Ota yhteyttä

Musiikkivideo

Jorma Kääriäinen täyttää 60 – nauttii nyt elämän pienistä iloista: “Saan tehdä, mitä tykkään”

60 vuotta täyttävä Jorma Kääriäinen tykkää puuhailla puutarhassa, lukea dekkareita ja katsella tv:n iltapäiväsarjoja.

Julkaistu

@

Jorma Kääriäinen täyttää tänään torstaina (29.4.21) pyöreitä vuosia: samettiääniselle rautalankahurmurille tulee 60 vuotta täyteen.

Jorma ei aio juhlia merkkipäiväänsä mitenkään suuremmin, vaan tyylilleen uskollisesti vain lähipiirissä. Laulaja on kertonut nauttivansa elämän pienistä iloista eikä ole koskaan havitellut kuuta taivaalta. Tähdeksi ei saa kutsua, ”Jormaksi vaan”.

Musiikki on kuitenkin aina elämässä läsnä. Merkkipäivänsä kunniaksi Jorma julkaisi albumiltaan singlen Tie jatkuu äärettömiin.

“Nautin ulkona olemisesta. Sielu lepää. Autoilu on suuri intohimoni, ja toisinaan vain ajelen päämäärättömästi metsäteillä ja annan Elviksen soida radiossa ja tuulen suhista ikkunoissa”, Jorma kertoi Apu-lehden haastattelussa elokuussa 2019.

Suomen suurimmaksi Elvis-faniksi tiedetty artisti tykkää lukea Agatha Christien dekkareita, katsoa iltapäivän leppoisia tv-sarjoja kuten Sydämen asialla ja Murha paratiisisaarella sekä puuhailla puutarhassa ja hoitaa tulppaaneita.

“Löhölassessa on rentouttava lukea kirjoja. Nautin, kun saan tehdä, mitä tykkään.”

“Sukanvarressa on aika tyhjää”

Korona on tietysti sulkenut Jorman keikkarahojen hanat. Syntymäpäiväsankari on kuitenkin tottunut tulemaan toimeen vähällä.

“Artistin tienestit ovat pieninä murusina maailmalla. Välillä tulee enemmän, useimmiten vähemmän!” hän on kuvaillut.

“Sukanvarressa on aika tyhjää. Vaikka esimerkiksi Agents-aikoina isoja tienestejä uutisoitiin, eivät ne suuret summat solistille kokonaan siirry. Aina on välistävetäjiä. Nykyään raha on entistä tiukemmassa, kun levyjä ei enää myydä.”

Jorma ennätti onneksi juhlia 40-vuotista uraansa 2019, ennen koronapandemian puhkeamista. Hän kiersi Nyt tai ei koskaan -kiertueella Yhden tähden orkesterinsa kanssa.

“Kollegoiden kuolemat koskettavat syvästi” –Jorma Kääriäinen

“Kiertueen nimi Nyt tai ei koskaan viittaa siihen, että jokaisen ihmisen pitäisi mielestäni tarttua hetkeen ja elää elämäänsä nyt ja tässä. Huomenna saattaa olla liian myöhäistä. Koskaan ei tiedä, milloin elämä ratkaisevasti muuttuu tai loppuu”, Jorma Kääriäinen sanoi.

“Omalla kohdallani vakavat välilevyvaivat pakottivat minut pitkälle keikkatauolle viitisen vuotta sitten. Silloin oli epävarmaa, pystyisinkö enää lainkaan palaamaan keikkalavoille. Viime aikaiset uutiset tuttujen kollegoiden kuolemantapauksista ovat niin ikään koskettaneet minua syvästi.”

30-vuotias Agents juhli kolmella solistilla vuonna 2009: Esa Pulliainen, Vesa Haaja, Topi Sorsakoski, Jorma Kääriäinen. Pulliainen on Agentsin perustaja ja kitaristi, joka on kiertänyt loppuunmyytyjä keikkasaleja Ville Valon kanssa.

Musiikki tuli verenperintönä

Virallisesti ura lasketaan alkaneeksi siitä, kun vuonna 1979 ilmestyi Jorman ensimmäinen levy, taiteilijanimellä Freddie Falcon tehty albumi Blue.

“Minulla on musiikki verenperintönä. Äiti lauloi omaksi ilokseen, mutta isäni ja setäni soittivat Ossi Kalevi -orkesterissa. He kiersivät esittämässä vanhaa tanssimusiikkia Lahden ympäristössä. Minä olin 12-vuotias nassikka ja tartuin tauolla aina kitaraan ja menin lavalle esittämään Elvistä.”

Elokuuussa 1992 Esa Pulliainen pyysi Jormaa suositun Agentsin solistiksi, kun Topi Sorsakoski oli jäämässä pois.

“Kysyin, saanko miettimisaikaa. Esa vastasi, että saat. Minä vastasin, että siinä tapauksessa asia on selvä, olen mukana. Vei toista vuotta, kun treenasimme rauhassa, minä sanoitin biisejä ja harjoittelin laulamista suomeksi. Ensimmäiset keikatkin olivat aika taaperrusta. Saattoi olla vain kaksi katsojaa. Pikkuhiljaa keikkoja ja suosiota tuli lisää. Lopullisesti homma räjähti käsiin, kun meidät pyydettiin vetämään TV2:n Laulava sydän -ohjelmaa”, Jorma muisteli Apu-lehdessä.

Vuonna 1998 alkanut sarja oli iso hitti. Ohjelmassa oli erilaisia teemoja, kuten Rauli ”Badding” Somerjoki, Juice Leskinen ja tietysti Agents.

“Keikkailu alkoi maistua puulta”

“Sitä piti tehdä vain kolme osaa, mutta lopulta tehtiin kolme kautta. Keikkailu alkoi kuitenkin maistua puulta. Samat paikat, samat jutut. Yleisö vaihtui, biisit eivät ja lopulta yleisökään ei enää vaihtunut.”

Vuonna 2006 Agentsin ja Jorman lähes 15 vuotta kestänyt yhteistyö päättyi, jonka jälkeen Kääriäinen lauloi arvostetun Riku Niemi Orchestra – RNO:n vakituisena solistina vuosina 2006-2013.

Vuoden 2015 jälkeen Jorma on keikkaillut kovan luokan ammattimuusikoista koostuvan Yhden tähden orkesterin kanssa.

Jorma Kääriäinen täytti 60 vuotta juuri ennen vappua, 29.4.2021.


Täältä maksuton hymykonsultaatio
NAANTALIN KYLPYLÄ on maankuulu kylpylä- ja kokoushotelli Naantalissa, aivan meren rannalla ja idyllisen Naantalin vanhan kaupungin kyljessä. Varaa lomasi heti tästä edulliseen etuhintaan!
Äänikirjat ovat jättihitti. Kuuntele nyt 14 päivää ilmaiseksi ja tutustu Nextoryn valtavan valikoimaan. Ei sitoutumisaikaa. Klikkaa ja kokeile!