Ota yhteyttä

Uutiset

Heli Pakarisen tyttäreen törmännyt bussikuski selvisi sakoilla – lapsi halvaantui

Oikeus tuomitsi bussikuskin päiväsakkoihin elokuussa 2019 tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa Heli Pakarisen 10-vuotias tytär jäi suojatiellä bussin alle.

Julkaistu

@

Heli Pakarisen 10-vuotias tytär Tiia joutui järkyttävään onnettomuuteen Tampereella elokuussa 2019. Lähikauppaan pyöräillyt pieni koululainen jäi suojatiellä linja-auton alle, löi päänsä ja loukkaantui vakavasti. Tiia makasi viikkoja teho-osastolla laaja-alaisen aivovaurion vuoksi.

“Minun rakas Tiiani on spastisesti 4-raajahalvautunut, hyvin vakavasti vammautunut, täysin autettava 24/7. Mutta myös kuntoutuva, maailman sinnikkäin ja rohkein neito”, Heli Pakarinen on kuvannut tyttärensä tilaa sosiaalisessa mediassa.

“Hän on perheensä lisäksi myös kaikkien ystävien, sukulaisten ja tuttavien rakastama. Maailman hyväsydämisin ihminen, ketä olen tavannut.”

Nyt, liki kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen, käräjäoikeus on antanut tuomion onnettomuudessa.

→ Lue myös: Heli Pakarinen: “Elämäni musertavin vuosi” – tytär yhä sairaalahoidossa

Bussikuski ei hiljentänyt vauhtiaan

Pirkanmaan käräjäoikeuden selosteen mukaan onnettomuus tapahtui Tampereella Pispalan valtatiellä elokuussa 2019, iltakuuden aikoihin. Väinö Paunun linja-auto ajoi kaupungista poispäin ja lähestyi Pispalan kirkkoa. Tieosuudella oli 50:n nopeusrajoitus. Yksi poliisin puhuttama silminnäkijä oli todennut kaverilleen bussista, että “tuleepa se lujaa”.

Ylinopeudesta ei kuitenkaan saatu varmaa näyttöä. Bussin paikannustiedoista arvioitiin, että nopeus oli noin 50–65 kilometriä tunnissa. Bussin kuljettajaa epäiltiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta.

Linja-auton kuljettaja kiisti ajaneensa ylinopeutta, mutta myönsi, ettei ollut nähnyt jalkakäytävällä ajanutta tyttöä ennen törmäystä.

Kuski ei nähnyt tyttöä lainkaan

Bussin paikannustiedoista oli pääteltävissä, ettei kuljettaja ollut hiljentänyt vauhtia suojatietä lähestyessään. Näin käräjäoikeus katsoi, että kuljettaja oli rikkonut tieliikennelain vaatimusta, jonka mukaan suojatietä lähestyvän on ajettava sellaisella nopeudella, että hän voi tarvittaessa pysäyttää ennen suojatietä.

”Ammattikuljettajana hänen olisi tullut tämä ymmärtää varsinkin, kun otetaan huomioon, ettei raskas linja-auto ole pysäytettävissä ihan hetkessä”, oikeus totesi.

Se, ettei kuljettaja ollut huomannut tyttöä missään vaiheessa, osoitti oikeuden mukaan jo sinällään, että hänen ympäristön tarkkailunsa ei ollut oikea-aikaista ja riittävää suojatietä lähestyttäessä

Rangaistukseksi 70 päiväsakkoa

Oikeus muistutti, että lasten käyttäytyminen liikenteessä voi olla arvaamatonta.

”Muiden tienkäyttäjien tulee ymmärtää, etteivät lapset välttämättä noudata liikennesääntöjä kaikilta osin. Tästä johtuen muilta tienkäyttäjiltä edellytetään erityisen korostunutta huolellisuutta ja tarkkaavaisuutta lähestyttäessä lasta liikenteessä”.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1985 syntyneen miehen 70 päiväsakon rangaistukseen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta. Bussikuskin tuloilla se merkitsi 1 610 euron sakkoa. Tuomio on lainvoimainen.

Heli ja Heidi Pakarinen ovat siskoksia. Molemmat ovat kisanneet Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

“Ei tule koskaan tajuihinsa”

Itsekin laulajana siipiään Tangomarkkinoilla kokeillut Heli Pakarinen on tangokuningatar Heidi Pakarisen isosisko.

Heidi on ollut siskontyttönsä kohtalosta perheensä tavoin hyvin järkyttynyt.

“Kävi jotain sellaista järkyttävää, mitä ei kenenkään halua joutuvan kokemaan;  bussionnettomuudessa Tiia-pieni kaatui, löi päänsä ja on ollut Tays:ssa tiistaista asti teho-osastolla”, Heidi kertasi onnettomuutta syksyllä 2019.

“Hänellä on todettu laaja-alainen aivovaurio ja viikonlopun diagnoosin mukaan hän ei todennäköisesti tule enää koskaan tajuihinsa.”

→ Lue myös: Heidi Pakarisen siskontytär kärsii laajasta aivovauriosta: “Toivon ajatuksia pienelle Tiialle”

Tiia palasi tajuihinsa

Aluksi näytti, ettei Tiia palaa koskaan tajuihinsa, vaan jää koomaan aivovaurion vuoksi. Marraskuussa 2019 Tanssiin.fi kuitenkin kertoi ilouutisen: Tiia on tullut tajuihinsa.

“Tiia kääntää hiukan päätä ja seuraa kovasti katseellaan”, Heli kertoi ilonpilkahduksesta.

Tanssiin.fi on seurannut järkyttävää tapausta tiiviisti, sillä Heli on halunnut kertoa perheensä tilaanteesta itse ja avoimesti. Hän sanoo saaneensa paljon tukea tämän ansiosta.

“Kiitokseni teille kaikille näin yhteisesti kauniista sanoista, ajatuksista, voimasta, lämmöstä, tuesta. Arvostan niitä kovasti. Tunne ja/tai kokemus siitä, että joku välittää, riittää.”

“Elämän musertavin vuosi”

Kun Heli viime kesänä (2020) täytti 50 vuotta, hän kuvasi syntymäpäiväänsä “elämänsä surullisemmaksi”.

“Vuosi sitten sain Tiialtani syntymäpäiväkortin, missä hän sanoi että olen maailman paras, kaunein, ihanin ja ihan vaan best ihminen ikinä. Juuri hänen sanomanaan uskoin ja uskon edelleen täysin sen kaiken. Tänään, kun olimme hetken yhdessä, hän oli edelleen samaa mieltä, vaikka hän ei sanoin pystykään sitä kertomaan. Mutta näin aistin ja tunnen. Tiedän.”

→ Lue myösHeli Pakarinen haluaa neliraajahalvaantuneen tyttärensä kotiin: “Miksei meitä auta kukaan?”

“Kulunut vuosi kirjautuu valitettavasti muistojen kahiseviin kansiin todella elämäni järkyttävimpänä ja musertavimpana.”

Äiti on joutunut taistelemaan myös byrokratian kanssa saadakseen neliraajahalvaantuneelle tyttärelleen tarvittavaa kuntoutusta.

 


Äänikirja hurmaa. Kokeile Storyteliä nyt ILMAISEKSI kahden viikon ajan ilman sitoumuksia! Klikkaa heti.
Tilaa kirjat kotiin edullisesti AdLibriksestä! AdLibris on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa. Myös käsityö- ja piirtämistarvikkeet! Ilmainen toimitus (yli 16,90€ tilauksiin).
Tuplasti katsottavaa. Elisa Viihde Aitio + Viaplay Leffat & Sarjat. Koodilla AITIOETU nyt 1kk ilmainen kokeilu!