Ota yhteyttä

Media

Sairaudet veivät äänen – Rainer Friman Avussa: “Lopetan urani marraskuussa”

Rainer Friman, 60, kertoo uudessa Avussa (21/19), että lopettaa yli 30 vuotta kestäneen laulajan uransa ensi marraskuussa. Friman on kärsinyt lukuisista sairauksista sekä vastoinkäymisistä.

Julkaistu

@

Rainer Friman, 60, kertoo uudessa Avussa (21/19), että lopettaa yli 40 vuotta kestäneen laulajan uransa ensi marraskuussa. Friman on kaksinkertainen Syksyn Sävel -voittaja vuosilta 1990 ja 1992, jolloin hän vei potit jättihiteillään  Se on salaisuus sekä Virta vie, virta tuo. Seinäjoen tangomarkkinoilla hän tuli toiseksi vuonna 1986 Teuvo Oinaan jälkeen.

“Lopetan urani ensi syksynä Merikarvian Merikievarissa. Siellä laulu-urani aikoinaan alkoi. Viimeinen keikkani on 31. marraskuuta. Ääneni on mennyt, kun astma on pahentunut. Pakko antaa periksi”, Friman paljastaa Avun jutussa.

“Olin lääkkeiden väärinkäyttäjä”

Friman on kärsinyt lukuisista sairauksista sekä vastoinkäymisistä. 1990-luvulla hän koki konkurssin. burnoutin ja paniikkihäiriön. Hän sanookin suoraan Avussa, ettei  ole ollut psyykkisesti terve vuoden 1993 jälkeen.

“Söin vuosikausia niin vahvoja lääkkeitä, etten voinut ajaa autoa keikkamatkoilla. Ne pitivät minut pystyssä, mutta toleranssini tietysti nousi niin korkeaksi, että jouduin käyttämään aina vain vahvempia mielialalääkkeitä. Olin lopulta lääkkeiden väärinkäyttäjä.”

Linnut-levy vuodelta 1989 myi platinaa ja yli 81 000 kappaletta. Se on Rainer Frimanin menestyneinen levy. 90-luvulla Rainer oli Suomen menestyneinen ja suosituin iskelmäartisti.

Voi paremmin! Tutustu kotimaiseen VitaFresh D-vitamiiniin, nyt alkaen vain 5,95 €! Hyvänmakuinen purutabletti, ilmainen toimitus.

Unohti sanat ja pyörtyi lavalle

Friman muistelee, kuinka ensimmäinen paniikkikohtaus iski keikalla Souvareiden kanssa Tuuloksen Kapakanmäellä.

“Ajattelin pelata varman päälle ja laulaa Linnut. En muistanut sanoja, vaan takeltelin ja vasen käteni alkoi täristä ja sali pyöriä silmissä. Tokenin ambulanssissa.”

Oikea diagnoosi auttoi jaloilleen

Frimanilla diagnosoitiin lopulta kaksisuuntainen mielialahäiriö 2006. Oikea diagnoosi auttoi ja nyt Friman voi hyvin, vaikka hänellä onkin kakkostyypin diabetes ja keuhkoahtaumatauti astman lisäksi.

“Oloni on seesteinen. Mielialahäiriö pysyy kurissa, kun syön kaksi nappia päivässä elämäni loppuun saakka, ettei ala taas pääpyörä liikaa sutia.”

Viisi lasta ja kahdeksan lastenlasta

Rainer Frimanilta on ilmestynyt 20 levyä. Hän on ollut kaksi kerta naimisissa, ja nykyään Salossa asuvalla laulajalla on viisi lasta ja kahdeksan lastenlasta. Friman tunnetaan toimittajana ja hän isännöi kristillisessä Radio Deissä suosittua Ihmisen ääni -ohjelmaa.

Vime vuosina Friman on keikkaillut ystävänsä Rainer Bollströmin kanssa. He ovat tehneet suosittuja Raikut lavalla -keikkoja (katso keikat tästä).


Enemmän vaikuttavia ainesosia – Uudistunut VitaePro -50%
Säästä satasia - edullisempi sähkö 2 minuutissa! Kotimainen Sähkömittari kilpailuttaa sähkötarjoukset puolestasi ja etsii sinulle edullisimman vaihtoehdon. Klikkaa heti tästä!
Inessa on modernin sisustajan verkkokauppa. Upeita design-esineitä kotiin, loistavava hinta-laatusuhde. 10€ ale kun tilaat yli 100 eurolla!
TANSSI NOTKEASTI! Haluatko lisää joustavutta niveliisi? Kokeile nyt ilmaiseksi! Flex5x-ravintolisä auttaa. Klikkaa heti!