Ota yhteyttä

Musiikkivideo

Finlanders-klassikon tarina: aavikko vaihtui tyttöjahtiin, Markku Aro ehti ensin ja nyt tuli viriili versio

Kaukomaiden aroilta suomeksi käännetty 80-luvun Kaikki tytöt -hitti sai Finlandersin käsittelyssä uuden, energisen poljennon. Kuuntele ja lue hitin kiintoisa tarina!

Julkaistu

@

Finlanders julkaisi tällä viikolla uuden, vuoteen 2020 päivitetyn version 80-luvun klassikkohitistään Kaikki tytöt. Sinkku on samalla esimakua tulevasta Finlanders-levystä, jonka ilmestyminen on tosin pahasti myöhässä.

Tanssiin.fi uutisoi aiemmin marraskuussa, että Finlandersin 35-vuotisjuhlakiertueelle suunniteltu live-levy ei ennätä tulla julki juhlavuoden 2019 puolella. Suosikkiorkesterin rumpali-solisti Jussi Lammelan mukaan levy ilmestyy vasta alkuvuodesta 2020.

”Olenkin tässä vitsaillut, että Finlandersin seuraava levy ilmestyy lähivuosina”, Jussi nauroi.

Voit kuunnella menevän Kaikki tytöt 2020 -version tämän artikkelin lopusta.

→ Lue myös: VIDEO Katso menevä kooste Finlandersin 35-vuotisjuhlakonsertista: “Tosifanin testi”

Mainos

Kaikki tytöt -kappaleen teki muuten alun perin ensimmäisenä suomeksi Markku Aro, jonka laulama käännöskappale ilmestyi vuonna 1985. Finlanders julkaisi oman hittiversionsa siitä vuotta myöhemmin, vuonna 1986. Molemmat versiot menestyivät, mutta laajemmin laulua taidetaan pitää Finlanders-hittinä.

Markku Aro lauloi biisin ensimmäisenä suomeksi

Vai mitä sanoo Finkkujen armoitettu säveltäjä ja basisti Aarne Hartelin?

“En tiedä tuosta hittimeiningistä, mutta olettaisin, että laulu on yhdistetty Finlandersiin ehkä enemmän kuin alkuperäiskäännösversion levyttäneeseen Markku Aroon”, Aarne muotoilee.

Markku Aron keikkajuliste kesältä 1985.

Kertoo alun perin Turkmenistanin hiekka-aavikosta

Melodian alkuperä on tiettävästi kaukana itämaiden aroilla asti. Nettitietojen mukaan se on vanha, Neuvostoliiton ajan kappale. Aarne sanoo kuulleensa biisin olevan ehkä jopa Turkmenistanista.

“Käsittääkseni se on nimeltään Karakum, joka on hiekka-aavikko Turkmenistanissa. Karakum tarkoittaa kaiketi  ‘mustaa hiekkaa’ suomeksi”, Aarne opettaa.

“Olen kuullut joskus sen originaali-version, ja se on rakenteellisesti jänskä. Siinä a-osa kulkee korkeammalla kuin b, ja b-osa pudotetaan ikäänkuin oktaavilla matalampaan rangeen.”

“Kaikki tytöt eivät osaa villitä mun vaistojain
Kaikki tytöt eivät pelaa korteilla mä mitkä sain

Kaikki tytöt eivät ala enkeleiltä tuntumaan
Mutta sinä olet jotain minkä otan jos mä saan”

Alkuperäisen Karakum-kappaleen ovat säveltäneet Mikhail Fajnzilberg  ja Igor Sarukhanov sekä sanoittaneet Anatolij Monastyrev ja Olga Pisarzhevskaja. Legendaarisen tutut sanat teki suomeksi Raul Reiman.

Aavikkoelämästä kertovat sanat vaihtuivat suomalaisversiossa iloiseen siis iloiseen tyttöjahtiin.

Mainos

“Kiihkeä komppi ja napakasti puraiseva stemmalaulu”

Aarne Hartelin sanoo, että molemmat 80-luvun versiot – Markun ja Finkkujen – myötäilevät ehkä enemmän tempollisesti alkuperäistä versiota, joka on melko hidas.

“Kun taas tämä nyt julkaistu uusi Kaikki tytöt 2020 –singleversio on enemmän tuollainen energinen poprock-versio. Kovasti ansiokas on minusta tässä versiossa hieno Tomi Oravalan sovitus, missä Finlandersin puhaltimet, kiihkeä komppi ja napakasti puraiseva stemmalaulu pääsevät oikeuksiinsa. Ripeämpi tempo tuo myös minusta sekä energiaa että samalla kuitenkin ihmeellisesti myös keveyttä versioon.”

Finlandersilta tuli lokakuussa ensi-sinkku tulevalta levyltä, Aarnen säveltämä keinuva kappale nimeltään En paha oo.

→ Lue myös: Finlanders-uutuus on utuisen pehmeä viettelybiisi: “Tarina kulkee kuin kuiskaten”

Aarnekaan ei pysty vielä ilmoittamaan albumin tarkkaa ilmestymispäivää.

“Mutta yli etukäteen aseteltujen aikataulurajojen venähtäneen projektin vastapainoksi koetamme saada mahdollisimman laadukasta tarjottavaa aikaiseksi!”

Katso Finlandersin keikat tästä.

KUUNTELE Finlandersin Kaikki tytöt 2020:

KUUNTELE FInlandersin alkuperäisversio Kaikki tytöt -kappaleesta vuodelta 1986:

KUUNTELE Markku Aron Kaikki tytöt -versio vuodelta 1985:

 Lue ja kuuntele missä ja milloin haluat. Ei sitoutumisaikaa. Rajaton pääsy e-kirjoihin ja äänikirjoihin kännykästäsi tai tabletiltasi. Kokeile Nextorya nyt 14 päivää ilmaiseksi!