Ota yhteyttä

Media

Juhlakalu Aki Samuli kritisoi kirjassaan rajusti tanssibisnestä: ”Homeisia latoja, pikkuropoja, musta lista”

40-vuotispäiväänsä viettävä Aki Samuli tylyttää tanssipaikkoja ja -kulttuuria Oman elämänsä kuningas -kirjassaan. Lue!

Julkaistu

@

Aki Samuli täyttää 40 vuotta 10.6.2022.

Aki Samuli viettää tänä viikonloppuna isoja juhlia: tangokuningas täyttää perjantaina (10.6.22) pyöreät 40 vuotta ja juhlistaa merkkipäiväänsä lauantaina vietettävillä isoilla synttäribileillä, joihin on kutsuttu noin 150 vierasta.

Perjantaina ilmestyi myös Akin elämäkertakirja, Tomi Lindblomin kirjoittama Aki Samuli – oman elämänsä kuningas sekä laulajan kolmas studioalbumi. Sydämen voimaa -levy sisältää useita aiemmin julkaisemattomia lauluja sekä muun muassa kolme Akin viimeisintä singleä: Sydämen voimaaErehdyit ja Mä en ole menossa minnekään.

Lue myös: Aki Samuli hikoili MM-finaalin ajan synnytyksessä – nimesi karitsat Leijona-tähtien mukaan

Aki Samuli: ”Olen saanut kärsiä suorapuheisuudestani”

Oman elämänsä kuningas -kirjassa Aki ottaa tyylilleen uskollisesti rehellisesti ja suorasanaisesti kantaa suomalaiseen tanssilavakulttuuriin. Vuoden 2015 tangokuningas näkee tanssilavojen toiminnassa ja koko tanssi-iskelmäbisneksessä paljon korjattavaa.

Mainos

”Olen ollut yksi kovaäänisistä alan puolestapuhujista ja samalla epäkohtien esille nostajista. Olen saanut tästä myös kärsiä. Monta keikkaa olen varmastikin suorista puheistani menettänyt, mutta mieluummin valitan kuin kärsin ja olen hiljaa”, laulaja arvottaa.

”Olisin varmastikin saanut tehdä joskus enemmänkin keikkoja, jos vain olisin ollut kiltti pelinappula isojen ihmisten peleissä. Ollut vain hiljaaja mennyt sinne, minne käsketään. Laulanut lauluni ja lähtenyt sen jälkeen kiltisti pois.”

”Kaikki vain voivottelevat ja juoruavat”

Aki ei säästele kirjassa sanoissaan.

”Kukaan ei tunnu olevan tyytyväinen nykyiseen toimintamalliin, joka tanssimusiikin alalla vallitsee. Aina vain puhutaan, että tanssilavat ovat kuoleva kansanperinne, mutta kukaan ei tee asialle mitään. Kaikki vain voivottelevat ja juoruavat, että liksat sitä ja järjestäjät tätä. Alalla on paljon myyttejä ja ongelmia. Lopputuloksena tanssilavojen kuoleman aiheuttavat niin artistit, keikkojen ostajat kuin huvilavojen omistajat.”

Lue myös: Riemu repesi! Aki Samuli valmistui ammattiin: ”Jos joisin viinaa, niin…”

Mainos

”Jos valittaa kehnoista olosuhteista, joutuu mustalle listalle”

Aki Samulin mielestä tanssipaikkojen omistajat ja tanssien järjestäjät ovat osa ongelmaa.

”Tanssipuolella on lisäksi aivan liikaa huonosti hoidettuja lavoja. Mukana on homeisia latoja, joissa on kehnot takahuoneet ja muut olosuhteet. Ja sitten, jos uskaltaa niistä valittaa, joutuu mustalle listalle, eikä keikkoja enää tule”, tangokuningas paukauttaa elämäkertakirjassaan.

”Olen joutunut hyväksymään sen, että en pääse enää tiettyihin paikkoihin keikalle, koska olen ollut mielestäni oikeudenmukainen ja nostanut vääryyksiä esille. Pahinta on lisäksi se, että jotkin asiat eivät tarvitsisi edes isoja muutoksia, mutta silti ne tuntuvat olevan mahdottomia.”

Lue myös: Jymy-yllätys! Aki Samuli lopettaa tanssikeikat: ”Olen kasvanut ihmisenä” – väsyi keikka-elämään

Akin mukaan alalla kaikki tuntuvat pelkäävän, että arvostelu vaikuttaa tulevaisuuteen ja omaan uraan.

Mainos

”Pakko kiertää homeisia liitereitä”

”Keikkojen ostajat ja myyjät ovat luoneet tällaista kuvaa aivan tarkoituksella. Niinpä tilanne on se, että tanssiartistien on pakko kiertää pahimmillaan homeisia liitereitä ja saada niistä pikkuropoja. Kukaan ei uskalla vaatia muutoksia, vaikka keikkailusta on monesti glamour hyvinkin kaukana”, artisti lataa ja huomauttaa, että olosuhteet, joissa tanssiartistit joutuvat työskentelemään, eivät menisi ikinä läpi pop- ja rap-puolella. 

”Kaikki haluavat vain laulaa Satumaata”

Aki Samuli huomauttaa, että puheita on paljon, mutta todellista toimintaa ja muutosta paljon vähemmän.

”Taustalla olen saanut paljon kannustusta, että hienoa, kun otan asioita puheeksi. Mutta samaan aikaan samat ihmiset ovat julkisuudessa hiljaa, koska jos he olisivat kanssani samaa mieltä, menettäisivät hekin keikkojaan”, hän manaa Oman elämänsä kuningas -kirjassa.

”Tanssimusiikki on kauhtunutta ja paikalleen jumiutunutta”

”Niillä artisteilla menee hyvin, jotka ovat valmiita tekemään, mitä sanotaan. Mutta ei elävän musiikin perusta voi olla se, että laulajien naamat vain vaihtuvat, mutta mikään muu ei. Samaan aikaan puhutaan siitä, kuinka monipuolinen artistiporukka on ja kuinka monipuolista musiikkia he esittävät. Ja kuitenkin kaikki haluavat laulaa vain Satumaata. Lisäksi koko ajan valitetaan, kuinka media ei kirjoita mitään tanssimusiikista. Mutta miksi siitä mitään kerrottaisiin, koska se on kauhtunutta ja paikalleen jumiutunutta.”

Mainos

Lue myös: VIDEO: Aki Samuli nauttii elämästään maatilalla: ”Laulan keikoilla heinärahoja”

Aki perää rohkeutta uudistua.

”Ne, jotka yrittävät tehdä jotain uutta juttua tanssilavoilla, ovat nykyisinkin toissijaisia,kun taas vanhaa kaavaa tekevät pärjäävät.”

Aki Samuli valittiin tangokuninkaaksi 2015. Hänen debyyttialbuminsa, Tahdon, ilmestyi 2015 ja toinen albumi, Sama takki, eri mies, vuonna 2017. Aki valmistui eläintenhoitajaksi Keudan Saaren kartanon opintolinjalta toukokuun 2022 alussa. Hän toimii nykyisin Kuninkaan valtakunnaksi ristimänsä maatilan isäntänä Pukkilassa ja tuli myös hiljattain valituksi Tangokuninkaalliset ry:n puheenjohtajaksi.

Artikkelissa esitetyt sitaatit ovat kirjasta Aki Samuli – oman elämänsä kuningas, Tomi Lindblom, Aki Hakonenja Visual Media Productions Oy, 2022.

Mainos
Verified by MonsterInsights