Ota yhteyttä

Keikat ja kiertueet

Kultsan tanssit palaavat – paikka täynnä muistoja: “Löysin elämäni miehen aulatansseista”

Legendaariset Kulttuuritalon eli Kultsan tanssit alkavat taas Helsingissä. Lue tarinat tanssien takaa.

Julkaistu

@

Tulipunaruusut tanssittavat Kultsalla Helsingissä 30.3.20.

Helsingissä pääsee tanssimaan legendaarissa puitteissa helmikuusta lähtien, kun Kulttuuritalon eli tutummin Kultsan kuuluisat päivätanssit alkavat jälleen.

Ensimmäisenä tähtiartistina ensi maanantaina 3.2.  lavalle nousee Pekkaniskan Pojat.  Muita Kultsan päivätansseja tähdittävät Jyrki Nurminen & Sävel (17.2.), Finlanders (16.3.), Tulipunaruusut (30.3.) ja Heidi Pakarinen & Karavaani (20.4.).

Mestariarkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Helsingin Kulttuuritalo vihittiin käyttöön vuonna 1958, ja sen ohjelmisto oli alusta asti huippulaatuista.

Ensimmäisenä vuonna talossa esiintyivät mm. Georg Ots, Kansallisoopperan baletti, Leningradin baletti ja 110-henkinen Bukarestin filharmoninen orkesteri. Kulttuuritalo tarjosi konserttien lisäksi myös vilkasta kerhotoimintaa erityisesti varhaisnuorille. Aikuisille suunnatusta kerhoista erityisesti kuvataidepiiri ja shakkikerho olivat suosittuja. Myös voimistelu, teatteri ja erilaiset lauluryhmät vakiinnuttivat paikkansa Kultsan ydinaktiviteettien joukossa.

Helsingin Kulttuuritalo eli Kultsa sijaitsee lähellä Helsingin keskustaa, hyvin kulkuyhteyksien päässä.

Kultsan tanssit olivat käsite

Tansseja alettiin järjestää säännöllisesti varsin pian talon käyttöönoton jälkeen, sillä niillä pyrittiin peittämään korkeita kuluja. Aluksi tansseja oli kolmesti viikossa keskiviikkoisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

Kultsan tanssit muodostuivatkin pian käsitteeksi, ja niiden järjestämisellä oli taloudelli­sesti tärkeä merkitys. Alkuun osa talon kulttuuriväestä suhtautui epäillen ja pettyneenä­kin siihen, että ”kulttuurin pyhäkössa jouduttiin pitämään tansseja”. Viihdeorkestereiden ykkösnimien vieraillessa talossa ja yleisön viihtyessä tanssit vakiintuivat kuitenkin nope­asti tärkeäksi osaksi talon toimintaa.

Esiintyjinä tansseissa oli paitsi Kultsan omia bändeja ja esiintyjiä, myös aikansa par­haita viihdeorkestereita Dallapésta lähtien. Varsinkin 1960- ja 1970-luvuilla tanssit veti­vät salin ja aulan täyteen väkeä useita kertoja viikossa.

“Olavi Virtaa kuunneltiin hiirenhiljaa”

“Tanssit järjestettiin keskiviikkona, lauantaina ja sunnuntaina. Yhteen aikana oli vielä perjantai-tanssit ja lauantain yötanssitkin kahdestatoista kolmeen, siellä saattoi olla tuhannenkin henkeä pistämässä jalalla koreaksi”, Kultsan vahtimestarina pitkän työuran tehnyt Urho Kumpulainen on muistellut.

Olavi Virta tuli kerran myöhempinä aikoina esiintymään aulatansseihin. Yli 900 henkeä oli tullut tansseihin, mutta kukaan ei hievahtanutkaan, kun Ola lauloi. Kaikki kuuntelivat hiirenhiljaa ja seisoivat portaissa, se on jäänyt mieleen hienona esityksenä.”Tuula löysi elämänsä miehen aulatansseista

Onpa Kulttuuritalon tansseissa tietysti rakastuttukin. Tuula Nieminen kertoi Kulttuuritalon 50-vuotisjuhlakirjassa, kuinka “eräs syksyinen arki-ilta Kultsan keskiviikkotansseissa” määritti hänen elämänsä suunnan. Ilta oli 9. syyskuuta 1964.

“Oltiin siinä tyttöporukassa aulatansseissa ja silloin näin ylätasanteella seisomassa Elämäni Miehen. Toivoin, että hän hakisi minut tanssimaan, ja niin hän tekikin”, Tuula Nieminen kertoo kirjassa.

“Minkä lie näkymättömän signaalin olin hänelle antanut? Tänä vuonna tulee 40 vuotta täyteen avioliitossa, meillä on kaksi poikaa ja kolme lastenlasta.”

Tarjolla myös lounasta

Kultsan päivätansseja tanssitaan nyt klo 13-16 Aalto-aulassa. Liput 15€ (sis.narikan).

Kultsalla on myös mahdollisuus maittavaan lounaaseen ennen tansseja. Kulttuuritalon ravintola Sture4 tarjoaa tanssipäivänä klo 12.30-14 tanssijoille kaksi lounasta yhteishintaan 15€. Alennuksen saa esittämällä päivän tanssien pääsylipun kassalla.

Kulttuuritalo sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Linnanmäen huvipuiston kyljessä lähellä Helsingin keskustaa. Osoite on Sturenkatu 4.

Tanssit järjestää Gramofoni Oy, Helsingin Kulttuuritalo ja Sture4.


Äänikirjat ovat jättihitti. Kuuntele nyt 14 päivää ilmaiseksi ja tutustu Nextoryn valtavan valikoimaan. Ei sitoutumisaikaa. Klikkaa ja kokeile!


Tilaa Klingelin postimyynnistä upeat ja edulliset tuotteet! Kaikkea naisille ja kotiin.