Ota yhteyttä

Tanssitähdet

Merkkipäiväänsä viettävä Teuvo Oinas kiittää vanhempiaan: “Kiitos musikaalisuuden lahjasta”

Tangokuningas juhlii tänään isänpäivänä syntymäpäiväänsä. Lue Teuvon mietteet!

Julkaistu

@

Teuvo Oinas viettää tänään sunnuntaina (8.11.), isänpäivänä, syntymäpäiviään. Järjestyksessään historian toinen tangokuningas täyttää 66 vuotta. Teuvo vei tangotittelin vuonna 1986 ja on vakiinnuttanut paikkansa suurena suomalaisena tangotulkitsijana.

Keikkailu on jatkunut näihin päiviin saakka, vaikka koronapandemia onkin sitä muiden tanssitähtien tapaan kouraissut.

Jyväskylässä asuva Teuvo kertoo löytävänsä merkkipäivästään muistoja.

“Syntymäpäiväni tänään, se muistuttaa joka kerta edesmenneistä niin rakkaista vanhemmistani, saadessani heiltä työvälineen elämääni varten joka on kantanut minua läpi vuosikymmenten. Ja se lahja on musikaalisuus”, Teuvo kiittää kauniisti Facebook-päivityksessään.

→ Lue myös: Uutta musiikkia korona-arkeen: Teuvon tangoja, Jarkon sinkku, Annen sekä Leifin laulantaa…

Aito Lapin mies

Teuvo on sydänjuuriaan myöten Lapin mies. Hän varttui Ylitornion kuntaan kuuluvassa Raanujärven kylässä. 15-vuotiaana Teuvo muutti perheensä kanssa Lapista Ruotsin puolelle. 

Ensimmäinen laulukisa Ruotsissa jäi mieleen.

“Minulla oli tukka puoleen selkään, niin kuin siihen aikaan oli tapana. Kyllä sitä ihmeteltiin, kun ilmoitin laulavani Erottamattomat-tangon. Niin vain voitin miesten sarjan. Sieltä lähti rakkauteni laulamiseen”, Teuvo on muistellut.

“Pasi Kaunisto vei minua eteenpäin”

Teuvo palasi Suomeen ja 70-luvun alussa laulaminen alkoi muuttua ammatiksi.

“Musiikki veti puoleensa ja pääsin Pasi Kauniston kakkossolistiksi. Muistan ensimmäisen keikan Kiteellä 1972. Se oli ujolle 18-vuotiaalle maalaispojalle mahtava opinpaikka, sali oli täynnä ja kaikki isoa. Pasilla oli merkittävä rooli urani alussa, hän vei minua eteenpäin ja pääsin ammattipiireihin.”

Pasi Kaunisto muuten täyttää täydet 70 vuotta maanantaina (9.11.20).

→ Lue myös: Teuvo Oinas sai synttärilahjaksi Ylitorniosta oman tien: “Vuodet eivät menoa hidasta”

“Alkoi melkoinen rytäkkä” 

Tangokuninkuuden Teuvo voitti 32-vuotiaana 1986.

“Siitä alkoi melkoinen rytäkkä. Levyjäkin tuli ulos melkein yksi per vuosi -tahdilla. Keikkoja tein 250 vuodessa useamman vuoden ajan.”

Teuvo Oinas oli viimeisiä 1980-luvun lopulla pinnalle nousseita nuoria laulajia, jotka levyttivät Toivo Kärjen aiemmin levyttämättömiä sävellyksiä vielä tämän eläessä. Muun muassa Oinaan ensimmäisen albumin nimikappale, tango Haave rakkaudesta oli Kärjen sävellys ja samalla kappaleen ensilevytys. Teuvon toisella albumilla Särkyneen toiveen katu oleva tango Rakkauteni viimeinen jäi viimeiseksi julkaistuksi Kärjen ja Juha Vainion yhteiseksi kappaleeksi.

→ Lue myös: Teuvo Oinas Avussa: “Surun iskiessä tartun haitariin”

“Kutsuvat minua papaksi”

Teuvo on asunut Jyväskylän Lohikoskella Leena- vaimonsa kanssa jo toistakymmentä vuotta. Heillä on kaksi yhteistä lasta, poika, 29, ja tytär, 25. Lisäksi heillä molemmilla on yksi lapsi aiemmista liitoistaan, 44- ja 37-vuotiaat tyttäret. Lapsenlapsia on kertynyt viisi.

“Papaksi kai minua kutsuvat”, Teuvo kuittaa.

“Olen onnellinen kun saan laulaa”

Biljardi on tangotähden lempiharrastus, samoin kuntoilu.

“Minulla on hyvä peruskunto. Koululaisena urheilin paljon, juoksin satasen 11,5 sekuntiin ja pituutta hyppäsin 630.  Kun olin rivimuusikkona talvet tuntureilla, niin laskettelin tuntitolkulla päivittäin.”

“Olen onnellinen silloin, kun saan laulaa. Suomessa menestyy, jos on sopivasti nöyrä. Mutta kun esiinnyn, niin silloin ei saa nöyristellä! Mikään ei ole itsestäänselvyys, ei etenkään suosio. Sen eteen pitää tehdä töitä, ei voi jäädä sohvalle odottamaan keikkoja.”


Haaveiletko paremmasta unesta? Kokeile 8hours melatoniinilla: luonnollinen reseptivapaa univalmiste. Klikkaa ja kokeile: SAAT 50% ALENNUKSEN ensimmäisestä paketista!
Autolainaa jopa 60 000€! Tee UNELMISTASI totta! Autoluotto kilpailuttaa puolestasi yli 30 pankkia ja luotonantajaa.
Äänikirja hurmaa. Kokeile Storyteliä nyt ILMAISEKSIi kahden viikon ajan ilman sitoumuksia! Klikkaa heti.
Voita 1000€ lahjakortti haluamaasi ruokakauppaan. Osallistu arvontaan heti, klikkaa tästä!