Tanssitähdet
Nina af Enehjelmin paljastus Tapani Kansan kuolinyöstä: ”Suren ja soimaan itseäni siitä, että…”
Nina af Enehjelm kertoo nyt, mitä Tapani Kansan dramaattisena kuolinyönä oikeasti tapahtui.

Tapani Kansan yllättävästä, suomalaisia järkyttäneestä kuolemasta on pian kuukausi.
Kansa menehtyi äkillisesti tiistaina, 25. maaliskuuta Kymenlaakson keskussairaalasa Kotkassa rutiininomaisen sappileikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin. Iskelmälegenda oli kuollessaan 76 vuoden ikäinen.
Laulajan puoliso Nina af Enehjelm, 64, on vahvistanut, että Kansan haudataan perhepiirissä. Ninan mukaan hautajaiset ovat pienet vain kaikkein lähimpien kesken.
Kansan kuolinilmoitusta ei vielä ole julkaistu ainakaan esimerkiksi Helsingin Sanomissa.
Lue myös: Tapani Kansa haudataan perhepiirissä – Yle lähettää muistokonsertin
Nina yritätä toipua kuolemashokista
Yllättäen yksin, ilman elämänsä rakkautta jäänyt Nina on kuvaillut tuntojaan vaihtuviksi.
Hän on sanonut toipuvansa kuolemashokista hitaasti ja liikuttuneensa kansan tuesta.
”Olen päässyt irti pahimmasta shokkivaiheesta ja epäuskosta, että tapahtunut todellakin voi olla totta”, toimittajana tunnettu Nina totesi vastikään Tanssiin.fi:ssä.
Nina ja Tapani pitivät yhtä vuodesta 1980 lähtien.
”Olimme toistemme parhaat ystävät ja läheisimmät ystävät toisillemme”, Nina kuvailee hänen ja tähtilaulajan vahvaa sidettä ja rakkautta.
Kansa on huutanut hoitovirhettä
Tapanin kuolinyötä ympäröivät tapahtumat ovat herättäneet keskustelua.
Laulaja hakeutui Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan kovien vatsakipujen takia. Hänellä todettiin sappirakon tulehdus, joka leikattiin ja Kansa oli sairaalassa viikon verran, kunnes hänet kohtalokkaana maanantai-iltana kotiutettiin – vaikka Tapani kärsi kovista kivuista.
”Kivut olivat niin kovat, ettei hän pystynyt kunnolla kävelemään”, Nina kuvaili.
Lue myös: Uutta tietoa Tapani Kansan yllätyskuolemasta – lähetettiin kovissa kivuissa sairaalasta kotiin
Nina oli tuolloin pariskunnan Espoon-talossa, joten Tapanin pikkuveli haki hänet sairaalasta.
Tiistain vastaisena yönä Tapani Kansan vointi kuitenkin huononi.
Ninan mukaan Tapani oli yöllä soittanut ambulanssin, ja hänet leikattiin uudelleen, sillä leikkausarpi oli revennyt. Verta oli valunut vatsaonteloon.
Laulajatähti ei selvinnyt hätäleikkauksesta hengissä, vaan hän kuoli leikkauspöydälle.
Suuttuneet kansalaiset ovat puhuneet jopa hoitovirheestä ja kannustaneet Nina toimiin. Hän on todennut, ettei ole surunsa keskellä jaksanut tarttua asiaan.
Lue myös: Kansa suuttui Kansan kuolemasta: ”Hoitovirhe vei Tapanin hengen”
Nina: ”Mikään puhe sairaanhoitajille ei mennyt perille”
Nina af Enehjelm on kuitenkin avoimesti käynyt läpi rakkaan miehensä kuolinyön tapahtumia. Hän on vastanut kansalaisten kysymyksiin ja kärjekkääseenkin kritiikkiin sosiaalisessa mediassa.
Ninaa on esimerkiksi arvosteltu siitä, että hänen puhelimensa oli äänettömällä tiistain vastaisena yönä, jolloin Tapani menehtyi.
Nina kertoo puhuneensa useita kertoja maanantaipäivällä ”siinä määrin kun Tapani ylipäänsä pystyi yhtäkkiä alkaneiden kovien kipujensa vuoksi puhua”.
”Sanoin, ettei häntä missään tapauksessa voi kotiuttaa vaan hänen on jäätävä sairaalaan ja kipujen syy on selvitettävä. Mikään puhe paikalle olleille sairaanhoitajille ei mennyt perille. Lääkäri määräsi, että Tapani kirjataan ulos ja tästä päätöksestä ei peräännytä”, Nina valottaa.
”Tilanne ei olisi muuttunut miksikään vaikka olisin hypännyt autoon ja ajanut paikan päälle mesoamaan. Olisivat luultavasti vain soittaneet poliisinkin paikalle.”
Ninan ja Tapanin viimeinen puhelinkeskustelu oli maantaiyönä klo 23
Kun Tapani pääsi kotiinsa Kotkaan Nina oli jutellut hänen kanssaan puhelimessa vielä kahdesti: tarkat kellonajat ovat kello 21.45 ja 23.
”Tapani oli tuskissaan ja sanoi, että hän ei pysty puhumaan, on levättävä. Huoleni oli suunnaton mutta rauhoittelin itseäni ajattelemalla, että keskussairaalan henkilökunnan arvioon sitten on vain pakko luottaa”, Nina selventää.
”Pistin puhelimen äänettömälle ja yritin alkaa nukkua, jotta pääsisin aamulla varhain matkaan hoitamaan Tapania kotona.”
”Tapani otti puhelimen käteensä sairaalasängyssä…”
Nina sanoo, että nukkumisesta ei kuitenkaan tullut mitään.
”Vajaan puolentoista tunnin päästä totesin, etten levottomuudessani ollut pystynyt nukahtamaan ja otin puhelimen esille. Huomasin että Tapani on yrittänyt soittaa minulle vähän ennen puoltayötä. Soitin hänelle takaisin. Kello oli silloin 0.20. Tapani ei enää vastannut”, Nina käy läpi kuolinyötä.
”Jälkeenpäin sain kuulla anestesialääkäriltä, että Tapani oli ottanut puhelimen käteensä ja nähnyt, että yritin soittaa. Hän oli siinä vaiheessa sairaalasängyssä matkalla leikkaussaliin, jossa hänelle suoritettiin hätäleikkaus, johon hän menehtyi.”
”Puhelimeen tulee ei-toivottoja soittoja yöaikaan”
Nina sanoo olleensa tiiviisti Tapanin rinnalla kaikki viime vuodet.
”Sappirakkoleikksen piti olla rutiininomainen, jonka jälkeen moni vaiva helpottuisi. Suren ja soimaan itseäni siitä, että puhelimeni oli Tapanin soittaessa äänettömällä”, hän ruoskii itseään.
”Puhelimeen tulee välillä ei-toivottuja soittoja yöaikaan ja siksi meillä on molemmilla ollut tapana pistää puhelin äänettömälle alkaessamme nukkumaan.”