Ota yhteyttä

Orkesterit

Oho, Finlanders-tähti perusti pizzerian – halusi tarjota aitoja makuja muillekin kuin sukulaisille

Lasse Paasikon ikioma pizzeria toimii pop up -hengessä Sastamalan Teukkulassa. Lue lisää, katso video ja herkulliset kuvat!

Julkaistu

@

Suosikkiorkesteri Finlandersin perustajajäsen, harmonikkaa ja koskettemia soittava Lasse Paasikko, 61,on päättänyt viedä harrastuksensa myös muiden suihin. Intohimoisena ruuanlaittajana ja etenkin pizzan ystävänä tunnettu muusikko nimittäin perusti kotikonnuilleen Sastamalaan Lasse’s Pizza Artesano -ravintolan pop up -hengessä.

Lassen pizzapaikka sijaitsee Teukkulassa. Ensimmäinen pop up -päivä oli toukokuun alussa, jolloin siis Lassen paistamia herkkulättyjä sai tilata ja hakea take awayna. Kiinnostus oli heti kovaa ja kosolti pizzoja meni kuulemma hetkessä maailmalle.

“Olo on onnellisen huojentunut: 26 pizzaa noudettiin asiakkaille ja lähipiirilläkin on nälkä torjuttu loitommaksi tältä illalta. Äärimmäisen mukava todeta että tällainen yksinkertaisiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin perustuva artesaanipizza löytää kohderyhmänsä ja samalla tulee sopivasti sosialiseerattua saman kylän asukkaidenkin kanssa.”

→ Lue myös: Finlandersin nostalgialehti on ysäriaarre: Jussin eroottinen kanapata herkkuna – katso

Finlandersissa ruokaa on aina arvostettu: onhan orkesterin ex-solisti Jussi Lammela tunnettu herkuttelija ja kokki, joka on jakanut reseptejään faneille 90-luvulta saakka.

Rakensi aidon napolilaisen uunin

Lasse hymyilee, että pitkällisen harjoittelun jälkeen nyt tuli oiva aika “tarjota artesaanipizzaa muillekin kuin sukulaisille ja tuttaville”.

“Yksi edesmenneen äitini elämänviisauksista oli: ‘Työ joka kannattaa tulla tehdyksi kannattaa tulla tehdyksi hyvin.* Vuonna 2009 päätin lisätä ‘nokikokkiarsenaaliini’ napolilaistyyppisen pizzauunin”, Lasse kertoo.

Kuva Lassen hienosta, itse muuratusta pizzauunista alla.

“Usko asiaan oli sen verran luja jotta piirrustukset saatuani marssimme kauppaan hankkimaan kahdeksan pizzalautasta ja siitähän se lähti: pitihän toki ulkokeittiölle tehdä ensin perustukset, katos, argentiinalaistyyppinen Parrilla, kiikkalaistyyppinen puuhella ym. ennenkuin lopputulos oli valmis.”

“Seitsemän vuoden kesälomapuurtamisen lopputuloksena uuni ja puitteet valmistuivat ja alkoi täysipäiväinen tutustuminen itse aiheeseen: miten valmistaa mahdollisimman alkuperäisen kaltainen ‘Pizza Napoletana.'”

Tietenkin täydellinen paneutuminen vaati käyntiä paikan päällä Italiassa. Lasse ennätti tutustua napoilaiseen pizzakulttuuriin onneksi ennen korona-aikaa.

“Pyhiinvaellusmatka Napoliin”

“Oli siis tehtävä pizzapyhiinvaellusreissu Napolin ‘maailman parhaisiin’ pizzerioihin ja tutustua henkilökohtaisesti aitoon asiaan”, suosikkimuusikko hymyilee.

“Nyt neljän vuoden harjoittelun ja lähipiirin alleenmusertavan painostuksen jälkeen, on tullut aika kokeilla hyödyntää PopUp -ravintolamahdollisuutta.”

→ Lue myös: Finlanders-klassikon tarina: aavikko vaihtui tyttöjahtiin, Markku Aro ehti ensin ja nyt tuli viriili versio

Haudutti pizzauunissa synttäritarjoilut 60-vuotisjuhliin

Kun Lasse lokakuussa 2019 täytti täydet 60 vuotta, pizzauuni oli juhlinnassa tietysti mukana.

“Juhlistin päivämäärää hauduttamalla pizzauunissa 10 litran valurautapadallisen chili con carnea ja tarjoamalla sitä lähisukulaisilleni – mukavan ja leppoisan yhdessäolon merkeissä siis”, hän kertoi tuolloin Tanssiin.fi:lle.

→ Lue myös: Finlanders-Lasse täyttää 60: “Juhlin padallisella chili con carnea” – katso nostalgiakuvat

Lassen tanssimuusikon ura alkoi kotikonnuilta, Teukkulan työväentalolta Kiikassa pidetyistä pikkujouluista, joissa  hän oli soittamassa haitarilla tanssimusiikkia juhlakansalle.

“Palkaksi saamani 20 markkaa sain neljän viiden markan seteleinä ja yksi näistä seteleistä on tallennettuna muistojen laatikossa. Olihan Roope Ankallakin onnenlanttinsa ja hän onnistui saamaan sen avulla hyvää onnea, ehkä minullakin kävisi asian suhteen yhtä hyvä tuuri.”