Ota yhteyttä

Media

Jorma Kalevi Seiskassa: “Minulla on vain pari vuotta elinaikaa”

Kanarian keisarina tunnettu laulaja ja ravintoloitsija Jorma Kalevi kertoo saaneensa lääkäriltään kuolemantuomion. “Taistelen niin pitkälle kuin pystyn”, hän sanoo Seiskassa. Lue lisää.

Julkaistu

@

Laulaja ja Playa del Inglésin tunnetuin Suomi-ravintoloitsija Jorma Kalevi, 73, on vakavasti sairas. Kanarian keisariksikin tituleerattu Jorma sairastaa parantumatonta keuhkofibroosia.

“Lääkäri antoi minulle vuoden, pari elinaikaa näillä keuhkoilla. Ihan maksimi on kuulemma viisi vuotta. Se on raaka ja kova tuomio”, Jorma sanoo uudessa Seiskassa.

“Se oli raaka tuomio”

Jutussa Jorma kertoo kärsineensä jo viisitoista vuotta alhaisista veriarvoista. 

“Hemoglobiini pitäisi olla miehillä vähintään 134, minulla se on ollut pitkän aikaa 100 ja jopa 96.”

Mainos

Syynä tupakansavu ja home

Miehen aneemisuutta on tutkittu vuosien varrella useaan otteeseen, mutta vasta tammikuussa 2018 otetut magneettikuvat paljastivat hälyttäviä löydöksiä keuhkoista. Tuolloin Jorma oli ollut pidempään todella huonovointinen ja heikko, painoakin oli pudonnut parikymmentä kiloa. 

“Selvisi, että keuhkoni ovat todella huonossa kunnossa.  Varjostuma ei ollut syöpää, vaan jotain muuta vakavaa ja sain käskyn tulla jatkotutkimuksiin Suomeen, jolloin minulla diagnosoitiin parantumaton keuhkofibroosi”, Jorma Kalevi kertoo Seiskan haastattelussa.

“Fibroosin ovat aiheuttaneet tupakansavu ja home. Koskaan en ole itse polttanut edes yhtä tupakkaa mutta olen vuosikymmeniä joutunut olemaan tupakansavussa. Homeisissa paikoissa olen ollut vuosikausia.”

Jorma Kalevin tyyliä vuoden 1984 vinyylilevyn kannessa.

Tiffanyn ja Amigon legendaarinen ravintoloitsija

Jorma Kalevi on viihdyttänyt suomalaisia 1960-luvun lopulta saakka. Kanariansaarilla kauhajokelaissyntyinen laulaja on vaikuttanut vuodesta 1978: Jorma muistetaan legendaaristen Tiffany- ja Amigo-yökerhojen vetäjänä.

Hänellä on asunto Gran Canarialla sekä itsetehty kesähuvila Jyväskylässä, Päijänteen rannalla.

Jorma muistetaan muun muassa kappaleistaan Rakastitko milloinkaan, Olethan niinkuin kotonasi, Tiffany, Mä kiittää sua tahdon ja Vesipisaroiden laulu.

“Viimeisin kappaleeni on Amigo, jonka laulan kuubalaisen kollegani kanssa. Levy on soinut Kuuban radioissa ja ainakin Suomessa Järviradiossa”, Jorma kertoo Tanssiin.fi:lle.

Rytmikäs espanjankielinen latino-kappale on julkaistu syyskuussa 2019.

Mainos

Ei saa keuhkonsiirtoa

Periksi Jorma Kalevi ei aio antaa.

“Taistelen niin pitkälle kuin pystyn. Sisulla olen pärjännyt tähänkin saakka. Olen tehnyt uutta musiikkia ja sopinut keikkojakin, kun ihmiset ovat pyytäneet. Esimerkiksi Teneriffan puolelle on tullut pyyntöjä tulla esiintymään. Olen vastannut, että tulen, jos elän.”

“Tulen keikoille, jos elän”

Keuhkonsiirto voisi pelastaa Jorman, mutta siihen hänellä ei ole varaa eikä yhteiskunta sitä hänelle suo, koska mies on yli 65-vuotias.

Idiopaattinen keuhkofibroosi tarkoittaa keuhkokudosta arpeuttavaa eli fibrotisoivaa sairautta, jota sairastaa Suomessa noin 500–1 000 henkilöä. Taudinkulku on vaihteleva, mutta kyseessä on etenevä tauti, jossa taudin vaikeutuminen voi olla äkillistä. Sidekudoslisä keuhkoissa johtaa vähitellen kaasujen vaihdon heikkenemiseen. Potilailla on ollut usein pitkään kuivaa yskää ennen taudin toteamista. Taudin edetessä ilmaantuu myös hengenahdistusta.

Lääkkeet hidastavat taudin etenemistä, mutta eivät paranna jo syntyneitä muutoksia. (Lähde: Terveskirjasto)

Muistotanssit Jamppa Tuomiselle

Jorma aikoo järjestää edesmenneen ystävänsä Jamppa Tuomisen muistotanssit Amigossa, Playa del Inglesissä 19.11. eli ensi viikon tiistaina.

Jamppahan kuoli Kanarialla traagisesti vuonna 1998. 

“Pidän ne, koska niin olen itselleni luvannut. Jamppa veti elämänsä viimeisen keikan Tiffanyssa. Hän on tanssinsa ansainnut.”

→ Lue myösJamppa Tuomisen haudalle jälleen kynttilä – uskolliset fanit kunnioittavat muistoa

Osta ruokaa 20-90 prosentin alennuksella! Matsmart myy huiman halvalla ylijäämätuotteita. Tutustu ja tilaa heti!