Ota yhteyttä

Tanssitähdet

Tanssitähdet muistelevat lämmöllä Matti Nykästä: “Lensit legendaksi taivaalle”

Julkaistu

@

Maailman parhaana mäkihyppääjänä pidetty Matti Nykänen menehtyi sairauskohtaukseen viime yönä (4.2.19) kotonaan Joutsenossa. Diabetesta sairastanut Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias.

Lopetettuaan urheilu-uransa Nykänen menestyi laulajana ja keikkaili laajalti niin Suomessa kuin Espanjassakin. Vuonna 1992 julkaistu esikoisalbumi Yllätysten yö myi kultaa.

Levyä tuottamassa ollut Ilkka “Ile” Vainio kirjoitti tunteensa tänään runomittaan:

“Sydämellisen ja kaikkien aikojen Mäkihyppääjän ja Viihteen Ammattilaisen Matti Nykäsen muistoa kunnioittaen. Sinua kiittäen kaikista elämyksistä, mitä olet meille antanut vuosikymmenten ajan urheilun ja viihteen saralla. Olet Mestari jos ken, Herra ja kunnon kundi Mestari Matti Nykänen.  Sinut muistaen täällä jokainen. Olet toinen Lentävä Suomalainen. Terveiset sinne taivaaseen!”

“Legenda sai nyt rauhan”

Matti Nykänen  teki laulajana kolme täyspitkää levyä, joista uusin julkaistiin vuonna 2006. Sen jälkeen mies julkaisi yksittäisiä singlejä. Artistin suosituimpia kappaleita ovat Ehkä otin ehkä en, Elämä on laiffii, Vain mäkikotka voi tietää sen ja V-tyyli. 

Musikaalisesti Nykäsen tärkein tukija oli Jussi Niemi, jonka käsialaa suurin osa Matin tykätyistä hiteistä on. Niemi oli paitsi Nykäsen keikkamuusikko, myös läheinen ystävä.

“Yksi suurimmista,sekä fyysisesti että henkisesti vahvimmista persoonista, joita olen saanut elämäni aikana tavata. Aivan käsittämätön ihminen joka eli suurella intohimolla niin elämän ylä- kuin alamäetkin. Suuri legenda, joka nyt sai rauhan, jota hänelle ei elinaikanaan suotu…. Ystäväsi Jussi”, Niemi kirjoitti Facebookissa.

“Olen todella ylpeä siitä retkestä minkä sain Matin kanssa tehdä, sillä ei sitä voi kenellekään selittää.”

Jussi Niemelle osanottonsa ovat ilmaisseet muiden muassa Tomi Markkola, Kari Hirvonen, Lare Siltala, Teemu Harjukari, Tommi Soidinmäki, Virpi Piippo, Petri Hervanto, Marco Lundberg ja Aki Hietala.

Jussi Niemi oli Matin musiikkiuran tärkein tukija ja tekijä. Kuva Ylen tv-lähetyksestä 2005.

“Yksi aikakausi on päättynyt”

Nykäsen kuolema on koskettanut myös monia muita tanssitähtiä.

“Maailma on taas yhtä suurta persoonaa tyhjempi paikka”, Jukka Hallikainen totesi.

“Kaikkien aikojen Matti”, Marko Maunuksela kuvasi.

“Matti, hyvää matkaa Tuonilmaisiin”, Jonna Ortju muotoili.

“Onpa surullinen uutinen. Tuntuu, että yksi aikakausi on päättynyt”, Meiju Suvas suri.

“Elämä on laiffii juuri niin pitkään kuin elämää on meille kullekin annettu. Yksi suurimmista on poissa”, Markku Uhlbäck sanoi.

“Nyt lensit legendaksi taivaalle, lepää rauhassa”, ilmaisi tunteensa toisen lajin laulajatähti, opperasopraano Johanna Rusanen-Kartano.

Matti Nykästä jäivät kaipaamaan hänen vaimonsa Pia Nykänen (o.s. Talonpoika) sekä kolme lasta.

Matti ja Pia Nykänen edustivat Linnan juhlissa 2015. He avioituivat 2014 ja nauttivat perhearjesta Joutsenossa. Nykänen oli elämänsä aikana kuudesti naimisissa, viiden eri puolison kanssa. Mervi Tapolan kanssa mäkisankari oli aviossa kahdesti.

Nykänen voitti urallaan viisi olympiamitalia (joista neljä kultaa – kolme henkilökohtaista ja yksi joukkue), 14 maailmanmestaruusmitalia (kuusi kultaa) ja 22 Suomen-mestaruusmitalia (13 kultaa). Mäkihypyn maailmancupin hän voitti neljästi. Lisäksi hän  saavutti veteraanien MM-kilpailuissa kolme mitalia, joista kaksi kultaa.

KATSO videolta kun legendaarinen Paavo Noponen selostaa Matti Nykäsen kultahypyn Sarajevon olympialaisissa 1984: