Ota yhteyttä

Keikat ja kiertueet

Korona vei artisteilta leivän

Muusikot eivät jääneet tuleen makaamaan.

Julkaistu

@

Perjantai 13. Maaliskuuta oli Juha-Matti ”Juhis” Aholan syntymäpäivä, mutta lahja ei ollut toivottu. Juhiksen ja Sinitaivas– orkesterin keikkoja peruuntui koronamääräysten vuoksi kymmeniä eikä valo paista tunneliin oikein vieläkään. Monet kesälavat pitivät vain muutamat tanssit ja iso osa järjestäjistä ei avannut lavojaan koko kesänä.

– Meiltä peruuntui maali-heinäkuussa 71 keikkaa, mutta juuri hankkimamme keikkabussin laina putosi postiluukusta säännöllisesti. En oikein osaa noita tukia ja apurahoja hakea, joten jotain oli keksittävä, jotta selvisi pakollisista menoista, Ahola tuumaa.

 

Tanssilavayleisö ei ole vielä löytänyt normaalisti keikkapaikoille ja väen vähyys näkyy järjestäjän ja artistin lompakossa.

Sinitaivas– orkesterin laulavana rumpalina toimiva Ahola kaivoi kitaransa esille ja aloitti trubaduuri ja duo-keikat kaverinsa kanssa.

Duo menossa keikalle

– Olemme kiertäneet hoivakotien pihamailla, yksityistilaisuuksissa, pubeissa ja laivoilla. Laivakeikoilla saa soittaa yleisön toivebiisejä Britney Spearsista Paula Koivuniemeen. Pikkuhiljaa olen tykästynyt pieniin truba- ja duovetoihin ja olen löytänyt muusikkouden aivan uudella tavalla. Jos syksy toteutuisi edes jotenkin suunnitellulla tavalla, niin kohta lainoistakin voisi maksella muutakin kuin korkoja, Juhis Ahola toteaa.

→ LUE MYÖS: Sinitaivaan uutuusvideo kuvattiin erikoisessa miljöössä:Paikka löytyi Facebookin kautta – katso

 

Nina Åkermanista tuli posti-paula

Nina Åkerman postikuskiksi

– Korona mullisti elämäni totaalisesti. Muusikon työ ei tällä hetkellä elätä. Toivoin tilanteen olevan nopeasti ohimenevä, mutta kartoitin kuitenkin erilaisia vaihtoehtoja ja vastaan tuli postinjakajan paikka Lehtimäellä. Hain paikkaa ja yllättäen minut valittiin postimieheksi tai no postinaiseksi. Ennen menin nukkumaan ennen aamuviittä ja nyt heräänkin jo silloin. Iso muutos ilta- ja yö eläjälle.

→ LUE MYÖS: Nina Åkerman ryhtyi postinjakajaksi: Pää on ihan pöllähtänyt

– Töitä on tehtävä, enkä ole roikottelevaa tyyppiä. Postityö sopii tällaiselle enemmän erakkohenkiselle ihmiselle ja saan tehdä sitä oman pääni kanssa pitkin mettäperiä. Nautin työstä, koska se on fyysistä ja haastavaa vaikka monilla voi olla asiasta toinen käsitys. Kelillä kun kelillä mennään, läpi tuulen ja myrskyn.  Sain työnantajalta mahtavan kädenojennuksen ja saan tehdä kaikki toteutuvat keikat. Minulla on postissa tuuraaja,  joten ajattelin vielä jatkaa ainakin niin pitkään kun tämä tilanne kestää. Yritän kuitenkin olla optimistinen ja toivon, että tämä koronatilanne ei jatku loputtomiin. Olen ollut kiitollinen, että olen saanut töitä näin haasteellisena aikana. Olin kyllä joskus ajatellut, etten enää tee ”oikeita töitä”, mutta elämä voi yllättää, Nina Åkerman nauraa.

 

Rami Rafaelista tuli ”sisar”, muttei kovin hento valkoinen

– Olen toiminut hoitajana laulajan töiden rinnalla vuodesta 2011 lähtien. Kun korona vei keikat, niin olen paikannut eurovajetta tehden omassa vakipaikassani vammaispalvelussa hoitajan työtä ja lähes täydet tunnit mielenterveys ja päihdehoitajana Eurassa. Voin kertoa, että olo oli helpottunut, kun juhannuksena tipahti ensimmäiset pienimuotoiset keikat melkein neljän kuukauden odottelun jälkeen. Toki kulunut aika hoitoalalla oli antoisaa. Tutustuin uusiin ihmisiin, mutta kaikkineen tämä ollut elämäni rankin vuosi. Aloitin myös Amk:ssa sairaanhoitaja opiskelut, ettei vaan pääse luppoaikaa jäämään,

Hoitajat kiertueella

Pokasaha ja kitara soivat Ilari Haaviston näpeissä

In The Mood– orkesterin kitaravelhona tunnettu Ilari Haavisto ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan mies on ahkeroinut metsissä ja korjauspajalla.

– Olen toiminimiyrittäjä. Teen metsurin töitä. Pääasiassa piha- ja ongelmapuiden kaatoa sekä sähköyhtiöiden erikoispuunkaatoja. Lauantaina menen Raumalle korjaamaan myrskytuhoja. Teen lisäksi pienkonehuoltoa. Tällä hetkellä toimin aliurakoitsijana valkeakoskelaisessa Huoltokanava-nimisessä pienkonealan yrityksessä. Olen ollut koronan aikana oikeastaan koko kesän töissä. Päivätyön säännöllisyys on hieno juttu ja talous on keikkaelämää varmemmalla pohjalla, vaikkakin yrittäjän riskit on koko ajan läsnä. Aion jatkaa Huoltokanavassa huoltomiehenä vastakin ja puunkaatoa teen aina kun tilataan. Olen ollut alalla jo ainakin 15 vuotta ja yrittäjänä nelisen vuotta, joten ihan uusi juttu tämä ei ole.

 

-Metsurin työ on verenperintöä ja pienkonehuolto on tullut kiinnostuksesta ja uteliaisuudesta.

 

Markku Ketolasta tuli vanhustenhuollon ammattilainen

– Kun kalenterista lähti maaliskuun puolessa välissä 75% laivakeikkoja, olin hetken neuvoton ja miten tuloni hankkisin. Olin onneksi tutustunut paikkakunnan vanhustenhuollon ammattilaisiin jotka ehdottivat minulle lähihoitajan töitä.  Minulla oli terveydenhuollon koulutus, vaikkakin kuntoutuspuolelta. Otin vastaan työn hoivakodista maaliskuun lopulla enkä ole katunut päätöstäni. Sain hyvät työkaverit ja uuden näkemyksen vanhustenhuollosta. Elokuun puolessa välissä tein muutama viikon keikkoja merellä ja maalla. Jätin hetkeksi hoivatyöt, joihin pääsen takaisin aina kun on tarvis. Lokakuu ammottaa tyhjyyttä keikkarintamalla, joten hoivakodin askareet saattavat tulla vielä tutuksi.
– Vaikka olen tehnyt hoiva-alan töitä kesällä, niin keikkojakin on muutama ehditty tehdä muun muassa ulkoterasseilla. Muutama konsertti on myös videoitu hoivakotien asukkaiden iloksi. Uutta musiikkia on myös studiossa, joten aivan jouten ei kesällä ole ehditty olemaan, kertoo Markku Ketola tiiviistä työtahdista.

 

 

Teemu Harjukari on laulava koulukuljettaja

– Olen koulukuljettajana kotikylän maisemissa Asikkalan Vääksyssä.
Nautin päivätyöstäni, sen stressittömyydestä ja säännöllisestä vuorokausirytmistä.
Tämä on hyvin Ihmisläheinen työ ja lapset on hyvällä maalaisjärjellä varustettuja. Kaikin puolin hyvää vastapainoa musiikkikeikoille.
– Löysin työn osaksi sattumalta, koska alunperin tarkoitukseni oli yhdistää tilausajot ja musiikki. Ammattiajoluvan saatuani ajoin linja-autoa Reissuruotilla pari viikkoa. Sen jälkeen sain kolmen viikon pestin Lammille koulukuljettajaksi.
Työ oli mukavaa ja stressitöntä ja päätin kärkkyä paikkaa Vääksystä. Sainkin paikan suhteellisen nopealla aikataululla

Teemu Harjukari kuljettaa koululaisia

– Teen viikonloput musakeikkoja ja pystyin tekemään myös viikkokeikkoja, koska löysin vakituuraajan ajohommiin.

– Aion jatkaa kouluajoa jo työn säännöllisyyden vuoksi myös korona-ajan jälkeen.
Korona-aikana kuitenkin päätin lopettaa orkesteritoiminnan sen raskauden vuoksi. Keikkakuviot ovat menneet lähes sattumalta haluamaani suuntaan.
– Teen nykyään yksin erilaisia yksityis- ja yrityskeikkoja. Lyhyemmät keikka-ajat ja illalla tai viimeistään puolilta öin paluu kotiovelle on nykyään melkoista luksusta.
– Paloni tehdä musiikkikeikkoja on myös kasvanut ja kenties jossain vaiheessa jätän vuorostaan kouluajot ja jatkan pelkällä keikkailulla. Aika näyttää.
– Ennen tämän kaltainen valinta ei ollut edes mahdollista, mutta ammattiajoluvan myötä minulla on siihen nyt mahdollisuus.

 

– Tarinan opetus on ehkä se, että uskalla tarttua uusiin asioihin kun, vaikka et tiedäkään lopputulosta. Lopputulos voi olla paljon parempi, kuin mitä alun perin edes ajattelit, toteaa Teemu lopuksi tyytyväisenä valintoihinsa.