Ota yhteyttä

Uutiset

Veikko Ahvenainen juhlii 90-vuotispäiväänsä Finlandia-talossa: “Pitää olla nöyrä”

Finlandia-talossa vietetään 5.10. suurta suomalaista harmonikkajuhlaa, kun mestarihanuristi Veikko Ahvenainen juhlii 90-vuotispäiväänsä superkonsertissa. Konsertin solisteina ovat Leif Lindeman ja Marita Taavitsainen.

Julkaistu

@

Kansainvälisesti kuuluisa harmonikkalegenda Veikko Ahvenainen juhlistaa pitkää taiteilijauraansa juhlakonsertilla. Ahvenaisen 90-vuotisjuhlakonsertti pidetään 5. lokakuuta arvoisessaan paikassa, Helsingin Finlandia-talolla.

Veikon 90-vuotissyntymäpäivä on 24. syyskuuta.

Kuopiossa 9-vuotiaana uransa aloittanut mestari on soittanut harmonikkaa peräti  80 vuotta, ja yhä hanuri soi hänen käsissään mestarillisesti. Ahvenainen on soittanut uransa aikana noin 5 000 konserttia eri puolilla maailmaa. Hän on myös Suomen eniten levyttänyt artisti 1 064 levytyksellä.

“1950-luvun alussa pääsin Helsingissä Westerlundin musiikkiliikkeeseen grammareitten korjaajaksi. Siellä verstaassa sävelsin valssin Muistoja Marseillesta, josta tuli ensimmäinen levytykseni vuonna 1955″, Veikko kertoo.

Juoksee maratoneja

Veikko on tehnyt noin 1 000 sävellystä ja sovitusta harmonikalle sekä kirjoittanut kamari- ja orkesteriteoksia.  Pro Finlandia -mitalin hän sai vuonna 2010.

Liikunallinen Ahvenainen ei ole koskaan tupakoinut ja alkoholiakin hän kertoo nauttineensa vain kohduudella. Teräsvaari harrastaa mm. maratonjuoksua. Hän on juossut 31 täyspitkää maratonia, vielä pitkästi yli 80-vuotiaanakin.

Veikko asuu vaimonsa, harmonikkataiteilija Carina Nordlundin kanssa Jyväskylän Palokassa.

→ Lue myös: Leif Lindeman sai vieraakseen 89-vuotiaan, Suomen eniten levyttäneen artistin: “Soitoksi ja lauluksi meni

Mainos

Vielä 90-vuotiaanakin Ahvenainen keikkailee edelleen ja sanoo tarjoavansa kuulijoilleen sitä, mitä he haluavat kuulla.

“Joku Sibelius-akatemiasta valmistunut nuori muusikko saattaa itsetietoisena ajatella, että enhän minä, jolla on sentään hanurinsoiton diplomi taskussani, lähde konserttiin mitään Metsäkukkia vetelemään. Tällä asenteella ei kauan keikkailla. Esiintyvällä taiteilijalla, joka kuvittelee voivansa soittaa tai laulaa vain sitä mitä itse haluaa, on hyvin lyhyt ura”, Veikko on sanonut.

“Musiikilla itsensä elättävän pitää ajatella myös sitä, että kassaan tulee rahaa. Ennen kaikkea on siis ajateltava yleisöä ja sen odotuksia, eikä mitään musiikkia sovi halveksia. Pitää olla nöyrä sen suhteen mitä ihmiset haluavat kuunnella, ja esittää se niin hyvin kuin osaa.”

Aviopari Veikko Ahvenainen ja Carina Nordlund, 52, ovat molemmat harmonikkataiteilijoita. He avioituivat vuonna 2005.

Leif Lindeman ja Marita Taavitsainen solisteina

Finlandia-talon juhlakonsertissa esiintyvät mm. Carina Nordlund  ja Ari Haatainen Ruotsista, Oleg Sharov Venäjältä, Veikon Hanurikvartetti, Kultaisen Harmonikan voittajia ja Airi Hautamäen kaksiriviset.

Laulusolisteina ovat Marita Taavitsainen, Leif Lindeman ja Erkki Liikanen.

Konsertin juontaa Erkki Liikanen. Ohjelman lopuksi kuullaan valtakunnallinen yhteissoitto, esiintyjinä yli 300 hanuristia.

Varaa lippusi Veikko Ahvenaisen 90-vuotisjuhlakonserttiin, klikkaa tästä (Lippu.fi).Juhlakiertue ympäri Suomen

Finlandia-talon juhlakonserttia ennenkin Veikko keikkailee ja konsertoi juhlakiertueellaan seuraavasti:

18.8. Kiikala, Seurantalo, klo 19
19.8. Karjalohja, Seurantalo, klo 19
20.8. Punkalaidun, Keskuskoulun sali, klo 19

8.9. Kontiolahti, Ohtosali, klo 13
8.9. Lieksa, Brahe-sali, klo 19
24.9. Kuopio, Kaupungintalo, klo 19

KATSO Veikko Ahvenaisen ja Carina Nordlundin tyylinäyte Veikon 85-vuotisjuhlakonsertista 2014:


Leif Lindemanin uutuuslevy, Kyöstin runokirja, Saija Tuupasen t-paita... Tanssiin.fi:n uudistunut kauppa on täynnä edullisia löytöjä. Klikkaa heti tästä!