Ota yhteyttä

Keikat ja kiertueet

Tulipunaruusut pitkälle keikkatauolle – fonisti-Kari tanssittanut yli 50 vuotta

Vuonna 1972 perustettua Tulipunaruusut-orkesteria ei tänä vuonna enää nähdä keikoilla. Lue Kari Teräväisen mietteet!

Julkaistu

@

Tulipunaruusut-orkesteri on päättänyt jäädä pitkälle keikkatauolle. Suosittu, perinteinen tanssiorkesteri ilmoitti elokuun alussa palaavansa keikkalavoille vasta maaliskuussa 2021.

Korona lienee yksi ratkaiseva sysäys päätökselle.

Toki orkesteri on ehtinyt maata jo kiertääkin: Tulipunaruusut on perustettu vuonna 1972. Orkesterin ainoa alkuperäisjäsen, saksofonisti Kari Teräväinen on laskenut, että hurjimmillaan keikkoja mahtui vuoteen 200.

Vaikka tahti on nyttemmin hitusen hidastunut, tähän vuoteen asti vuotuisia keikkakilometrejä kertyi noin 80 000.

Karjalan Marjaana nousi hitiksi

Tulipunaruusujen ensimmäinen laulusolisti oli Onni Toivola, joka sittemmin keikkaili Alaska-yhtyeensä kanssa. Tulipunaruusujen alkuperäisjäsenet olivat kotoisin Riihimäen ja Hämeenlinnan seudulta. Vuonna 1976 Toivolan tilalle tuli Raimo Piipponen ja samana vuonna ilmestyi yhtyeen ensimmäinen pitkäsoittoalbumi nimeltään Romantiikkaa ruusutarhassa.

Vuonna 1977 yhtye solmi levytyssopimuksen Finnlevyn kanssa. Humppatusina-albumi oli hitti ja loi orkesterille iloisen humppayhtyeen maineen.

Vuonna 1978 Tulipunaruusut sai levytettäväkseen Toivo Kärjen ja Juha Vainion kappaleen Karjalan Marjaana, josta tuli yleisön suosikki ja yksi Kärjen viimeisistä suurmenestyksistä. Omien sanojensa mukaan Kärki ei koskaan erityisemmin pitänyt humpasta, mutta suostui ”humppakuumeen” vuoksi antamaan hieman periksi.

“Hihna painanut niskanikamiin kulumat”

Orkesterista käytettiin nimeä Raimo Piipponen & Tulipunaruusut pitkälle 1980-luvulle asti, kunnes Raimo siirtyi Havanna-orkesterin riveihin. Raimo Piipponen täytti tammikuussa 72 vuotta.

Vuodesta 1992 alkaen laulusolistina on ollut Rainer Laamanen, joka teki levyjä 1970-luvun alkuvuosina nimellä Sebastian. Tulipunaruusut esiintyy nykyisin nelijäsenisenä: Heimo Ketola (haitari), Rainer Laamanen (basso, laulu), Ilkka Ahonen (rummut) ja Kari Teräväinen (saksofoni).

“Kuin hirttosilmukka väärinpäin kaulassa” -Kari Teräväinen fonin hihnasta

Kari Teräväinen on pitkän linjan ammattimuusikko. Hän on käynyt Pentti Lasasen yksityistunneilla ja opiskellut konservatoriossa. Uransa hän aloitti 7 seinähullua veljestä -yhtyeessä. Yli 50 vuotta kestäneen tenorisaksofonin soittamisen Kari on kertonut tuntevansa jopa kehossaan.

“Saksofonin hihna on kuin hirttosilmukka väärinpäin kaulassa, se on painanut niskan nikamiin hyvät kulumat”, Kari kertoi 2019 Helsingin Uutisten haastattelussa.

Kuntoilua, ei viinaa

Kari asuu yhä Riihimäellä ja tykkää kuntoilla: hän pelaa sulkapalloa ja käy kuntosalilla.

“Kunnosta on pidettävä huolta, muuten tätä tahtia ei jaksa.”

Alkoholinkäytön hän jätti jo nuorena. Se onkin ollut miehen mielestä yksi syy jaksamiseen. Tanssilavojen tunnelmakin kiehtoo yhä.

“Niin kauan varmasti soitan, kun terveys kestää ja yleisö jaksaa kuunnella”, Kari Teräväinen vannoo.

Kari Teräväinen on soittanut Tulipunaruusuissa saksofonia yhtyeen alusta asti, vuodesta 1972.

Isona idolina Olavi Virta

Idoleinaan Kari pitää Tom Jonesia sekä Olavi Virtaa.

“Jos Olavi Virta olisi syntynyt Yhdysvalloissa, olisi Frank Sinatra jäänyt hänelle toiseksi.”

Teräväinen ehti nähdä idolinsa yhdellä tämän viimeisistä keikoista Hausjärven Kolmilammin lavalla.

“Manageri talutti vapisevan Virran penkille jolta tämä lauloi sitten kappaleet Kuolleet lehdet ja Häämuistojen valssi. Virta oli silloinkin kuningas ja mestari. Yleisö liikuttui niin, että se alkoi itkeä laulut kuultuaan.”


Kokeile nyt Polarkrill Omega-3-ravintolisää ilmaiseksi! Lue lisää ja tilaa ilmaiseksi!
Osallistu arvontaan ja Voita 1000 € polttoainetta. Klikkaa heti tästä!
Kärsitkö hiustenlähdöstä? Provexin voi auttaa. Kokeile nyt Provexinia –50% kampanjahintaan!
Äänikirjat ovat jättihitti. Kuuntele nyt 14 päivää ilmaiseksi ja tutustu Nextoryn valtavan valikoimaan. Ei sitoutumisaikaa. Klikkaa ja kokeile!