Ota yhteyttä

Musiikkivideo

Syöpään 36-vuotiaana kuollut hiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen oli harmonikkamestari – katso videot

Äkillisesti menehtynyt maajoukkuehiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen (o.s. Malvalehto) voitti sekä Hopeisen että Kultaisen Harmonikan. Katso nostalgiset videot.

Julkaistu

@

Suru-uutinen maajoukkuetason hiihtäjä Mona-Liisa Nousiaisen (o.s. Malvalehto) kuolemasta yllätti monet suomalaiset tänään tiistaina (30.7.19). Nousiainen menehtyi 29.7.2019 vain 36-vuotiaana aggressiiviseen syöpään.

Nousiainen oli kolminkertainen hiihdon nuorten maailmanmestari ja viisinkertainen mitalisti. Penkkiurheilijat muistavat hänet juurikin Malvalehto-sukunimellään. Aikuisena hän voitti hiihdon maailmancupin osakilpailun kahdesti.

Rovaniemeläislähtöisen Mona-Liisa Nousiaisen puoliso oli hiihtäjä Ville Nousiainen. He avioituivat keväällä 2015. Pariskunnalla on vuonna 2010 syntynyt Isabella-tytär. Perhe asui Kouvolassa.

Voitti Hopeisen sekä Kultaisen Harmonikan

Hiihtouran ohella Mona-Liisa oli menestynyt muusikko ja lahjakas harmonikansoittoja.

Vuonna 1993 lettipäinen Mona-Liisa voitti Hopeinen Harmonikka -kilpailun Sata-Häme soi -festivaaleilla Ikaalisissa. Hopeinen Harmonikkahan on tarkoitettu 10-vuotiaille ja sitä nuoremmille soittajille.

Yleisradion tv-lähetyksessä 10-vuotias rovaniemeläinen pikkutyttö esiintyi reippaasti ja iloisesti. Voit katsoa nostalgisen videotallenteen artikkelin lopusta.

“Mie oon soittanut neljä vuotta”, Mona-Liisa kertoi ja mainitsi, että muitakin musikantteja perheessä on.

“Isosisko soittaa ja pikkusisko ihan vähän. Pikkusisko on neljän vanha.”

Mainos

Mona-Liisaa pari vuotta vanhempi sisko Rosa-Maria soitti haitaria, ja nelivuotiaana Mona-Liisa kinusi itselleen ensimmäisen haitarinsa.

“Rosa-Maria on esikoinen. Minä kutsuin itseäni keskikoiseksi, ja minun piti tietysti tehdä hänen perässään samat asiat”, Mona-Liisa kertoi Kauneus & Terveys -lehden taannoisessa haastattelussa.

Musiikkiopistoon Mona-Liisa meni viisivuotiaana. Lopulta perheen kaikki kolme tyttöä, Rosa-Maria, Mona-Liisa ja Ira-Eerika, harrastivat hiihtoa ja harmonikansoittoa.

10-vuotias rovaniemeläistyttö Mona-Liisa Malvalehto voitti Hopeisen Harmonikan Ikaalisissa vuonna 1993.

“En oo vielä ajatellut”

Hopeisen Harmonikan finaalissa kesällä 1993 Mona-Liisalla olivat tukijoukot paikalla.

“Äiti ja isä, siskot ja mummo ja melkein koko suku!” tyttö nauratti yleisöä.

Kun juontaja kysyi Mona-Liisalta, minkälaisia tulevaisuuden suunnitelmia tytöllä on, vastaus tuli topakasti:

“En oo vielä ajatellut!”

Uravalinta selkeni myöhemmin ja tytöstä tuli menestynyt hiihtäjä. Sitä ennen hän opiskeli Sibelius-akatemiassa ja voitti myös aikuisten Kultaisen Harmonikan vuonna 1999. Voit katsoa videon artikkelin lopusta.“Hirveän pitkälle ei kannata suunnitella”

Nousiainen lopetti uransa maastohiihtäjänä keväällä 2018.

Urheiluransa jälkeen Mona-Liisa oli suunnitellut jatkavansa harmonikan soiton opiskelua Sibelius-akatemiassa ja vaikkapa kouluttautua musiikinopettajaksi.

“Mistäs sen tosin tietää. Hirveän pitkälle ei kannata suunnitella: tärkeintä on, että saamme olla perheenä yhdessä ja terveenä, ja saisimme tehdä asioita, joista nautimme. Jos luoja suo, perhe saa olla suurempikin”, hän pohti Kauneus & Terveys -lehdessä 2015.

Kohtalo päätti toisin.

 

KATSO Hopeinen Harmonikka 1993, Mona-Liisa Malvalehdeon haastattelu ja Minun kultani kaunis on -kappale tästä (video lähtee automaattisesti oikeasta kohdasta):

 

KATSO tästä Kultainen Harmonikka 1999 ja Mona-Liisa Malvalehdon Metsäkukkia (video alkaa automaattisesti oikeasta kohdasta):