Ota yhteyttä

Orkesterit

Finlanders-vuosipäiväänsä viettävä Pasi iloitsee: “Tanssimuusikkona voi yhä tienata leipänsä”

Tasan viisi vuotta sitten Finlandersissa aloittanut Pasi Ketola ihmettelee tv:n ja radion iskelmälinjauksia, mutta huomioi tanssimusiikin ja -kulttuurin alkaneen jälleen nousta. Lue Pasin mietteet!

Julkaistu

@

Finlandersin Pasi Ketola viettää tänään torstaina (1.8.19) vuosipäiväänsä suosikkiorkesterin riveissä. Pasi aloitti Finkkujen saksofonistina ja kitaristina tasan viisi vuotta sitten, 2014.

“Nyt viisi vuotta ja 843 Finlanders-keikkaa takana – käsittämättömältä tuntuu yhtäkkiä ajatella miten nopeasti aika menee. Ja miten paljon kuitenkin tässä muutamassa vuodessa on ehtinyt tapahtua. Huikea matka. Olo on etuoikeutettu ja kiitollinen”, Pasi kertaa fiiliksiään.

Finlanders täyttää tänä vuonna 35 vuotta.

→ Lue myös: Finlanders 35 vuoden keikkaputkestaan: “Viihdymme yhä hyvin keskenämme” – juhlakonsertit syksyllä“Levymyynnistä ei enää tuloja”

Pasi huomioi, että ajat ovat kovasti muuttuneet vuosien saatossa.

“Musiikin kuuntelu on siirtynyt kaseteista ja levyistä digitaalisiin suoratoistopalveluihin. Levymyynnistä soittajat eivät saa siis enää tuloja. Myös televisio ja radio ovat muuttaneet linjaansa”, soittaja oudoksuu.

Finlandersilla on ollut historiansa aikana lukuisia isoja radiohittejä. Myös televisiossa orkesterimme vieraili aikanaan säännöllisesti.”

Mainos

Ketolan aloittaessa viisi vuotta sitten Finlandersissa tilanne oli se, että mikään kanava ei soittanut “yhtään tämän genren musiikkia”.

“Se oli aivan pannassa. Yhtäkkiä Elastinen, Cheek ja Popeda olivatkin iskelmää ja perinteinen iskelmämusiikki oli jotenkin vanhanaikaista.  Nyt tällä hetkellä suuntaus on taas vähän takaisinpäin. Moni radiokanava on alkanut soittaa meidänkin musiikkia. Ja AlfaTV on ottanut tämän genren omakseen. Se on hienoa.”

→ Lue myös: Finlandersin Jussi Lammela suree: “Tanssikulttuuri menossa huonoon suuntaan”

“Tanssilattia toimii kylmää nettiä paremmin”

Myös keikkarintamalla on tapahtunut muutoksia. Finkku-muusikko listaa, että tanssiravintolat ovat miltei kadonneet ja talviaikaan tanssitoiminta on keskittynyt maakuntien suuriin tanssikeskuksiin, kylpylöihin ja laivoille.

“Kesälavoja on onneksi edelleen paljon. Ja hyvin hoidettuna ne pärjäävät ja voivat hyvin. Suuntaus on ymmärtääkseni siihen suuntaan, että ihmiset kaipaavat tapahtumia. Ei enää riitä, että tilataan orkesteri, sytyteään valot ja aletaan myydä lippuja. Ihmiset kaipaavat enemmän. Vaikka tanssi on mukavaa, se ei aina riitä. Kaikenlaista tarjontaa on valtavan paljon”, Pasi miettii.

“Myös parinhaku on siirrynyt nettiin. Pitäisi saada ihmiset hoksaamaan, että kohtaamalla toinen ihminen tanssilattialla, tähän tutustuu ihan eri lailla kuin kylmässä ja valheellisessa nettimaailmassa. Sama systeemi mikä toimi vanhemmillamme, toimii edelleen!”

Finlanders palasi perinteiseltä kesälomaltaan keikkalavoille tällä viikolla. Torstaina 1.8. orkesteri viihdyttää Asikkalan Jenkkapirtissä ja perjantaina 2.8.  Kajasteen lavalla Nurmeksessa. Syksyllä odottaa myös 35-vuotisjuhlakiertue.

“Pidetään tanssilavakulttuuri elossa”

Pasi Ketola iloitsee, että tanssimuusikkona voi edelleen tienata leipänsä.

“Olen siitä elävä todiste. Toivottavasti minä voin omalta osaltani vaikuttaa edes pieneltä osalta siihen, että tämä tanssilavakulttuuri voisi edelleen vuosienkin päästä hyvin ja tanssiorkestereille riittäisi töitä”, hän sanoo.

“Kovasti koitan touhuta ja tehdä bändimme somevastaavana bändimme ja samalla koko alan kiinnostavuuden lisäämiseksi. Ei yksi ihminen paljoa pysty, mutta on sekin eteenpäin.”

→ Lue myös: Finlanders-tähti teki “voimabiisin kaikille” – laulajana paluun tehnyt kaunotar

Pasi kiittää myös kaikkia tanssijoita ja fiilistelijöitä tanssilavoilla ja konserteissa.

“Ilman teitä ei olisi meitä! Pidetään elossa tämä hieno ja ainutlaatuinen suomalaisten oma tanssilavakulttuurimme. Se on ihan ainutlaatuista maailmanlaajuisesti. Tällaista ei ole missään muualla.”

Katso Finlandersin keikat tästä.

 Leif Lindemanin uutuuslevy, Kyöstin runokirja, Saija Tuupasen t-paita... Tanssiin.fi:n uudistunut kauppa on täynnä edullisia öytöjä. Klikkaa heti tästä!