Ota yhteyttä

Media

Yllätys! Solistiyhtye Suomi palaa keikoille – tutut humppatähdet Pekka ja Lassi solisteiksi

Tätä on odotettu! Legendaarinen humppaorkesteri Solistiyhtye Suomi tekee comebackin 2021 Pekka Hartosen ja Lassi Marttilan johtamina. Lue yhtyeen tarina!

Julkaistu

@

Solistiyhtye Suomi 1980-luvun kokoonpanossaan. Vasemmalta Pekka Hartonen, Lassi Marttila sekä Kalervo "Randy" Korlin.

Yksi Suomen kaikkien aikojen legendaarisimmista tanssiorkestereista on tekemässä yllätyspaluuta keikkalavoille vuonna 2021. Totta se on: Solistiyhtye Suomi suunnittelee vakavissaan comebackia viidentoista vuoden tauon jälkeen.

“Ollaan tekemässä comebackia”, orkesterin alkuperäisjäsen, rumpali Lassi Marttila, 69,vahvistaa Ilta-Sanomille.

“Jos koronapandemia ei olisi iskenyt, meillä itse asiassa olisi jo varmasti keikka-aikataulut tiedossa. Tarkoituksenamme on, että paluu tapahtuu vuoden 2021 aikana.”

Solistiyhtye Suomi perustettiin vuonna 1979. Sen alkuperäisjäsenet ovat laulavan rumpali-Lassin lisäksi Pekka Hartonen, 73, (basso ja laulu) ja jo edesmennyt Kalervo “Randy” Korlin (haitari ja laulu).

“Muokataan meistä Suomen paras humppabändi” –Pekka Hartonen 1979

Orkesteri nousi huimaan suosioon 1980-luvulla.

“Eräänä päivänä Pekka ilmoitti, että nyt ruvetaan sanoista tekoihin, ja muokataan meistä Suomen paras humppabändi!” Lassi muistelee orkesterin alkuaikoja blogissaan.

“Pekka kaivoi Ylen arkistoista, tuttujen ja sukulaisten vinteiltä vanhoja savikiekkoja, joista paljastui ihan uskomattoman hienoja, monille täysin tuntemattomia lauluja.”

Isoja sovituksia kolmelle miehelle

Solistiyhtye Suomi alkoi pikkuhiljaa rakentaa uutta ohjelmistoa, ja Randy hommasi pianohaitarin.

“Suuri haaste oli saada ison orkesterin sovitukset kuulostamaan tarpeeksi täyteläisiltä kolmen miehen voimin. Pekka opetteli soittamaan bassoa kuin tuubaa, Randy haitaria niin että vasemmalla kädellä sai bassokulkuja tuubamaisen basson tueksi, Lassi otti oppia Kullervo Linnan soittotyylistä”, Lassi kuvailee.

“Laulusolistina Pekka ja Randy, taustalaulajana Lassi. Kolmen muusikon orkesteri kuulosti hämmästyttävän isolta kokoonpanolta, ja kun lähes kaikissa kappaleissa kolme kaveria lauloi, oli ryhmä valmis Suomen valloitukseen.”

“Nimestä piti ilmetä kansan syvien rivien rakastama musiikki”

Miehet ymmäräsivät, että olisi hyvin tärkeää keksiä mieleenpainuva nimi bändille.

“Nimestä pitäisi heti ilmetä suomalaisuus, siis että soitamme Suomen kansan syvien rivien rakastamaa musiikkia. Eri vaihtoehtoja pyöriteltiin monta viikkoa, ennen kuin joku laukaisi Solistiyhtye Suomi. Se oli sillä selvä, aivan erinomainen nimi oli keksitty.”

Ensimmäiset keikat Solistiyhtye Suomi -nimellä tehtiin Helsingissä 1979 Merihotellissa, ja samana vuonna lähes kolme kuukautta hotelli Korpilammella Espoossa.

10 levyä ja kaksi kultaa

Lassi Marttila kertoo, että levytyshommiin päästiin sangen pian.

“Vuonna 1981 Jori Sivonen innostui meidän meiningistä, ja niin Jorin tuottamana tehtiin ensimmäinen LP Finnlevylle”, Lassi muistelee.

“Pentti Lasanen sovitti, ja soitti puhalinosuudet muutamiin kappaleisiin, ja studiossa vahvistettiin Suomea Juha Björnisen kitarakompeilla. Myöhemmillä levyillä useasti kitaraa soitti Vesa Anttila.”

Solistityhtye Suomen ensimmäinen levy vuodelta 1981. Ensimmäinen levy Kuva: Erik Uddström.

Yksi uran alkutaipaleen merkittävimmistä levytyksistä tehtiin vuonna 1982 ilmestyneelle Kieltolaki-levylle. Se oli amerikkalainen vanha jazzi Two-Buck Tim From Timbuctoo, suomeksi Matka Timbuktuun. Kansan suussa nimi muuttui muotoon Kaksi taalaa taskussa, lauluhan alkaa sanoilla ”kaksi taalaa taskussa, pieni pala mälliä huulessa”.

Solistiyhtye Suomi esintyi paljon televisiossa ja keikkoja riitti.

Jukka Virtanen antoi meille lempinimen ‘Humpan Hurriganes’. Solistiyhtye Suomi alkoi kiertää ympäri maata kovalla tahdilla. Levyjä tehtiin yhteensä 10 pitkäsoittoa, joista kaksi myi peräti kultaa: vuonna 1983 ilmestynyt Rilluttele Yö, ja vuonna 1989 ilmestynyt sodan aikaisia lauluja sisältänyt Njet Molotoff.”

“Jori Sivonen tuotti lähes kaikki levyt, ja sävelsi meille useita lauluja, joihin useimpiin tekstit teki Junnu Vainio tai Vexi Salmi, myöhemmin myös Jukka Itkonen. Ehkä kaikkein tunnetuin Sivosen ja Vexin yhteistyön hedelmä on Mahtava peräsin ja pulleat purjeet.”

Lassi kertoo blogissaan, että vuonna 1989 yhtye siirtyi AXR levy-yhtiöön.

Keikkoja painettiin jopa 200 vuodessa

“Junnun poika Ilkka Vainio tuotti meille kolme levyä, sekä teki meille useita hienoja tekstejä. Keikkoja tehtiin hurjasti, vähintään 200 vuodessa. 80-luvun lopulla Randy joutui jäämään kuvioista selkäongelmien takia, ja hänen tilalleen otettiin 2 haitaristia, Markku Rönkkö ja Martti Honkanen.”

Lassi muutti Italian Toscanaan

Keikkatahti jatkui hurjana, kunnes Solistiyhtye Suomi laitettiin telakalle elokuussa 1993.

“Silloin päätin, että nyt saavat musiikkihommat riittää, kyllä elämässä muutakin täytyy tehdä kuin vain ‘tuottaa hälyääniä’. Pekka ja Randy halusivat herättää henkiin Solistiyhtye Suomen vuosituhannen vaihteessa. Minuakin pyydettiin mukaan, mutta asuin silloin jo Toscanassa, ja kieltäydyin kunniasta hiukan haikein mielin.”

Lassi oli muuttanut Italiaan Toscanaan 1998 tekemään matkailubisnestä perheensä kanssa. Hän asuu Toscanan upeissa maisemissa edelleen.

Italiassa Toscanan viinialueella asuvalta Lassi Marttilalta ilmestyi vuonna 2018 levy, missä hän tulkitsee italialaisia ja suomalaisia hitejä italian kielellä.

Vuosina 1998-2005 Solistiyhtye Suomi keikkaili nelimiehisenä. Pekan ja Randyn ohella yhtyeessä soittivat Petu Parkko (rummut) ja Pasi Suikkanen (haitari). Uusi nousu sai tuolloin traagisen lopun, kun Randy Korlin menehtyi sydänkohtaukseen 2005 ja Pekka Hartonen sai aivoinfraktin.

“Nyt viime vuosina olemme Pekan kanssa saaneet kentältä paljon sellaisia viestejä, joissa meitä on pyydetty kauniin sanoin palaamaan lavoille. Sellainen hivelee itsetuntoa, ja nyt se päätös on sitten tehty”, Lassi Marttila sanoo Ilta-Sanomissa.

“Paluupyynnöt hivelivät itsetuntoa”

Pekka ja Lassi aikovat ottaa taustalleen kunnon bändin ja toimia kumpikin solisteina.

“En tiedä, miten tuo rumpujen soitto enää itseltäni kolahtaisi, kun on tullut viime vuodet pelkästään laulettua.”

“Odotan innolla, että pääsemme jälleen vetämään suomalaisyleisön eteen!”


NAANTALIN KYLPYLÄ on maankuulu kylpylä- ja kokoushotelli Naantalissa, aivan meren rannalla ja idyllisen Naantalin vanhan kaupungin kyljessä. Varaa lomasi heti tästä edulliseen etuhintaan!
Suosittu VitaePro-ravintolisä on uudistunut – Kokeile ½ hintaan
Tuplasti katsottavaa. Elisa Viihde Aitio + Viaplay Leffat & Sarjat. Koodilla AITIOETU nyt 1kk ilmainen kokeilu!
Sinutral on vuoden virallinen rasvanpolttaja. Se on suunniteltu suomalaiselle vartalotyypille. Kokeile nyt vain postikulujen hinnalla ja laihdut!