Ota yhteyttä

Keikat ja kiertueet

Finlanders 35 vuoden keikkaputkestaan: “Viihdymme yhä hyvin keskenämme” – juhlakonsertit syksyllä

Julkaistu

@

Finlanders täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 35 vuotta. Vuonna 1984 perustettu tanssiorkesteri on edelleen huippusuosittu.

Hulluimpina vuosina Finlanders saattoi puristaa kuukauteen enemmän keikkoja kuin kalenterista löytyi päiviä. Nyt vuositasolla tehdään edelleen huimat 170 keikkaa – kymmenessä kuukaudessa, sillä kuten tunnettua, Finkut pitävät heinäkuun kesälomaa ja lomailevat myös syys-, joulu- ja hiihtolomat.

“Heinäkuun lomailu otetaan elokuussa ja loppukesällä takaisin korkojen kera. Se myydään niin täyteen, että bändin perheelliset alkavat yskiä, kun pitäisi jossain välissä vaimoa ja jälkikasvuakin moikata”, basisti-laulaja Aarne Hartelin kertoo GramexPress-lehden haastattelussa.

Vesileikkejä vuonna 1989: Jussi Lammela pallon kanssa (vas.), Risto Pahlama, Arto Nuotio, Aarne Hartelin ja Lasse Paasikko.

Finkut farkuissa 1980-luvulla: alkuperäisessä kokoonpanossa Lasse Paasikko (takana vas.), Arto Nuotio, Jussi, Aarne edessä ja Risto Pahlama polvillaan.

Aarne: “Siedän hyvin keikkaelämää”

Finlandersin alkuperäisessä viisikossa 1984 olivat rumpali-laulaja Jussi Lammela, haitaristi-kosketinsoittaja Lasse Paasikko, Aarne Hartelin, kosketinsoittaja Risto Pahlama ja laulusolistina Arto Nuotio. Lue tästä, miten Finlandesin nimi keksittiin Kaliforniassa!

Orkesterin nykyinen työjärjestys on selvä. Lasse  tekee sovituksia, Kari “Kunu” Lehtomäki soittaa puhaltimia ja hoitaa Finlanders Productions Oy:n kirjanpitoa, kitaristi Timo Pelander huolehtii keikoilla miksauksesta ja valoista, puhaltimia soittava Pasi Ketola vastaa nettisivuista ja sosiaalisesta mediasta.  Jussi Lammela johtaa keikkoja ja päättää esitettävät kappaleet rumpusettinsä takaa.

Aarne Hartelin taas on innokas ja taidokas säveltäjä: hänen kynänjälkeään ovat mm. klassikkohitti Hiljaiset sillat ja tango En kasvojas muista.

Keikkaelämää Aarne sanoo sietävänsä hyvin, vaikka sitä yli 35 vuotta onkin takana. Ajettuja kilometrejä on kertynyt pari miljoonaa.

“Olen aina ollut levoton luonne ja kova ‘kukkumaan’, minunlaiselleni keikkamuusikon ammatti sopii”, Hartelin kuvaa jutussa.

Nykyinen kokoonpano 2016 vihreässä sävyssä: Timo Pelander (vas), Pasi Ketola, Jussi Lammela, Aarne Hartelin, Lasse Paasikko ja Kari Lehtomäki.

Jussi: “Tykkään yhä tästä musiikistakin”

Riekkuminen tai viinankäyttö on kadonnut ammattimuusikoiden keikkakuvioista lähes tyystin. Hartelin ja Jussi Lammela sanovatkin, että liikkuminen, ravinto ja lepo ovat nousseet avainasemaan jaksamisessa.

“Tällainen ammatti vaatii itsekuria, jossa joutuu itse määrittelemään rajansa. Moni on venyttänyt niitä liikaa, eikä homma pysy hallinnassa. Tien päällä on helppo sortua houkutuksiin”, Lammela huomauttaa GramexPressin jutussa.

“Olemme bändi, joka viihtyy hyvin keskenään.”

Jussi nauraa, ettei homma vieläkään, liki neljän vuosikymmenen jälkeen tunnu “työltä”.

“Ja tykkään edelleen tästä musiikistakin!”Aarne: “Kärki kaventunut harmittavasti”

Aarne Hartelin harmittelee, että tanssimusiikin kärki on ainakin orkesterin osalta kaventunut.

“Vankkoja ammattibändejä on nyt vähän. Leveämpi kärki tekisi hyvää alalle enkä usko, että se söisi meiltä keikkoja, vaan päinvastoin.”

Aarne huomauttaa, että huippusuositut yhtyeet kuten vaikkapa 1990-luvun Topi Sorsakoski & Agents tuovat rahaa keikkajärjestäjien kassaan, ja sitä kautta koko ala voi hyvin.

“Pukevan malleina” vuonna 1989. Sen ajan tyyli on pojilla komeasti hallussa!

Jussi: “Media ei puhu tanssista mitään”

Jussi Lammela on surullinen nykymedian suhtautumisesta tanssimusiikkiin. Hän sanoo, että aikoinaan tv:ssä pyörineet tanssiohjelmat lisäsivät tanssikulttuurin nostetta ja toivat väkeä lavoille.

“Ala sai elinvoimaa, tanssipaikat mainosta ja bändikin yhdellä esiintymisellä miljoonayleisön. Jos hoiti hommansa hyvin, ihmiset tulivat katsomaan myös livenä. Kaikkiaan yleinen näkyvyys oli tärkeää tanssikultuurille. Ja nyt media ei puhu tästä enää yhtään mitään.”

Finlanders pääsi aikoinaan, vuonna 1986, MTV:n Kesätansseihin vakio-orkesteriksi, ja se oli uudelle kokoonpanolle kuin lottovoitto. Sen jälkeen Finkut tähdittivät Kesäillan valssia, Tulisuudelmaa ja monia muita suosittuja tv-tansseja.

“Nyt uusien, hyvien tanssibändien tilanne on toivoton. Eiväthän ne saa minkään näköistä apua median puolelta”, Jussi Lammela puistelee päätään GramexPressin haastattelussa.

Jussi Lammela ennen Finlandersia: hoikka poika mahtui hyvin keikkajulisteeseen 1980-luvun alussa.

Syksyllä iso juhlakonserttien kiertue

Ensi syksynä Finlanders tekee 35-vuotisen uransa kunniaksi juhlakonserttikiertueen.

FINLANDERS 35V JUHLAKONSERTIT SYKSYLLÄ 2019:

Lippuja juhlakonsettteihin voit ostaa tästä (Lippu.fi). Liput saat hankittua hyvissä ajoin vaikkapa äitienpäivälahjaksi.

Katso Finlandersin kaikki keikat ja konsertit tästä.

KATSO videolta Finlandersin jättihitti Oikeesti Loimaan Pappisten lavalta kesällä 2005 (Kesäillan valssi -tv-tallennus):

 

Jutun kuvat: Facebook, artikkelin pääkuva: Matti Matikainen.


Lähde nyt edullisesti risteilylle Tallinnaan tai Tukholmaan! Ikaalisten Matkatoimiston kautta löydät parhaat hinnat ja täyden palvelun.

Säästä satasia - edullisempi sähkö 2 minuutissa! Kotimainen Sähkömittari kilpailuttaa sähkötarjoukset puolestasi ja etsii sinulle edullisimman vaihtoehdon. Klikkaa heti tästä!
Tarvitsetko apua kumppanin löytämisessä? Liity jäseneksi jos olet 50+ ja etsit vakavaa suhdetta!