Ota yhteyttä

Tanssilavat

Tanssitaanko koko kesänä? Lavakausi vaarassa: “Kaikki samassa uppoavassa veneessä”

“Aikamoinen lovi lompakkoon”, tanssilavan isäntä huokaa, jos kaikki kesätanssit perutaan. Hallitus päättänee asiasta keskiviikkona.

Julkaistu

@

Lavatanssit sunnuntaina iltapäivällä 1940-luvun lopulla. Lavalla soittamassa orkesteri nimeltä Sävel-pojat. Kuva: Museoviraston kuvakokoelmat / Pekka Kyytinen.

Koronapandemia uhkaa kaataa koko lavatanssikesän.

Kohtalonpäivä päätöksenteon suhteen on huomenna keskiviikkona (22.4.20), jolloin Suomen hallituksen on määrä päättää  festivaalien ja muiden kesätapahtumien kohtalosta kokouksessaan.

Päätösehdotusta valmistellaan parhaillaan opetus- ja kulttuuriministeriössä.

Koronavirus leviää herkästi suurissa tilaisuuksissa

Mediatietojen mukaan valmistelu lähtee siitä, että kesällä Suomessa ei järjestettäisi lainkaan isoja tilaisuuksia. Perusteluna on se, että koronavirus leviää herkästi suurissa tilaisuuksissa. Avoimena on tosin ainakin se, miten tilaisuudet rajataan: kymmeniin vai satoihin kävijöihin.

Yli 500 ihmisen yleisötilaisuuksien kieltäminen oli yksi ensimmäisenä maaliskuussa päätettyjä laajamittaisia koronarajoituksia. Sen jälkeen julkisten kokoontumisten henkilömäärä rajoitettiin kymmeneen henkilöön.

Tanssiminen on kontaktilaji, jossa ollaan läheisessä kosketuksessa toiseen ihmiseen. Asiantuntijoiden mukaan pelkästään tämän faktan takia koko kesän tanssit ovat vaakalaudalla.

Jo peruttuja tapahtumia ovat mm. heinäkuun Ruisrock Turussa ja Suomi Areena Porissa sekä kymmenet muut, pienemmät yleisötapahtumat.

Seinäjoen Tangomarkkinoiden kohtalosta ei ole vielä tiedotettu, mutta sitä tuskin voidaan heinäkuussa toteuttaa.

→ Lue myös: Seiska: Tangomarkkinat vaakalaudalla: “Peruutus olisi hirveä asia”

“Syksyllä pääsee taas tapahtumiin”

Epätietoisuus on pahinta, ja siksi tapahtumien suhteen pyritään tekemään päätöksiä pian. Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi viime perjantaina, että hallituksen pikainen päätös olisi erilaisten tapahtumien järjestäjien näkökulmasta ”varmasti kohtuullista”.

Esimerkiksi Saksassa tapahtumat ovat kielletty elokuun loppuun saakka.

Infektiosairauksien erikoislääkäri ja tutkija Jukka Lumio kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa pitävänsä hyvin todennäköisenä, että kesän festivaalit ja yleisötapahtumat perutaan.

“Tauti leviää myös oireettomalta”

Hän korosti, että koronaviruksen leviämisestä tiedetään toistaiseksi liian vähän. Tämän hetkinen tutkimus näyttäisi, että se leviää pisaratartuntana niin tehokkaasti, ettei massatapahtumien järjestäminen tule onnistumaan.  Tauti leviää myös oireettomalta, eli minkäänlainen testaaminen porteilla ei auta. Kansainvälisesti on nähty, että yksittäisestä tapahtumasta sairaus voi levitä sadoille.

Erikoislääkärin mukaan ihmiset voisivat asemoitua siihen, että syksyllä pääsee taas tapahtumiin. Järjestäjät puolestaan saisivat ratkaisun, eivätkä joutuisi elämään epätietoisuudessa.

“Bändien toimeentulo surettaa”

Tanssienjärjestäjät ovat odottavalla kannalla.

Esimerkiksi somerolaisen Ämyrin tanssilavan edustaja toteaa, että on turha murehtia tulevaa.

“Nyt ei kannata pullikoida vastaan, vaan kuunnella hallituksen ja aluehallintoviraston ohjeita. Toisaalta tämä tilanne on siten yksinkertainen, ettei raskaita päätöksiä tarvitse tehdä itse, kun joku toinen on ne jo tehnyt etukäteen. Eniten minua surettaakin bändien toimeentulo”, Ämyriä ylläpitävän Somerniemen VPK:n puheenjohtaja Marko Sirro kertoi Forssan Lehden haastattelussa.

“Ei Ämyri tähän kaadu”

“En ole tässä vaiheessa kovinkaan huolestunut, sillä VPK-toiminta on kuitenkin hyvällä pohjalla, ja on meille säästöönkin jäänyt jotakin. Ei Ämyri tähän kaadu, mutta olisihan se kiva tietää, kuinka kauan tämä tilanne kestää.”

“Aikamoinen lovi lompakkoon”

Toisen ison maalaislavan pitäjä kertoo Tanssiin.fi:lle, että talous kuitenkin huolettaa.

“Jos koko kesän tanssit joudutaan perumaan, niin kyllä se aikamoisen loven iskee lompakkoon. Siinä menee meidän koko vuoden toimeentulo”, nimettömänä pysyttelevä tanssienjärjestäjä huokaa.

“Kyllä tästäkin selvitään”

“Toisaalta kaikki me olemme samassa, uppoavassa veneessä. Vaikka vesi yltää jo nilkkoihin, niin eteenpäin on vain soudettava. Ei maailma tähän kaadu eikä meidänkään lava. Kyllä tästäkin selvitään ja sitten tanssitaan entistä enemmän, kun saadaan. Vaikka vasta ensi kesänä, jos terveenä pysytään.”Mahtava VitaePro-tutustumistarjous – kokeile nyt puoleen hintaan
Katso elokuvia ja suosikkisarjoja 1kk maksutta! Kokeile Elisa Viihdettä heti, ilman sitoutumista. Klikkaa!
Seiskan synttäritarjous! Seiska nyt alkaen vain 2,49 €/nro. Valitse omasi kuudesta erilaisesta tarjouksesta !