Ota yhteyttä

Uutiset

Tangomarkkinoiden peruuntuminen harmittaa – nyt puhuvat laulukilpailuun osallistuneet sekä tuomari

Pettymys peruuntumisesta, mutta innolla seuraavaan kesään – ajattelevat Tangolaulukilpailuun osallistuvat

Julkaistu

@

Seinäjoen Tangomarkkinoiden peruuntumisuutinen oli harmillinen takaisku myös monelle laulukilpailuun osallistuvalle, kun jo viime vuonna laulukilpailu jäi kilpailematta. Näin ollen edelleen tangokruunujen hallitsijoina pysyvät vuoden 2019 Tangokuninkaalliset Pirita Niemenmaa ja Johannes Vatjus.

Pirita kertoi omasta laulukilpailuun valmistautumisesta, joka ei suinkaan tapahtunut hetkessä vaan oli usean vuoden treenaamisen tulosta.

”Olin aloittanut treenaamisen jo vuosia sitten, mutta aloitin puoli vuotta ennen sellasen, että lauloin tangoja, tangoja ja tangoja. Kävin tekstejä läpi ja yritin päästä tarinoiden sisään. Videoin omia harjoituksia, joita katselin läpi ja yritin parantaa niitä. Tein keikkoja ja mietin ohjelmistoa uusiksi”, Pirita muistelee.

Pirita kertoo myös, kuinka hän mietti tarkkaan itseään, mitä haluaa olla ja miten tuoda sitä esiin. Pirita teki kovasti töitä, hän aikataulutti, suunnitteli ja ajatteli tarkkaan, mitä tulevaisuus toisi hänen kohdallaan tullessaan.

”Usein tein erilaisia mielikuva harjoituksia ja yritin helpottaa omaa jännitystä. Lisäksi halusin tehdä tulevaisuudesta aarrekartan tai sellasen tavoite kartan, johon selvensin mitä teen, millä aikataululla ja miten toteutan.

Mainos

”SE HENKINEN VALMISTAUTUMINEN ON JOTENKIN NIIN PALJON SUUREMPAA KUIN ITSE LAULAMINEN” – Pirita Niemenmaa

 

Pirita Niemenmaa

Nyt kun kesän 2021 Tangomarkkinat peruttiin, Pirita tietää ja tuntee, miten suuri pettymys se on kilpailijoille. Kuitenkin hän uskoo, että harjoittelu ei ole koskaan turhaa ja oman itsensä markkinoinnille on nyt vielä pidempi aika.

”Tiedän itse, miten mieli tyhjentyy ja matto menee alta, kun tippuu kilpailusta pois alkumetreillä. Omasta kokemuksesta haluan sanoa, että parasta on se mutkainen tangomatka joka käydään askel askeleelta läpi ja mielestäni jokaisen on hyvä se kokea. Se on niin jännittävää, pelottavaa ja ihanaa aikaa. Ja siitä syystä on hyvä, että kilpailu siirtyy ensi vuoteen, niin uudet tulokkaat saa sen kaiken mahdollisen kokea, eli käydä se ihana tangomatka vaihe vaiheelta läpi ja kokea kaikki sen tuomat tunnetilat”, Pirita tsemppaa.

Pirita Niemenmaa toivottaa kaikille tsemppiä treeneihin!

”TIEDÄ VAIKKA ENSI VUODELLE SAADAAN KAIKKIEN AIKOJEN KUNINKAALLINEN”
– Pirita Niemenmaa

 

 

Mainos

TANGOLAULUKILPAILUUN OLI OSALLISTUMASSA AIEMPIEN VUOSIEN LAULAJATUTTAVUUKSIA, MUTTA MYÖS UUSIA KOKELAITA

Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailuun oli tänäkin vuonna osallistumassa lukuisa määrä laulajia, niin tuttuja aiemmilta vuosilta kuin aivan uusia tangokuninkaalliskokelaita.

Aiemmilta vuosilta monen mieleen on jäänyt mm. Mervi Kovero, Hanna Hirvonen, Jere Laakso ja Mika Mäkkeli.
He olivat kaikki kovin harmissaan tangolaulukilpailuiden peruuntumisesta.

”Tätä peruutuspäätöstä osasi vähän odottaa vaikka se kovasti harmittaakin. Tangomarkkinat  ovat kokonaisuutena niin riippuvainen paikalla olevasta markkinakansasta, livemusiikista, tanssista ja siitä käsinkosketeltavissa olevasta tangon tunnelmasta että ymmärrän täysin tämän päätöksen”, Mervi Kovero kertoo.

Mervi Kovero on osallistunut Seinäjoen Tangomarkkinoille vuosina 2013, 2014 ja 2019.
Ikuinen tangopalo ja keikkaikävä saa hänet vielä odottamaan ajan seestymistä.

”Kerran kun tämän tangopalon on saanut syttymään niin ei nämä haastavat ajat sitä sammuta! Nyt vain odotellaan ensi kesään ja haetaan voimaa talven yli tekemällä uutta musiikia ja treenaamalla uusia biisejä keikoille ja ennen kaikkea uusia tangoja ensi kesää ajatellen”, Mervi suunnittelee.

Mainos

”Ikävä on keikoille ja niihin ihaniin kohtaamisiin ihmisten kanssa”
– Mervi Kovero

 

Mervi Kovero

Porvoolaistuneen, alunperin Lapinlahdelta kotoisin olevan Mervin valmistautuminen laulukilpailuihin on muuttunut vuosien kokemuksen myötä:

”Keikkakansiot on hyvä päivittää ajoissa ja päivittää esitettäviä biisejä. Kaikkien tangojen harjoittelu ennakkoon on hyväksi, vaikka et tiedä välttämättä tangoasi. On myös hyvä opetella myös kisatangojen lisäksi muita tangoja koska voi joutua esiintymään yllättävissäkin tilanteissa. Eikä ole mikään huono juttu laulaa itselleen ihan peilin edessä tai kuvata esiintymisiä että näkee myös itse voisiko siellä olla jotain hiottavaa. Eli lyhyesti, olen oppinut ennakoimaan tilanteisiin ja osaa odottaa myös niitä nopeita muutoksia ja yllätyksiä”, Mervi kuvailee valmistautumistaan laulukilpailuun.

”TANGOILLA TAVATAAN ENSI VUONNA”
– Mervi Kovero

 

Tangokuningattaren titteliä oli tänä vuonna lähdössä tavoittelemaan myös hersyvä kajaanilaisnainen, hänkin aiemmilta vuosilta tuttu laulaja Hanna Hirvonen.

”Minulta monesti kysytään kuinka monesti olen osallistunut tangolaulukilpailuun. En halua mainita sen kummemmin kertoja, vaan ajatella sitä matkaa minkä olen tehnyt sieltä vuodesta 2002, kun ensimmäisen kerran osallistuin karsintoihin”, Hanna muistelee lauluharrastuksen alkuaikojaan.

Mainos

”Suurin tekijä joka tuo minut tämän kilpatavoitteeni luo uudestaan, upean musiikin lisäksi, on yhteenkuuluvuuden tunne samanhenkisten ihmisten kanssa. Olivat he sitten tangokansaa, kilpakumppaneita, Tangokuninkaallisia, muusikoita tai Tangomarkkinoiden järjestäjäorganisaatioon kuuluvia henkilöitä”, Hanna kertoo.

Hanna Hirvonen on ollut vuosina 2017 ja 2018 Tangokuningatar-kilpailun finaalinelikossa. Hän päätti tietoisesti jättää seuraavan vuoden kilpailut väliin ja vietti talvikauden 2019-2020 Playa del Inglesissä suomalaisten suosimassa tanssiravintola Foxissa työskennellen mm. musiikkiemäntänä.

”Toivon koko sydämestäni, että tapahtuma ja laulukilpailu voidaan järjestää vuonna 2022. Minä ainakin aion olla silloin mukana, jos ei elämä sitten nakkaa eteen mitään tilannetta joka voisi tätä kuviota muuttaa. Ja se kysymys miksi? Minä haluan osaksi Tangoperhettä, kuningattareksi vuosimallia 2022”, Hanna suunnittelee.

 

Hanna Hirvonen

 

Laulukilpailuun valmistautuminen on jokaisella kilpailijalla omanlainen.

Hanna Hirvonen lukeutuu omasta mielestään luonnonlapsiin, ja pitää erityisen tärkeänä tulkinnallista ja laulujen tarinan kerronnallista puolta.

Mainos

”Laulan monipuolisesti tangoja reeneissä, keikalla, kotona, autossa, pääsen aina sulautumaan tämän satumaisen musiikin pauloihin ja tarinoihin. Ja niitä tarinoita kerron ihmisille silloin kun olen lavalla”, hän kertoo.

”LAULUNOPETTAJANI JUHANI MARKOLAN KANSSA PIDETÄÄN LAULUPREPPEJÄ”
– Hanna Hirvonen

Hanna käy ennen tärkeitä konsertteja tai kilpailutapahtumia lauluprepissä laulunopettajansa Juhani Markolan luona Jyväskylässä. Sielllä tarkastetaan, ettei oman harjoittelun myötä sinne ole muodostunut ”niekkuja” tai muita äänentuottamiseen liittyviä vääriä maneereja tai tapoja.

Hanna on perfektionistiluonne ja aikamoisen kilpailuhenkinen. Täydellisyyteen pyrkiminen ei välttämättä helpota kilpailutilanteiden mukanaan tuomaa jännitystä.

”Isot ja loistokkaat puitteet, upea orkesteri, joka koostuu alansa ammattilaisista, on mahtavaa olla osa tätä kokonaisuutta. Ja se yleisö, jolle haluaa antaa parastaan. Yleisöltä saa voimaa, kyllä siellä ollaan niin voimakkaassa vuorovaikutuksessa toistemme kanssa. Mutta se jännitysefekti lienee siinä että pelkää epäonnistuvansa. Tai että ei täytä syystä tai toisesta niitä omia, saatikka yleisön tai tuomariston asettamia tavoitteita”, Hanna kuvailee.

”Kerätään voimia vielä vuosi. Hankitaan kokemuksia ja voitetaan tämä koko maailmaa kurittava pandemiatila. Sitten me ollaan valmiita, tanssitaan ja lauletaan aamuun saakka Seinäjoen yössä”
– Hanna Hirvonen

”YLEISÖLTÄ SAA VOIMAA”

Tangokuninkaan kruunusta oli tänä vuonna päättäneet lähteä kilpailemaan myös aimmin Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailuun osallistuneet Mika Mäkkeli ja Jere Laakso.

Mainos

”No ihan ekaksi  haluan korjata sen verran,että tänä vuonna olin kyllä tulossa todellakin kisoihin, mutta jätin viime tinkaan päätöksen ja näin ollen videota itse kisaan en kuitenkaan laittanut”, kertoo nurmeslainen Mika Mäkkeli.

”SITÄ HALUAA ANTAA KAIKKENSA”

Mika pohti monen muun laulajan tavoin  koronapandemiatilannetta, jos tulevana kesänä ei lavoille tai kilpailemaankaan pääse. Harmitus Tangomarkkinoiden peruuntumisesta oli Mikallekinsuuri.

Kilpailuun valmistaumisessa on hänelläkin haasteensa.

”Jännitti ihan hirveesti, ko mie oon tällanen jännittäjä. Kävin laulutunteja  ja ohjausta ottaa Markku Köntältä silloin ekaan osallistumiseen ja siitä oli hurjasti apua! Se tunnelataus mikä purkautuu, kun kaikki on ohi niin on valtava! Ainakin itsellä, sillä sitä haluaa antaa kaikkensa, niin se myös tuntuu syvällä kun kaikki on ohi”, Mika Mäkkeli muistelee.

Toisella kerralla Seinäjoen Tangomarkkinoilla Mika oli jo hyvin tietoinen kaikesta kiireestä ja aikataulusta mitä se on siellä paikan päällä. Tähän toiseen mahdollisuuteen hän oli valmistautunut vielä kovemmin.

Mainos

”Niin kuin sanoin että oon hirveä jännittäjä, mutta minut sytyttää yleisö: ”mitä enemmän porukkaa, sen kovemmin sytyn ”.

”Kisoihin valmistauduin yleensä niin et yhden viikon olin putkeen luurit korvilla ja lauloin ja muuten joka ilta nukkumaan mennessä laitoin tangot soimaan luureihin ja nukuin”, Mika muistelee.

”Vastapainoksi kalastelin, sillä siellä pysty rauhoittumaan ja tyhjentämään kaikki ylimääräiset ajatukset”, kalasaaliistaan vaikeneva tangolaulaja kertoo.

”MITÄ ENEMMÄN PORUKKAA, SEN KOVEMMIN SYTYN”
– Mika Mäkkeli

Mika Mäkkeli.

Itse valmistautumisretriitti ennen lavalle menoa Mikalla oli sitä, että vitsiä heitettiin bäkkärillä. Ennen lavalle menoa hän kuitenkin hiljentyi ja teki syviä hengitysharjoituksia. Ajatuksetkin hän vei nollaan.

”Kyllä sitä pyrki tekee niin valmiiksi kaikki, että pääsi vain nauttimaan siitä tunnelmasta mitä se siellä Seinäjoella oli ja aina on”, kuvailee Mika Mäkkeli.

Maskussa asuva Jere Laakso oli seurannut työssään laivalla artistien työskentelyä ja esintymistä. Vuonna 2014 hän sai kipinän ajatukselle, että hän voisi olla lavalla tuottamassa viihdettä ja iloa ihmisille. Vuoden päästä, 2015 Jere ilmoittautui Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailuun, jolloin tangomatka eteni Turun Hansan Tangomaratoniin.

Mainos

”Jännitys vei tuolloin voiton ja tajusin, että on aivan erilaista astua lavalle mukanaan ajatus “tämä on kilpailu”, jossa sinua oikeasti arvostellaan esiintyjänä, tulkitsijana, laulajana sekä viihdyttäjänä”, Jere muistelee.

Jere oli seuraamassa Meritangoristeilyä vuonna 2016 ja kiinnitti huomiotaan 16 kilpailijan tekemisiin. Silloin Jere päätti, että ensi vuonna hän on yksi Meritango- risteilyllä mukana olevista kilpailijoista.

”Valmistautuminen näin suureen kilpailuun alkaa välittömästi, kun päätöksen osallistumisesta on tehnyt. Ensimmäiseksi on valittava se kappale, jolla aikoo kilpailuun osallistua ja kuvata itsestään paras mahdollinen video, jonka sitten toimittaa tuomaristolle”, hän kertoo.

 

”PÄÄTIN NAUTTIA SIITÄ KUTKUTTAVASTA TUNTEESTA, JOKA LAVALLE NOUSTESSA TULI”

Heti oman esikarsintavideon lähettämisen jälkeen Jere kävi tutustumaan Tangomaratonin vaihtoehtoisiin kappaleisiin, joiden joukossa oli jo tuttuja ja osa täysin tuntemattomia tangoja.

Mainos

”Toki mielessä oli myös ajatus taas seuraavasta etapista, josko tie jatkuisi vielä tangomaratonin jälkeenkin. Mielestäni on hyvä tutustua erilaisiin tangoihin ja niiden tarinoihin, siinä oppii toki itse kappaleita samalla, josta ei muuten ole mitään haittaa, mutta saa myös erilaisia näkökulmia lähestyä tangojen hyvin monimuotoista ja kirjavaa maailmaa”, Jere pohtii.

”Pääsin tangomaratonille näyttämään taitoni tuomariston ja yleisön eteen. Ensimmäisen kierroksen tango jännitti aivan mahdottomasti. Jukka Hallikainen juonsi minut lavalle ja kappale lähti soimaan. Jännitys oli käsinkosketeltavaa, mutta en antanut sen häiritä vaan päätin nauttia siitä kutkuttavasta tunteesta, joka lavalle noustessa tuli.”

”Pääsin toisellekin kierrokselle ja mielessä oli vain se, että jäljellä on 16 mies-, ja naiskilpailijaa, nyt oli siis se hetki, kun itsestä oli kaivettava vielä vähän enemmän esille ja vietävä oma esiintyminen seuraavalle levelille. Toisen kierroksen esitys olikin jo tietyllä tapaa luonnollisempi, alkujännitys oli ohi ja esiintymisien välissä tuli juteltua paljon ihmisten kanssa, joka loi itselle sen tunteen, että yleisö oli kaikkien meidän kilpailijoiden puolella ja he toivoivat kaikkien esityksien menevän nappiin. Nämä olivat juuri niitä ihmisiä, jotka kannustivat meitä kaikkia aivan jokaisessa tilanteessa omalla tangomatkallamme”, Jere huokaa.

 

Jere Laakso

Jere Laakson tangomatka eteni Tangomaratonilta Meritango- risteilylle, Finaalin karsintaan ja mielessä siinsi jo Seinäjoen finaaliviikko.

”Tämä kaikki valmistautuminen ja suunnitteleminen kuulostaa todella rankalta ja sitä se tietyllä tapaa olikin, mutta ei sitä osannut ajatella sellaisesta näkökulmasta. Jatkossa olevat kilpaiijat muodosti alusta asti tietynlaisen perheen, emme tunteneet toisiamme kilpakumppaneiksi. Porukka kannusti ja tsemppasi toisiaan hurjasti ja vaihtoi ajatuksia itse kilpailusta, sekä tutustui toisiinsa”, Jere kertoo hyvästä yhteishengestä.

Mainos

Meritangoilla finalistit pääsevät esiintymään yleisölle, sekä vastaamaan kyselytunnilla yleisön esittämiin kinkkisiin kysymyksiin. Jere Laakso ja Mia Leivo “kruunattiin” tuon risteilyn päätteeksi Meritangojen yleisön suosikeiksi.

”Risteilyn jälkeen alkoikin sitten armoton työ. Nyt siis valmisteltavana oli finaaliin karsinta -tangot, omien settilistojen kasaaminen Seinäjoen tangomarkkinat– viikkoa varten, sekä liuta tangoja itse finaalia varten. Järjestelmällisyys oli tässä valttia. Myöskin itseä helpotti tietyllä tapaa ajatus siitä, että jos ja kun seuraavasta vaiheesta pääsen eteenpäin saan siirtää osan tietyllä tapaa syrjään ja paneutua seuraavan vaiheen kappaleisiin ja asioihin taas enemmän”, Jere kertoo omista toimintatavoistaan.

Jere Laakso muistelee vielä vuoden 2017 Seinäjoen Tangomarkkinoilla mukana olemista näin:

”Seinäjoella olimme porukan kanssa hyvin tiiviisti yhdessä. Se tietynlainen tuki, turva ja ihmiset jotka olivat täysin samassa tilanteessa kulkivat mukana kaikkialle ja se helpotti valtavasti. Edellisten vuosien kuninkaalliset kävivät meitä tervehtimässä ja tsemppaamassa monesti myös tuon viikon aikana. Tangoviikko näin finaalistin näkökulmasta oli varsin vauhdikas, eikä kaikkia tapahtumia ja kohtaamisia muista millään. Kappaleet oli treenattu kotona niin hyvin kuin suinkin pystyi. Tuon viikon aikana ei enää treenattu tai kerrattu kappaleita, ne piti tulla selkärangasta.

Muistan ikuisesti sen hetken kun näimme ensimmäisen kerran areenan lavan jossa tulisimme esiintymään ja jossa kaksi meistä kruunattaisiin tangokuninkaallisiksi. Se oli käsittämättömän hienoa. Jokainen yksityiskohta oli mietitty ja Areenan henkilökunta piti huolen siitä, että kaikki oli niin hyvin kuin vain voi olla ja ettei meidän tosiaan tarvinnut keskittyä yhtään mihinkään muuhun kuin omaan tähtihetkeemme”.

Mainos

 

”SANA TANGOPERHE ON TODELLAKIN NIMENSÄ MUKAISESTI PERHE”
– Jere Laakso

 

”Me olimme vähän kuin perheen lapsikatras, josta pidettiin valtavan hyvää huolta ja joita perheen isommat sisarukset kaitsivat aina tarpeen tullen ja antoivat kultaakin kalliimpia neuvoja ja vinkkejä tulevaan. Sana tangoperhe on todellakin nimensä mukaisesti perhe, siskoineen, veljineen, kummeineen jne. Vaikka itse en yltänyt niin pitkälle, että olisin kruunun päähäni saanut jäi minulle kuitenkin se tunne, että olen osa tuota lapsikatrasta vieläkin.”

”Tämä kaikki, koko tämä kokemus on syy sille, että halusin tänäkin vuonna osallistua tangomarkkinoiden laulukilpailuun ja palata viettämään unohtumattomia hetkiä yhdessä tangoperheen, sekä muiden tangomarkkinoiden kautta tutuksi tulleiden ihmisten kanssa. Yhdessä hiljaa yössä.”

”Miten tässä nyt jaksetaan vielä vuosi odottaa, huh huh!

 

Tarja Närhi

Tarja Närhi

SEINÄJOEN TANGOMARKKINOIDEN LAULUKILPAILUN TUOMARI TARJA NÄRHI ODOTTI INNOLLA JO ESIKARSINTA- VIDEOIDEN KUUNTELUA

Seinäjoen Tangomarkkinoiden laulukilpailun tuomari, Radio Suomen musiikkitoimittaja Tarja Närhi harmitteli kuultuaan peruuntumisuutiset.

”Niin harmittaa, odotin jo innolla päästä kuuntelemaan esikarsinta-videoita. Se on tässä tuomaroinnissa minulle ollut muutaman vuoden sellainen lähtölaukaus kesään. Erityisesti harmittaa laulajien puolesta, jotka jo ehtivät valmistautua, harjoitella ja tehdä oman videonsa.

Mainos

Viime kesän tangot jäi kokematta, ja nyt tulevan kesän tangot myös.

”Seinäjoki on ollut tangoyleisölle kesän kohokohta, musiikin ja tanssintäyteinen tunne-elämys. Miten tässä nyt jaksetaan vielä vuosi odottaa, huh huh”, Tarja Närhi mietiskelee.

 

Virallinen tangotuomaristo 2019: Katja Kätkä, Martti Haapamäki, Tarja Närhi, Jari Sillanpää ja Kike Elomaa.