Ota yhteyttä

Uutiset

Tarja Ylitalo ja Sami Keskitalo ehdolla Pohjois-Suomen musiikkipalkinnon saajaksi

Julkaistu

@

Vuoden 2019 Keksi-musiikkipalkinnon saaja valitaan nyt kuudennen kerran. Keksi-palkinnolla annetaan tunnustusta pohjoisen Suomen musiikintekijöille.

Mukana yhdeksän ehdokkaan joukossa ovat pitkän elämäntyön tehneet, vieläkin silloin tällöin esiintyvät artistit Tarja Ylitalo ja Tuomo Salmi, Lapin musiikkielämään väriä ja eloa tuoneet paluumuuttaja ja junantuoma, laulaja Jaakko Laitinen ja bluesmuusikko Saverio Maccne, hyvin Seinäjoen tangomarkkinoilla pärjännyt laulaja Sami Keskitalo, pitkään legendaarista Tico Tico -studiota Kemissä pyörittänyt Ahti Kortelainen, koko Tornionlaakson suosikkiyhtye Raj-Raj Band sekä menestyksekkäät konsertti- ja tanssipaikat Club Teatria Tornio ja Perävaaran huvikeskus Kemijärveltä.

Kevyen musiikin tunnustuksen  jakaa vuosittain nettijulkaisu Väylän Pyörre Musiikkiuutiset, joka haluaa näin muistaa pohjoisen musiikki-ihmisiä ja tekijöitä parrasvalojen takaa.

Raati valitsee voittajan

Keksi-palkinnon saajan päättää  eri puolilta Lappia ja Tornionlaaksoa koottu 8-jäseninen tuomaristo, joka koostuu musiikin asiantuntijoista ja suurkuluttajista. Raatiin kuuluvat Risto Koskinen Kemistä, Sami Karvonen Keminmaasta, Irene Määttä Pellosta, Hannele Kenttä Haaparannalta, Tauno Vähäjärvi Torniosta, VeePee Salmi Rovaniemeltä, Jukka Rajala Muoniosta ja Sami Mikko Juhani Aikioniemi Kemijärveltä.

Keksi–musiikkipalkinto on  kiitos paitsi eläville musiikkisepille, myös kunnianosoitus Lapin ja koko Tornionlaakson populaarimusiikin esi-isälle Ylitornion Kaulirannalla syntyneelle Antti Mikkelinpoika Keksille (1622 – 1705), josta se on nimensä saanut. Antti  lauloi Kalevala-poljennolla Laulua jäänlähdöstä Tornionjoessa 1677, kiersi talosta taloon  ja oli ensimmäinen nimeltä tunnettu suomenkielinen kansanrunoilija.

Mainos

Perävaarassa Lapin paras tanssilattia?

Ehdokkaista Tarja Ylitalo on kenties koko Suomessa tunnetuin. Hän levytti 50 vuotta sitten ensi kerran Tähtijahti-kokoelmalle Tarja-Marja Suhosen nimellä, kymmentä vuotta myöhemmin läpimurto Kerrasta poikki -kappaleella. Samannimisestä albumista hän sai Lapin ensimmäisen timanttilevyn, jonka jälkeen vielä kaksi timanttilevyä lisää ja kultalevyn. 1980-luvun kiihkeiden vuosien ja sairastelujen jälkeen hän on edelleen mukana.  Alusta asti hän on kuulunut kesäisen  Tornionlaakson Musiikkiklubin Sääskisafari-tanssilavakiertueen kantaviin voimiin ja uusi Kallein hippu -singlekin on levytetty.

Perävaaran huvikeskusLapin paras tanssilattia, asioista tietävät kertovat. Huvikeskus rakennettiin 50 vuotta sitten ja sen yleisöennätys oli 1970-luvulla Danny Show ja 3000 myytyä lippua. Välillä on ollut taukoa, mutta talkoilla kesälava on potkaistu taas käyntiin ja laatunimiä on vieraillut Matista & Teposta lähtien. Lapin rakennusperinneyhdistys palkitsi tanssipaikan Hurrikas-palkinnolla.

Aiempia voittajia mm. Arja Havakka

Ehdokkaista tanssikansalle ovat tuttuja myös:

Tuomo Salmi puolestaan on Kemin laulava portsari, joka levyttänyt useamman laulun 150-vuotiaalle synnyinkaupungilleen. Vuonna 1965 tultuaan toiseksi Iskelmälaulun SM-kisassa levytyssopimus Pohjoismaiden Sähkön kanssa, jonka jälkeen yli 30 levytystä. Juha Vainio, tärkeä tukija ja ystävä. Edelleen esiintyy silloin tällöin. On myös tuttu näky konserteissa, kannustamassa nuorempia.

Sami Keskitalo. Mies ja ääni, jolle elämä on muutakin kuin laulamista.Hyvin menestynyt Seinäjoen tangokuningas-kisassa, mutta leipä lähtee Lapin luonnosta.

Keksi-voittajat 2014-2018: Talonpoika Lalli, Willy Clay Band, Ulla Pirttijärvi, Arja Havakka ja The Meänland.

Lokki-valssistaan tunnettu Arja Havakka sai Keksi-palkinnon 2017. Kuva: Väylän Pyörre.Tee upeita löytäjä Saksan suurimman postimyyntitalon valikoimista. Klingeliltä kaikkea naisille ja kotiin, myös isot koot. Edulliset hinnat!