Ota yhteyttä

Tanssilavat

Kunnalta päätös Ilmaristen lavan “tanssien aiheuttamaan meluhaittaan”

Tanssilavaa pyörittävä Liedon Luja harmittelee vuosikausien valituskierteen vähentäneen urheiluseuran varainhankintaa. Kunta kokousti taas tällä viikolla.

Julkaistu

@

Ilmaristen Metsäpirtti sijaitsee Liedossa. Oikealla varsinaissuomalaisen Liedon kunnan vaakuna.

Ilmaristen Metsäpirtin tanssilavan kohtaloa käsiteltiin keskiviikkoiltana (22.1.20) Liedon kunnan kaavoitus- ja rakennuslautakunnan kokouksessa.

Tanssiin.fi on uutisoinut paljon keskustelua ja kohua herättäneestä valitusrumbasta tällä viikolla. Vuonna 2016 alkanut sotku johtuu siitä, että osa Ilmaristen pienen, talkoilla vuonna 1957 rakennetun maalaislavan lähistöllä asuvista asukkaista ja naapureista on hermostunut tansseista kantautuvaan meluun.

Valituksia on sinkoillut vuosien mittaan eri tahoille: asukkaat ovat valittaneet jo kolme kertaa Turun ja Vaasan hallinto-oikeuksiin.

→ Lue myös: Surullinen sotku: naapurit valittivat tanssilavasta – vuosikausien oikeusrumba

Vaatimuksia ovien pitämisestä kiinni ja soittoajasta

Keskiviikon kokouksessaan Liedon kaavoitus- ja rakennuslautakunta päätyi samaan lopputulokseen kuin aiemminkin.

Kunnan viranomaiset ovat toistuvasti todenneet, ettei Ilmaristen Metsäpirtin tanssilavan toiminta ole ammattimaista, vaan kausiluonteista, ja ettei toiminta myöskään aiheuta kohtuutonta rasitusta eikä ole ympäristölupavelvollista.

Lautakunta teki vastaavanlaisen päätöksen jo 16.10.2019, mutta neljä naapuria valitti siitä Vaasan hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus pyysi  kaavoitus- ja rakennuslautakunnalta lausuntoa valituksen johdosta.

Asukkaiden tekemässä valituksessa vaadittiin ensisijaisesti, että valituksenalaisen toiminnan tulee olla luvanvaraista ympäristönsuojelulain ja naapuruussuhdelain perusteella. Lisäksi vaadittiin, että “rakennusten ovet ja ikkunat tulee pitää suljettuina musiikin soiton ajan”. Valituksen mukaan “musiikin soiton tulee päättyä klo 22”, joka valituksessa esitetään “yleiseksi käytännöksi Suomessa”.Kunta: “Ei aiheuta kohtuutonta rasitusta”

Kaavoitus- ja rakennuslautakunta antoi 22.1.20 asiassa lausunnon, jossa se käytti jälleen kerran samoja perusteluja kuin useasti aikaisemminkin.

”Kaavoitus- ja rakennuslautakunta katsoo, että tanssilavalla järjestettävät tapahtumat eivät ole toimintaa, joka vaatisi ympäristöluvan… toiminta ei ole ammattimaista eikä siitä aiheutuvaa haittaa voida pitää kohtuuttomana toiminnan ollessa kausiluontoista ja toistuessa keskimäärin enintään kahtena iltana viikossa.”

Kaavoitus- ja rakennuslautakunnan näkemyksen mukaan Ilmaristen Metsäpirtin ja tanssilavan kiinteistöä ei myöskään käytetä siten, että siitä aiheutuisi naapuruussuhdelain mukaista kohtuutonta rasitusta ja olisi siten ympäristölupavelvollista.

Lavan toimintaa pyörittävä urheiluseura Liedon Luja on ilmoittanut, että kiinteistöllä järjestettiin vuonna 2019 kuusi tilaisuutta, jotka päättyivät klo 22 jälkeen.

Lautakunnan mukaan lupavelvollisuutta harkittaessa tulee myös huomioida samankaltaisten toimintojen tasapuoleinen kohtelu. Suomessa on Suomen Ympäristökeskuksen aineistojen mukaan luvitettu 2000-luvulla ainoastaan kaksi huvi-/tanssipaikkaa naapuruussuhdelain perusteella.

Kaavoitus- ja rakennuslautakunta katsookin, että asia on ratkaistu terveydensuojelulain nojalla, jonka lisäksi naapuruussuhdelain mukaista haittaa voidaan säädellä järjestyslailla.

Ilmaristen Metsäpirtin lava on rakennettu 1957. Sen omistaa urheiluseura Liedon Luja.

Urheiluseura: Valituskierre vähentänyt varainhankintaa

Kunnan viranomaiset ovat aiemmin todenneet, että Ilmaristen tanssilavalla järjestettävillä tilaisuuksilla, kuten tansseilla, on lavan palveluiden käyttäjille myönteistä merkitystä myös yhteisöllisyyden kannalta.

“Mikäli Ilmaristen tanssilavalla järjestettävät yksityistilaisuudet velvoitettaisiin päättyväksi klo 22, ei tällaisille tilaisuuksille olisi enää kysyntää. Tämä on todettu myös Jyväskylän Ainolan tanssilavalla, joka sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa. Ainolan lavalla keskellä viikkoa järjestettävät tanssit päättyvät klo 22, mutta yksityistilaisuuksien musiikin soitto saa jatkua klo 24.00 asti.”

Tansseilla myönteistä merkitystä yhteisöllisyyden kannalta

Liedon Lujan tekemässä vastineessa puolestaan todetaan, että Liedon Lujan harjoittama tilojen vuokraustoiminta on osa seuran varainhankintaa, joka valituskierteen seurauksena on viime vuosina vähentynyt ja sen myötä johtanut harrastemaksujen korotuksiin.

→ Lue myös: Tv:n ex-tanssijuontaja hermostui Ilmaristen valitusrumbasta: “Taistelen lavan puolesta”

Tanssin.fi kertoi toissapäivänä (22.1.20), kuinka tv:stä tuttu tanssijuontaja Sari Tamminen pöyristyi tanssilavan valitusrumbasta.

“Voi tsiisus! ”Hävettää nää saamarin valittajat”, Sari äimisteli.

 


Langat ja muut käsityötarvikkeet kätevästi kotiin AdLibriksestä! Ilmainen toimitus (yli 16,90€ tilauksiin)!
Katso elokuvia ja suosikkisarjoja 1kk maksutta! Kokeile Elisa Viihdettä heti, ilman sitoutumista. Klikkaa!
Osta apteekkituotteet suomalaisesta verkkoapteekista. Reseptilääkkeet, apteekkikosmetiikka kätevästi klikkauksen päässä.
Tule tekemään löytöjä Iittalan verkkokauppaan! Sisusta suomalaisten suosikeilla: Arabia, Fiskars, Iittala, Rörstrand, Hackman.