Ota yhteyttä

Tanssitähdet

Kyösti Mäkimattila Korsuorkesterista: “Jermut ovat kuin isoveljä minulle”

Reservin vänrikki Kyösti Mäkimattila sanoo ammentaneensa oppia Korsuorkesterilta ja nousee ylpeänä heidän rinnalleen 30-vuotisjuhlakiertueella.

Julkaistu

@

Korsuorkesterin perustaja Pepe Kovanen ja tangokuningas 2013 Kyösti Mäkimattila. Kuvakaappaus Ylen TV1 Puoli seitsemän -ohjelmasta.

Korsuorkesteri palaa rytinällä etulinjaan tänä vuonna, kun suositun orkesterin 30 vuotta poterossa -juhlakiertue käynnistyy ensi lauanaina 8.2. Ensimmäinen konsertti Imatralla on loppuunmyyty.

Kiertueella Korsuorkesterin kanssa esiintyy tangokuningas – ja reservin vänrikki – Kyösti Mäkimattila, joka on tehnyt vuosien varrella monia erilaisia yhteisesiintymisiä Korsuorkesterin kera.

Heidän yhteinen sävelensä on löytynyt jo vuosia sitten.

“Tutustuimme heinäkuisina öinä Ylläksellä” –Kyösti Mäkimattila alkutahdeista

“Kun kesällä 2002 voitimme Varjokuvan kanssa Ylläksellä järjestetyn tanssiorkestereiden SM-kilpailun, SMOrkin, meistä tuli vuosikausiksi Ylläs Soikoon -tapahtuman vakiokävijöitä. Noina lukuisina heinäkuisina iltoina, öinä, aamuina ja päivinä sain tutustua Korsuorkesterin jäseniin, jotka laillamme olivat SMOrk-voittajia”, Kyösti Mäkimattila muistelee.

→ Lue myös: Korsuorkesteri tekee paluun – juhlakonserttikiertue ensi vuonna: “Reservistä kertausharjoituksiin”

Juhlakiertueella ovat Kyöstin lisäksi mukana Juha Maunu ja Tarja Närhi. Korsuorkesteri perustettiin vuonna 1990.

Kyösti ja Pepe olivat tiistai-iltana (4.2.20) myös Ylen TV1:n suositussa Puoli seitsemän -ohjelmassa vieraina. Voit katsoa heidän haastattelunsa videotallenteelta tämän artikkelin lopusta.“Olen ammentanut oppia Korsuorkesterilta”

Kyöstiä ja Korsuorkesteria yhdistää rakkaus musiikkiin ja esiintymiseen. Tämä on määritellyt molempien tekemisiä.

“Kun rakkaasta harrastuksesta tulee vähitellen toimeentulo ja päätoiminen työ, on aivan selvää, että sillä matkalla tarvitaan taitojen ja lahjojen lisäksi kosolti tuuria, tarmoa, oikeaa ajoitusta ja ympärille oikeita ihmisiä”, Kyösti huomauttaa.

Korsuorkesterin jäsenet ja erityisesti Pepe Kovanen ovat olleet juuri sellaisia, oikeita ihmisiä. Heti ensitapaamisesta asti he ovat vanhempina jermuina olleet itselleni vähän kuin isoveljiä tai kummisetiä, joilta olen aina ammentanut parhaan kykyni mukaan tähän työhön tarvittavaa oppia.”

Kyösti sanoo, että Korsuorkesterissa sekä sen esittämä musiikki että tyyli sopivat vuoden 2013 tangokuninkaankin ajatusmaailmaan täydellisesti.

“Se, että kokoonpano sattuu esiintymään sota-ajan harmaissa ja että ohjelmisto on omaa lempimusiikkiani 1900-luvun ensimmäisiltä kuudelta vuosikymmeneltä, täydentää arvostuksen ja ihailun täyttämää kuvaa oivallisesti.”

→ Lue myösKyösti Mäkimattila hurmaa hevosmiehenä: “Namu naapurimiäs” – katso hieno runovideo

Korsuorkesterin 30-vuotisjuhlakiertuetta tähdittävät (alarivissä) Kyösti Mäkimattila, Tarja Närhi ja Juha Maunu. Legendaarisen orkesterin vetäjä Pepe Kovanen on kuvassa ylärivissä vasemmalla.

“Paljon iloa, tuskaa, naurua ja kyyneleitä”

Tuntemattoman sotilaan lähes 200 kertaa lukenut Korsuorkesterin perustajajäsen ja johtohahmo Pertti “Pepe” Kovanen, 69, odottaa 30-vuotisjuhlakiertuetta innolla.

“Näin juhlakonserttikiertueen kynnyksellä odotan yhtä suurella innolla konserttilavalle nousua kuin 30 vuotta sitten ensimmäistä esiintymistä”, Pepe sanoo.

“Uskomatonta nousta lavalle miltei 70-vuotiaana ukkona” -Pepe Kovanen tunnelmistaan

“Ajatukset liitelevät Korsuorkesterin syntysanojen lausumisen aikaan… Enpä silloin voinut kuvitellakaan, kuinka 30 vuotta myöhemmin, miltei 70-vuotiaana ukkona, saan vetää vielä Suomen armeijan kunniakkaan sotilasasun ylleni ja nousta konserttilavalle ryhmämme kanssa. Tämä on uskomatonta!”

Pepe huomauttaa, että kuluneisiin kymmeniin vuosiin mahtuu “niin paljon iloa, tuskaa, naurua, kyyneleitä.”

“Mutta olen onnellinen mies, sillä olen saanut kokea paljon ja olen siitä hyvin kiitollinen.”

→ Lue myös: Maria Tyyster esittää naisille kutsua asepalvelukseen: “Monia miehiä ei armeija kiinnosta lainkaan”

Kahdeksan vuotta reservissä

Korsuorkesteri marssi näkyvästi viihteen etulinjassa jo viime vuosituhannella. Aitous kävi yleisön sydämiin ja orkesterin ideologia olikin alusta asti selvä – isänmaallisuudesta ja omasta linjasta pidetään kiinni. Pitkä palvelusaika päättyi virallisesti 2012, jolloin oli aika siirtyä reserviin.

Reservin suuntaan kantautui kuitenkin jatkuvasti toiveita, joissa toivottiin ryhmää uudelleen konserttisaleihin. Siksi orkesterin on helppo ja hyvä lähteä juhlakiertueelle.

Ainutlaatuisissa konserteissa palataan muistelemaan menneiden vuosien musiikillisesti herkullisia paloja. Illoista on lupa odottaa ikimuistoisia, suuren tunteen näyttämöitä, sillä lauluissa soi ilo, suru, kaiho ja kaipuu.

Suoraan sanottuna tulemme tekemään erittäin tyylikkään ja juhlavan kiertueen, jota toivon mahdollisimman monen tulevan seuraamaan”, Kyösti ja Pepe toivovat.

Katso Kyösti Mäkimattilan & Varjokuvan keikat tästä. Katso Korsuorkesterin keikat tästä.

 

Pepe Kovanen ja Kyösti Mäkimattila vierailivat tiistai-iltana 4.2.20 Ylen suositussa Puoli seitsemän -tv-ohjelmassa. Kuvakaappaus ohjelmasta.

30 vuotta poterossa -kiertueen päivät ja paikat

Ei keikkoja.

 

KATSO Kyösti Mäkimattilan ja Pepe Kovasen vierailu TV1:n Puoli seitsemän -ohjelmassa 4.2.2020. Kyösti mm. lausuu runon ja paistaa makkroita – Pepe taas muistelee Poliisi-TV:ssäkin etsintäkuulutettua antiikkikitaraansa, joka varastettiin vuonna 1996 orkesterin keikkabussista:

 
Äänikirjat ovat jättihitti. Kuuntele nyt 14 päivää ilmaiseksi ja tutustu Nextoryn valtavan valikoimaan. Ei sitoutumisaikaa. Klikkaa ja kokeile!