Ota yhteyttä

Tanssilavat

Saana Sassali haastaa kaikki mukaan: “Tanssien terveyttä ja pitkää ikää” – alkoi kampanjan äidiksi

Julkaistu

@

Nyt tulee painavaa asiaa. Hallitseva tangokuningar Saana Sassali on hyvin huolissaan suomalaisen terveydenhuollon tilasta – ja myös suomalaisen tanssimusiikin jamasta.

Saana paljastaa lääkkeensä tilanteen korjaamiseksi Tanssiin.fi:n erikoishaastattelussa.

“Vanhushoidon epäkohdat saivat miettimään”

Sassali sanoo seuraavansa hyvin aktiivisesti sosiaali- ja terveydenhuollon tilannetta ja kuulumisia Suomessa. Saanahan on ammatiltaan sairaanhoitaja, ja hän naurahtaa, että ammatti seuraa mukana läpi elämän.

“Kerran tangokuningatar, aina tangokuningar. Ja kerran sairaanhoitaja, aina sairaanhoitaja”, Saana sanoo.

“Talvella esiin nousseet epäkohdat vanhusten hoidosta olivat isosti tapetilla. Ne olivat asioita, jotka minä ja kaikki alan ihmiset ja varmaan muutkin suomalaiset tiesivät, mutta niistä ei vain aiemmin ole suuremmin uutisoitu. Ne herättivät minut miettimään, miten voisin nykyisessä työssäni laulajana auttaa ja vaikuttaa?”Suuret ikäluokat lavoille tanssimaan

Saana Sassali huomauttaa, että hän on aina liputtanut ennaltaehkäisevän hoidon puolesta. Tangokuninkaallinen sairaanhoitaja alkoi vakavissaan pohtia, mitä ihmiset voisivat tehdä terveytensä eteen.

“Totuus on, että Suomen historian suurin eläkepommi on pian tulossa ja räjähtämässä käsin. Toinen vaietumpi totuus on se, ettei meillä Suomessa ole resursseja taata hyvää hoitoa kaikille.  Se tarkoittaa, että suomalaisten on alettava pitää itsestään huolta.”

Saana sanoo, että musiikilla ja tanssilla on tutkitusti terveyttä kiistatta edistäviä vaikutuksia. Siksi Saana Sassalin ajatuksesta syntyi Musiikilla liikkeelle -kampanja, jonka äitihahmona ja keulakuvana tangokuningatar on.

“Suomessa on ollut vahva tanssilavakulttuuri. Kampanjan tarkoituksena on saada kaikki suomalaiset, mutta etenkin suuret ikäluokat, harrastamaan lavatansseja. Tanssi on terveysteko: tanssien terveyttä ja pitkää ikää! Samalla elvytetään lavakulttuuria.”

Saana kruunattiin heinäkuussa 2018 tangokuningattareksi Seinäjoella. Kuvassa silloiset juontajat Susanna Heikki (vas.) ja Kaj Kunnas.

Kampanja käynnistyy 19.5.

Musiikilla liikkeelle -kampanja käynnistyy sunnuntaina 19.5. Jollas89-tanssipaikalta Helsingissä. Luvassa ovat leppoisat päivätanssit klo 13 alkaen. Hyvää tekevän kampanjan projektipäällikkönä toimii laulajanakin tunnettu Hannu Mustonen, joka tanssittaa kampanja-avauksessa Veijarit-yhtyeen kera. Tietysti myös Saana ja Aika Velikultia -orkesteri viihdyttävät.

“Hannulla on kontakteja ja bisnesälyä, koska itselläni eivät voimat kaikkeen kampanjan pyörittämisessä riitä”, tangokuningatar myöntää hymyillen.

“Kohtalo johdatti meidät yhteen”, Hannu Mustonen nauraa Tanssiin.fi:lle. Hannu on Sodankylästä kotoisin kuten Saanakin.

“Jaan Saanan huolen ikääntyvän ikäpolven liikuntatarpeesta sekä suomalaisen tanssimusiikin kohtalosta. Tässä kampanjassa niitä molempia voidaan kohentaa.”

Hannu ja Saana ovat juontamassa myös uutta tanssimusiikin radio-ohjelmaa Jasu Mäntylän kanssa nimeltään Kuningatar ja terassin narrit. Ohjelma alkaa Radio Finlandiassa toukokuun puolivälissä, ja sitä voi Espanjan Aurinkorannikon lisäksi kuunnella netin kautta Suomessa.

Hannu Mustonen on pitkän linjan keikkatyöläinen ja kiertänyt lavoja laulajana. Hän sanoo lähteneensä ilomielin mukaan Musiikilla liikkeelle -kampanjaan.


Osta apteekkituotteet suomalaisesta verkkoapteekista. Reseptilääkkeet, apteekkikosmetiikka kätevästi klikkauksen päässä.

“Kaikki tyylit mahtuvat parketille”

Sassalin mukaan pyrkimyksenä on myös lähentää ihmisiä.

“Poistaa sitä tietynlaista jäykkyyttä ja vakavuutta lavatansseista. Haluaisin, että tanssiminen olisi mukavaa ja rentoa yhdessä tekemistä, kukin omalla tyylillään. Kaikki mahtuvat sinne samalla tanssiparketille kyllä, olipa harrastusmielellä tai enempi tosissaan liikkeellä. Ja voi lavalle tulla ihan vain kuuntelemaan ja nauttimaan mahtavasta musiikista!” Saana huudahtaa.

“Kannustan ihmisiä kokoamaan porukoita ja tulemaan yhdessä tansseihin – niin, että kukaan ei jää yksin. Kunto nousee, mieliala kohenee, terveys paranee. Samalla koko tanssiala hyötyy, tapahtuu ketjureaktio, kun saamme lisää kansaa lavoille. Kampanja ei ole keneltäkään pois, päinvastoin.”

“Rahaa löytyy aina muuhun”

Saana puuskahtaa, että yhteiskunnassa rahaa tahtoo aina löytyä rakentamiseen ja infrastruktuuriin, mutta ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen rahat ovat paljon tiukemmalla.

“Sama ilmiö on muuallakin kuin Suomessa. Siksi meidän jokaisen pitää tehdä aloite ja kääntää katse ensin itseensä. Mitä minä voin tehdä terveyteni eteen? Kampanjamme antaa siihen vastauksen: tule tanssimaan!”

Musiikilla liikkeelle -kampanjaan ovat lupautuneet mukaan jo lukuisat suuret järjestöt, kuten Tehy ja Senioriliitto.

KATSO Saana Sassalin video, missä hän kertoo kampanjasta: