Ota yhteyttä

Tanssitähdet

Artistien hätähuuto – taloudellinen katastrofi uhkaa: “Mistä rahat elättää perheitämme?”

Tanssipaikkojen lisäksi esiintyjät ovat pulassa koronan takia. Suvi Karjula ja Kyösti Mäkimattila avaavat tuntojaan.

Julkaistu

@

Pandemiaksi yltynyt koronavirus aiheuttaa vakavia uhkia sekä tanssipaikkojen että esiintyjien talouteen, ei pelkästään Suomessa vaan koko maailmassa.

Monet tanssiartistit ovat jo ilmaisseet aiheellisen huolensa toimeentulostaan. Koska keikkojen peruutukset tehdään koronan takia force majeure eli ylivoimainen este -päätöksinä, esiintyjillä ei ole oikeutta saada mitään korvausta peruutetuista keikoista.

Tanssiin.fi kertoi eilen tangokuningatar 2002 Johanna Pakosen ajatuksista.

Johanna peräänkuuluttaa Suomen hallitukselta ulostuloa viihdealan toimeentulotuen puuttumisen korjaamiseksi. Esimerkiksi päätöksen, että tartuntatautipäivärahaa, toimeentulotukea tai Yrittäjien eläkevakuutukseen perustuvaa päivärahaa voisi hakea ilman lääkärintodistusta karanteenista.

→ Lue myös: Johanna Pakonen auttaa taloyhtiönsä vanhuksia koronan keskellä – miten Sinä autat?

Jonna Ortju oli ottanut yhteyttä kansanedustajiin.

“Meille muusikoille, kuten kaikille freelancereille kun ei napsahda kuukausittaista palkkaa, jokainen menetetty työtehtävä on pois kuukausittaisista tuloista.
Koska näillä näkymin karanteeni kestää 2,5kk, ajattelin kysyä apua ja neuvoa eduskunnasta käsin”, Namu-yhtyeen solisti kertoo.

Lisätietoja peruutetuista keikoista voi lukea tästä Muusikkojen liiton kokoamasta paketista.

Suvi: “Keikat ovat ainoa tulonlähde”

Suvi Karjula sanoo suoraan, että koronaviruksen aiheuttama pandemia ja sen seuraukset kurittavat “tällaista ainoastaan keikoista tulot saavaa muusikkoa rajusti”.

“Se muusikon työ on ihan oikea työ, jolla maksan kaiken elämiseni, uskokaa tai älkää. Tämä on kutsumusammatti, josta ei tällä tunnettuvuudella, volyymilla ja radiosoitoilla jää säästöön, vaikkakin olen pärjännyt jo kymmenen vuotta tämän ammatin harjoittajana”, In the Mood –yhtyeestä tuttu tangoprinsessa lataa.

Keikat ovat ainoa tulonlähde myös hyvin monelle Suvin kollegalle. Suomessa on iso joukko muusikoita, jotka kiertävät tanssilavoja, ravintoloita, laivoja ja pubeja eivätkä ole radioiden tehosoittolisoilla.

Radio- tai levytulot ovat tuskin mainittavia

“Tulot radioista, suoratoistopalveluista sekä levymyynnistä ovat tuskin mainittavia muusikoille, jotka eivät myy stadioneita loppuun”, Suvi huomauttaa.

“Levymyynti ei ole mitenkään mainittava tulo, joten teoksista, joita luomme tai levyille soitamme ja laulamme, ei saa juuri mitään. Keikoilta me saamme ympäri Suomen, yleisön vuorovaikutuksen ja aplodien lisäksi, rahat maksaa vuokrat, laskut, ruoat, vaatteet ja ihan kaiken toimeentulon. Myös rahat elättää perheitämme.”

→ Lue myös: Päivittyvä lista koronaperuutuksista: Pavi, Tunturihotelli, Tanhuhovi, Runni, Kartano Kievari…

Kyösti: “Aikamoinen, erikoinen soppa”

Kyösti Mäkimattila toteaa, että ajat ovat pienyrityksille erittäin haasteellisia.

“Tai siis nykyään käytetään sanaa ‘haasteellinen’ , koska ‘vaikea’ viittaa kuulemma taitamattomuuteen. Itse olen ollut yrittäjä-statuksella jo pian 18 vuotta. Näin erikoista tilannetta ei tielleni ole aiemmin osunut. Malttia ja määrätietoisuutta kysytään nyt molempia sopivassa suhteessa. Ja neuvottelutaitoja ja ideoita, kaikilta osapuolilta”, Kyösti kirjoittaa Facebookissa.

“Ohjelma-alan kuviossahan kuluttaja-asiakkaiden lisäksi on kolme tekijää: tilaaja, toimisto ja artisti. Lisäksi tietenkin tuottajia, teknikoita, tiedottajia ym.. mutta siis perusrakenne on tuo. Kaikista esiintymisistä on jonkinlainen sopimus. Sopimukset ovat yleisluonteisia, joissa yksityiskohtien lisäksi useimmiten mainitaan, että noudatetaan alan yleisiä ohjelmatoimitusehtoja. Peruuttaa keikan voi kuka tahansa osapuolista sanktioitta pääsääntöisesti 30 vrk ennen esiintymisajankohtaa. Nythän sellainen ei onnistu.”

“Tilanne on outo ja uusi kaikille”

Kyösti toteaa, että yli 500 hengen tilaisuuksien kielto ja suositus välttää tarpeetonta matkustusta ja kokoontumisia asettaa alan ennenkokemattomaan tilanteeseen.

“Ainoa, mikä on täysin selvää on se, että kaikille edellämainituille ohjelma-alan osapuolille tilanne on outo ja uusi. Aikamoinen soppa. No, ehkäpä sittenkin, tälläkin kertaa yritän luottaa mottoon ‘Asioilla on tapana järjestyä’. Sateen jälkeen tulee aina pouta”, tangokuningas lohduttaa.

“Ja samalla, kun murehdin näitä, niin tiedostan paremmin kuin hyvin, että vastaavanlaisia ongelmia on lukuisilla muillakin aloilla, ihmisen pienuus ja voimattomuus jotenkin korostuu tällaisen globaalin epidemian kohdatessa.”

→ Lue myös: Korona iskee nyt tansseihin – kaikki isot tanssi-illat Suomessa perutaan: “Laitamme ovet kiinni”


Suosittu VitaePro ravintolisä nyt -50% - hyödynnä tutustumistarjous
Seiskan synttäritarjous! Seiska nyt alkaen vain 2,49 €/nro. Valitse omasi kuudesta erilaisesta tarjouksesta !

Nextoryn kirjasto tarjoa luettavaa ja kuunneltavaa missä ja milloin haluat. Kuuntele nyt 14 päivää ilmaiseksi. Klikkaa tästä!