Ota yhteyttä

Tanssilavat

Surullinen sotku: naapurit valittivat tanssilavasta – vuosikausien oikeusrumba

Pienen, talkoilla rakennetun Ilmaristen Metsäpirtin maalaislavan naapurit Liedossa ovat suivaantuneet lavatanssien aiheuttamasta melusta. Sotkua on puitu jo neljä vuotta.

Julkaistu

@

Varsinais-Suomessa Liedossa sijaitseva perinteinen Metsäpirtin tanssilava on joutunut ikävän oikeussotkun keskelle. Pieni, talkoilla pystyyn punnerrettu tanssipaikka tunnetaan myös nimellä Ilmaristen lava. Se on rakennettu jo vuonna 1957. Lavan omistaa urheiluseura Liedon Luja.

Vuosia kestänyt sotku johtuu siitä, että osa Ilmaristen tanssilavan lähistöllä asuvista asukkaista ja naapureista on hermostunut tansseista kantautuvaan meluun. Asukkaat ovat valittaneet jo kolme kertaa Turun ja Vaasan hallinto-oikeuksiin.

Vaikka naapureiden valitukset on tyrmätty, he ovat jatkaneet niiden tehtailua. Uskomattoman kuuloisesta oikeusrumbasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Ilmaristen Metsäpirtillä järjestetään läpi vuoden erilaisia yksityistilaisuuksia ja perhejuhlia ristiäisistä muistotilaisuuksiin. Kesäisin siellä pidetään toisinaan lavatansseja.

Valittivat etenkin lavatanssien melusta

Kiistely juontaa juurensa vuoteen 2016, jolloin 16 lavan lähistöllä Tanssijantiellä asuvaa paikkakuntalaista jätti Liedon kunnan kaavoitus- ja rakennuslautakunnalle toimenpidepyynnön koskien melua.

Melu oli erityisen häiritsevää naapureiden mukaan lavatanssien aikaan, jotka tuona kesänä päättyivät puoleenyöhön mennessä. Lautakunta ei pyynnölle lämmennyt, vaan katsoi, ettei “toiminta lavalla ole ammattimaista eikä siitä aiheutuvaa haittaa voida pitää kohtuuttomana toiminnan ollessa kausiluonteista”.

Suomalaiskansalliseen tapaan asia ei suinkaan päättynyt tähän.

Naapurit eivät hyväksyneet hylkäystä, ja niinpä he valittivat päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen, joka taas joutui palauttamaan kiistan lautakuntaan uudelleen käsiteltäväksi, koska alkuperäiseen lautakuntakäsittelyyn oli osallistunut asiassa esteellinen henkilö.Valituksia… ja aina vain uusia valituksia

Hallinto-oikeuden ratkaisua odotellessa naapurit tekivät uuden valituksen tanssilavan melusta, tällä kertaa ympäristöterveyslautakunnan päätöksestä.

Ympäristöterveydenhuolto nimittäin arvioi vuonna 2018, ettei tanssilavalta kuuluva musiikki aiheuta terveyshaittaa. Ilmaristen Metsäpirtin liikkeenharjoittajat ovat valitusten keskellä pyrkineet kaikin keinoin minimoimaan äänitasoja – jopa niin, että tanssilavan tienpuoleista ikkunaa ei saa pitää avoinna kello 22:n jälkeen.

Lavan ikkunakin suljetaan klo 22

Sinnikkäät asukkaat eivät kuitenkaan tyytyneet ympäristöterveydenhuollon päätökseen, vaan valittivat siitä Turun hallinto-oikeuteen.

Ja jotta valitusrumba olisi täydellinen, sotkuun tuli vielä yksi mutka viime lokakuussa, kun Liedon kaavoitus- ja rakennuslautakunta yhtyi ympäristöterveyslautakunnan kantaan meluhaittojen riittävistä vähentämistoimista. Tämä ei kelvannut tanssilavan neljälle naapurille, jotka apuolestaan valittivat siitä jälleen kerran Vaasan hallinto-oikeuteen.

Kohtalonhetket taas huomenna

Nyt hallinto-oikeus pyytää kaavoitus- ja rakennuslautakunnalta uutta lausuntoa. Lautakunta käsittelee asiaa huomenna keskiviikkona (22.1.20). Oletettavasti luvassa jälleen naapurien kannalta kielteinen päätös.

Kunnan viranomaiset ovat toistuvasti todenneet, ettei Ilmaristen Metsäpirtin tanssilavan toiminta ole ammattimaista, vaan kausiluonteista, ja ettei toiminta myöskään aiheuta kohtuutonta rasitusta eikä ole ympäristölupavelvollista.

Tanssiin.fi seuraa pienen maalaislavan kohtaloa ja kertoo, kuinka taistelussa käy.

Kolmisen vuotta sitten Ilmaristen Metsäpirin lavalla tansseja herättelivät henkiin mm. Arto Nuotio ja tangokuningas Sebastian Ahlgren. He sanoivat tuolloin muistavansa hyvin, millainen paikka oli “kukoistuksensa aikana”. Lava oli suosittu 1980-luvulle saakka.

 Mádaran maailmankuulu luonnonkosmetiikka on ihoystävällistä, korkealaatuista ja ympäristöystävällistä. Tilaa tästä!
Tilaa kirjat kotiin edullisesti AdLibriksestä! AdLibris on Pohjoismaiden suurin verkkokirjakauppa. Myös käsityö- ja piirtämistarvikkeet! Ilmainen toimitus (yli 16,90€ tilauksiin).
Katso elokuvia ja suosikkisarjoja 1kk maksutta! Kokeile Elisa Viihdettä heti, ilman sitoutumista. Klikkaa!