Ota yhteyttä

Tanssitähdet

Halvaantuminen sentistä kiinni – Jonna Ortju 15 vuoden kuntoutusrumbasta: “Nyt olen kunnossa”

“Monet itkut ja pettymykset ovat varjostaneet toipumista”, Jonna Ortju sanoo. Hän vammautui vakavasti nuhkahdettuaan rattiin. Nyt elämä taas hymyilee.

Julkaistu

@

Jonna Ortju lähettää terveisiä Keski-Suomen keskussairaalasta Jyväskylästä, missä Namu-orkesterin solisitina tunnettu laulaja leikattiin eilen tiistaina.

Eilinen leikkaus sujui hienosti ja nyt olen jo matkalla toipumaan mummon kotisairaalaan, jota parempaa hoitoa en voi saada. Nyt alkaa kuntoutuminen, hitaasti, rauhallisesti ja kärsivällisyyttä käyttäen”, Jonna kertoo.

Jonna on joutunut elämään 15 vuoden ajan kivuliasta kuntoutusrumbaa. Hän loukkaantui vakavasti auto-onnettomuudessa 2005, jolloin hänen lannerankansa murtui ja Jonna joutui opettelemaan kävelemään uudestaan.

Onnettomuus tapahtui paluumatkalla Seinäjoen Tangomarkkinoiden semifinaalitapahtumasta Raisiossa. 20 parhaan naislaulajan joukkoon valittu Jonna lähti väsyneenä ajamaan yön selkään kohti kotia ja Keski-Suomea.

“Lähellä Jämsää soitin äidilleni, että pian olen kotona. Sen puhelun jälkeen en muista matkasta enää mitään. Olin ilmeisesti nukkunut. Sitten heräsin siihen, että auto vispasi”, Jonna muisteli traagista yötään Hyvä Terveys -lehdessä.

“Jälkeen päin poliisi kertoi, että olin ajanut jonkun matkaa vastaantulevien kaistalla, kunnes auto suistui tieltä. Se teki ensin 10 metrin hypyn ja sen jälkeen 30 metrin, kunnes pysähtyi kauas pellolle. Koska oli kevät, pelto oli litimärkä ja auto vajosi siihen. Ihme oli kuitenkin se, ettei kukaan tullut vastaan, vaikka tiellä liikkuu paljon rekkoja.”

→ Lue myös: Meiju Suvas ja Jonna Ortju yllättivät Huutokauppakeisarin kesäteatterissa – katso hilpeä video

“On leikelty, parsittu, naulattu”

Jonna on kertonut, kuinka hän havahtui pellolle lentäneen autonsa ratista ja tunsi valtavan kivun selässään.

“Ymmärsin, että olin loukkaantunut pahasti. Kuin ihmeen kaupalla puhelin ei ollut pudonnut tuhkakupista lattialle, ja sain soitettua hätäkeskukseen.”

Lannerangan murtumasta selvittyään Jonnalla todettiin myös nivelrikko ja sittemmin hän päätyi tekonivelleikkaukseen, kun lonkkanivelessä todettiin kuolio. Terveysongelmia on siis piisannut.

“Monet itkut ja pettymykset ovat varjostaneet toipumista”

“15 vuotta mun elämästä on ollut enemmän ja vähemmän kipua. Välillä vähemmän, ajoittain on ollut TODELLA kivuliasta.On leikelty, parsittu, naulattu”, Jonna listaa.

“On vedetty ympäri Suomea kepillä, sauvoilla, rollikalla ja Elsalla. Olen saanut opetella monta kertaa kävelemään tässä elämässä. Onneksi niin, sillä halvaantuminen oli sentistä kiinni. Sisua on pitänyt olla ja sitä onneksi on Luoja suonut. Huumorin ripaus ei myöskään ole ollut haitaksi. Monet itkut, tuska ja pettymykset ovat varjostaneet toipumista kussakin tilanteessa.”

→ Lue myös: Jonna Ortju mainostaa kotiseutuaan: kutsuu koko kylän Lievestuoreen Liisan musiikkivideon kuvauksiin!

“Olen liikuttunut tsempeistä”

Tämä historiallinen koronakevät on ikimuistoinen myös Jonnan elämässä.  

“Nyt, lähes tarkalleen 15 vuotta kolarista, mulla on tunne, että tää rasti on oppitunteineen, kipuineen kaikkineen kuljettu tie. Nyt mä oon kunnossa. Mä tunnen sen. Jännä juttu, mutta siltä se nyt tuntuu”, laulaja sanoo.

“Odotan suurella innolla tulevia työtehtäviä, mutta nyt osaan myös laittaa itseni ensimmäiselle sijalle ja ottaa tarvittavan ajan ollakseni entistä ehommassa kunnossa kun sen aika on. Kaikki ajallaan. Kiitos jokaiselle tsempeistä, viesteistä ja puheluista.  Olen liikkunut, miten ihania ihmisiä mun ympärillä onkaan. Aitoa ystävyyttä ja jaettua rakkautta. Se jos mikä tekee mielen iloiseksi ja onnelliseksi. Arvostan.”

Tähdittää musiikkikomediaa Meiju Suvaksen kanssa

Jonna kiittää myös Keski-Suomen keskussairaalaan leikkausalin väkeä onnistuneen, toivottavasti viimeiseksi jääneen leikkauksen jälkeen.

“Elämä koostuu vaiheista. Tämä oli yksi, hyvin merkittävä ajanjakso mun elämässä.”

Traaginen auto-onnettomuus ei sammuttanut Jonnan tangointoa. Vuonna 2016 hän kisasi kuningatarfinaalissa, jossa voiton vei Erika Vikman.

Vaikka tanssikeikat ovat tauolla, näyttelijänäkin kunnostautunut Jonna pursuaa uusia suunnitelmia. Heinäkuun lopulla on tarkoitus aloittaa Pyttipannua-nimisen musiikkikomedian esitykset Taulun kartanon Riihiteatterissa Toivakassa. Jonna tähdittää esityksiä Meiju Suvaksen kanssa.Yves Rocherin ihanat kauneustuotteet ovat laadukkaita ja edullisia. Tilaa heti - nyt ilman postikuluja (yli 19€ tilaukset).
Suosittu VitaePro-ravintolisä nyt tutustumishintaan – ei sitoutumisaikaa
Tilaa kirjat kotiin edullisesti AdLibriksestä! AdLibris on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa. Myös käsityö- ja piirtämistarvikkeet! Ilmainen toimitus (yli 16,90€ tilauksiin).