenlaista ja nauttii siitä fiiliksestä minkä se aiheuttaa.”

 

PERTTI JALOSEN TERVEISET TANSSIIN.FI- YSTÄVILLE:

” Jouluiset terveiset kaikille tanssi- ja iskelmämusiikin ystäville.
Rauhoitetaan joulun aika ystäville ja läheisille ihmisille.
Ensi vuosi tulee olemaan meille kaikille varmasti parempi mitä vuosi -20.
Aion tehdä uutta ja modernia tanssittavaa musiikkia, jotta tanssikulttuuri pysyisi hengissä ja voisi hyvin. Perinteitä kunnioittaen, mutta uusiutuminen on pakollista tässä maailman muutoksen tuulissa. Käydään tansseissa ja pidetään pyörät pyörimässä.”

– Pertti Jalonen –

 

 

Sinikka Svärd, sanoittaja monien suomalaisten iskelmien takaa

Kuva: Kyösti Niemelä

”Olen kiitollinen siitä, miten valtavan paljon rakkautta olen saanut. ”

Sinikka Svärd on sanoittanut useita joululauluja mm.                                                                                                 Paula Koivuniemi: Ilon hetkiä
Petri Laaksonen: Saa joulun ihme koskettaa
Katri Helena: Lapsi tuoksuu joululta                                                                                                                                Mari Palo & Vantaan Viihdeorkesteri: Joulun hohde

 

Mikä on Sinun jouluperinteesi, mitä teet tai mitä valmistat joka jouluksi?

– “Ruokapöydässä meillä on aina pohjalaista perunaropsua (perunalaatikkoa mutta makeampaa ja siihen kuuluu myös reilusti kanelia) ja kinkkua, sitä pitää olla ilman muuta.

Ja  jouluvalmisteluihin kuuluu myös joulukorttien teko, viime vuosina olen maalannut ne enimmäkseen vesiväreillä, jokainen kortti on omanlaisensa.”

 

Mikä on Sinun rakkain- tai lempi joululaulusi? Haluatko kertoa, miksi juuri tämä laulu?

– “Rakkain on “Tuikkikaa oi joulun tähtöset”.

Siinä laulussa on jokin sellainen surullinen pohjavire, joka minun perisuomalaista sydäntäni koskettaa. Olen rakastanut sitä laulua jo aivan pienenä lapsena.

Toinen omista suosikeistani on O helga natt (suom. Oi jouluyö). Minulle se on The Joululaulu, jonka kuullessani joulunaika aina alkaa. Ja nimenomaan Jussi Björlingin unohtumattomana versiona.”

 

Mistä syntyy joulumieli?

– “Joulumieli syntyy ehdottomasti läheisistä ja rakkaudesta, ei lahjoista, koristeista tai herkuista. Joka joulu olen äärettömän kiitollinen lapsistani ja lapsenlapsistani, omasta kullastani ja lasteni hyvistä kumppaneista.

Kiitollinen siitä, miten valtavan paljon rakkautta olen saanut.”

 

SINIKKA SVÄRDIN JOULUTERVEISET TANSSIIN.FI- YSTÄVILLE:

“Nyt kun meillä on vähän erilainen joulu – joudumme ehkä luopumaan joistakin perinteistämme, yhteisistä kokoontumisista tai muusta – niin yritetään keskittyä siihen kaikkeen hyvään mitä meillä kuitenkin on.

Jos joulumme onkin tavallista hiljaisempi, tai yksinäisempi, niin koetetaan ajatella, että tämä on kuitenkin vain yksi joulu, ei maailmanloppu.

Kyllä me tästä kaikesta selviämme.

Luetaan kirjoja, katsellaan elokuvia, syödään suklaata ja kuunnellaan musiikkia.

Onnellista ja rakkaudellista joulua teille kaikille!”

Sinikka Svärd