Ota yhteyttä

Tanssitähdet

Tähdet surevat Vexi Salmea: “Ystävä lähti turhan aikaisin – valoa matkallesi”

Suvi Teräsniska, Jaska Mäkynen, Ile Vainio, Anne Mattila, Tommi Soidinmäki, Leid Lindeman… lue kuinka tutut artistit muistelevat tänään edesmennyttä Vexi Salmea – ja kuuntele ikimuistoiset hitit.

Julkaistu

@

Lukuisat tanssi- ja iskelmätaivaan tähdet ovat tänään tiistaina (8.9.20) muistelleet edesmennyttä sanoittajamestari Veikko “Vexi” Salmea. Yli 8 000  laulutekstin luoja menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen 77-vuotiaana.

Suvi Teräsniska muisteli, kuinka häntä jännitti soittaa Vexille studiosta kesken Hei mummoa -hitin äänityksen.

“Mua vähän pelotti kyseenalaistaa sanavalintojasi toisen säkeistön osalta, kun teksti kuului alunperin ”Nyt yksinäisen mökin kaamos saartaa, päivisin on hetken hämärää…” Minä sanoin että tästä saa sen käsityksen niin kuin mitään kaamosta ei olisikaan. Sanoit että selvä muutetaan se sitten muotoon ”päivisin on pelkkää hämärää…” Asia oli loppuunkäsitelty. Sinä kiitit ja toivotit onnea tulevaan. Kukaan ei siinä vaiheessa ymmärtänyt millaista jouluhittiä olimme tekemässä”, Suvi kertoi sosiaalisessa mediassa.

“Kerro terveisiä Ollille” –Suvi Teräsniska

“Toivon sinun matkallesi valoa ja kirkkautta. Sulla ja Ollilla (Yö-yhtyeen Olli Lindholm, toim. huom.) oli merkillinen yhteys, josta hän aina puhui. Ehkä se tuo teidät, murheellisten laulujen miehet jälleen yhteen. Kerro terveisiä.”

Jaska: “Ystävä on poissa”

Tangokuningas Jaska Mäkynen taas suri, kuinka “koko kansan Vexi on nukkunut ikiuneen”.

“Ystävä on poissa ja ylt’ympäri puut helisevät ja tekevät hänen matkalleen kunniakuja”, Jaska siteerasi kauniisti.

“Aikonaan tein tämän kappaleen sävellyksen ja pyysin Vexiltä sanat. Kuten hänen kirjoittamansa teksti menee “Tummuen perhosen varjot saartaa, aika päättyy sen”

Päiväperhonen-kappale on Jaskan sävellys ja Vexin sanoitus:

Anne Mattila: “Kiitos upeista tarinoista”

Anne Mattila julkaisi Vexin sanoittman koskettavan Elämä on lahja -kappaleen, joka oli iso hitti vuonna 2013.

“Tämän laulun myötä haluan kiittää Vexi Salmea kaikista upeista tarinoista, joita olen voinut välittää ihmisille laulujen kautta. Iloon ja suruun. Musiikilla ja sen sen sanomalla tehdään monen ihmisen elämään suuria tunteita.”

“Elämä on lahja, ainutkertainen, kun vain oikein oivallamme sen
Elämä on lahja syke sydämen, ilo, suru, summa tunteiden”

Leif: “Laulut jäävät elämään”

Leif Lindeman ilmaisi kauniisti kiitoksensa Vexin lauluista.

“Ne jäävät elämään…”

Loiri: “Hän oli minulle hyvin rakas ihminen”

Vesa-Matti Loiri teki Vexi Salmen kanssa yhteistyötä muun muassa ensimmäisellä, vuonna 1978 julkaistulla Eino Leino -levyllä, jonka tuottajana Vexi työskenteli.

“Vexi antoi minulle mahdollisuuden, hän antoi minun tehdä sellaisia levyjä ja tekstejä, jotka ovat minulle tärkeitä. Niistä tiedettiin, että ne ovat erikoisia eivätkä mitään myyntivaltteja”, Loiri kertoi.

Yksi suosituimmista Veskun ja Vexin yhteistyön hedelmistä on Kassu Halosen säveltämä joululaulu Sydämeeni joulun teen, joka julkaistiin vuonna 1988 samannimisellä albumilla.

“Hän oli minulle hyvin rakas ihminen. Suuri menetys, turhan aikaisin lähti. Mutta niinhän tässä on lähtenyt monta hienoa taiteilijaa. Hyvää matkaa vaan Vexille.”

Katri Helena: “Hän oli yksi suurista”

Katri Helena esitti osanottonsaVexi Salmen sukulaisille ja läheisille.

“Kiitos Vexille siitä taituruudesta, mistä me suomalaiset olemme saaneet nauttia ja hyvää matkaa taivaan valoon”, Katri Helena sanoi Iltalehden mukaan.

“Hän on yksi niistä suurista kevyen musiikin sanoittajista.”

Vexi sanoitti yhden Katri Helenan rakastetuimmisa hiteistä, vuoden 1979 Euroviisujen edustuskappaleen Katson sineen taivaan.

Ile: Vexin poika jatkaa sanoittajan työtä

Toinen sanoittajamestari Ilkka “Ile” Vainio muisteli kollegaansa lämmöllä.

“Oli ilo ja kunnia julkaista levyille satoja sanoituksia mitkä lähetit faxilla, tai iskit kotonasi käteeni, sanoen “Julkaise poika nämä heti, tai muuten teet virheen”. Julkaisin ne heti.”

Ile nosti esiin myös Vexin pojan Topi Salmen.

“Topi  jatkaa sanoittajan työtä ja mistä Vexi oli ylpeä, niin kuin kaikista lapsistaan. Kerran Vexiltä kysyttiin mitkä ovat hänen parhaat teoksensa, johon Vexi: Lapseni”

Tommi julkaisi hienon videon

Tangokuningas Tommi Soidinmäki julkaisi Vastakaiku-orkesterin kanssa tyylikkään musiikkivideon Vexin sanoittamasta Maailma on kaunis -hitistä:

 


Osallistu arvontaan ja Voita 1000 € polttoainetta. Klikkaa heti tästä!
Kokeile nyt Polarkrill Omega-3-ravintolisää ilmaiseksi! Lue lisää ja tilaa ilmaiseksi!
Tilaa kirjat kotiin edullisesti AdLibriksestä! AdLibris on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa. Myös käsityö- ja piirtämistarvikkeet! Ilmainen toimitus (yli 16,90€ tilauksiin).
Tuplasti katsottavaa. Elisa Viihde Aitio + Viaplay Leffat & Sarjat. Koodilla AITIOETU nyt 1kk ilmainen kokeilu!