Ota yhteyttä

Tanssilavat

Korona kourii: perinteikäs Runnin kylpylä sulkee ovensa uutenavuotena

Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kylpylä perustelee toiminnan keskeyttämistä koronan aiheuttamilla ongelmilla.

Julkaistu

@

Perinteikäs Spa Hotel Runni eli Runnin kylpylä Iisalmessa kertoo, että se jää määrittelmättömän pituiselle “talvitauolle” uutenavuotena. Runni on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut kylpylä.

Syynä ovien yllättävälle sulkemiselle on korona.

“Koronan aiheuttamien matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan rajoitusten ja niiden vaikutusten johdosta toimintojen estymiseen suljemme 31.12.2020 klo 12”, kylpylähotelli kertoo tiedotteessaan.

“Toiminta käynnistyy uudella konseptilla rajoitusten hellittäessä”

Runnilla aiotaan käyttää tauko hyväksi. Tiedotteen mukaan luvassa on myös uudistuksia koko hotellitoiminnan konseptiin.

“Tiloissamme tehdään sulkuajalla tilauudistuksia ja toiminta käynnistyy uudella konseptilla rajoitusten hellittäessä”, Spa Hotel Runni tiedottaa.

“Olemme olleet yhteydessä varauksen tehneisiin asiakkaisiin. Lahjakorttien voimassaoloaikaa jatketaan automaattisesti.”

→ Lue myös: Tanssipaikat paineessa – peruutuksia, muutoksia ja siirtoja virtaa: Kisakaari, Kuntotalo, Ruskotalo, Auran Nuortentalo…

Runnilla on vietetty kylpyläelämää jo 1700-luvulta alkaen. Virallisesti kylpylätoiminta aloitettiin vasta vuonna 1904. Jo 1750-luvulla löydettiin ehtymätön Runnin lähde, jonka rautapitoisella vedellä todettiin olevan terveyttä edistävää voimaa.

Runnin erityinen loistokausi sijoittuu 1910- ja 1930-luvuille, jolloin monet kuuluisat suomalaiset, etenkin taiteilijat, viettivät kesiään Kiurujoen kauniissa maalaismaisemassa. Taiteilijoista vakiovieraiksi tiedetään taidemaalari ainakin Akseli Gallen-Kallela, kuuluisat Järnefeltin veljekset, säveltäjistä Oskar Merikanto, Toivo Kuula ja Leevi Madetoja, kirjailijoista Juhani Aho ja Eino Leino. Ehkä kuuluisin Runni-vieraista oli vapaaherra, sittemmin Suomen marsalkka Carl Gustaf Mannerheim sisarensa vapaaherratar Sophie Mannerheimin kanssa vuosina 1919 ja 1920.

Myös Sotainvalidien Veljesliiton juuret ovat Runnin kylpylässä ja Runnin kesässä 1940.

Runnin nykyinen päärakennus, eli Kylpylähotelli, saneerattiin täydellisesti sisältä ja ulkoa vuonna 2015. Vanhan kylpylähotellin, nykyisen kartanohotellin, saneeraus valmistui 2001.

→ Lue myös: Vau! Tanssitähtien yhteinen koronavideo on upea: “Kohotamme yhteishenkeä”

Runnin kylpylä on ollut suosittu tanssipaikka Pohjois-Savossa. Sinne on matkustettu pidempienkin matkojen päästä nauttimaan kylpylähotellin tarjonnasta ja tuttujen orkesterien tähdittämistä tansseista.

Tanssien tarkoitus jatkua talvella

Uudenvuodenaattona 31.12. Runnilla piti esiintyä Marko & Jukka ja uudenvuodenpäivänä 1.1. MeLammelat, mutta keikat jouduttiin perumaan jo joulukuun alussa uudelleen tiukentuneiden kokoontumisrajoitusten vuoksi. Tuolloin Itä-Suomen aluehallintovirasto kielsi kaikki yli 50 henkilön yleisötilaisuudet koko Itä-Suomessa.

Tanssit ovat kuitenkin Runnilla jatkumassa. Tanssiin.fi:n tietojen mukaan jo helmikuussa on suunniteltu, että Iisalmessa päästään taas pyörähtelemään parketilla. Esimerkiksi 27.2. Spa Hotel Runnissa pitäisi olla esiintymässä itsensä Lasse Hoikka & Souvarit.

Voit katsoa Runnin helmi-maaliskuun esiintyjät tästä.

Korona on kourinut kovalla kädellä keväästä asti sekä esiintyviä artisteja että tansseja järjestäviä tahoja.

→ Lue myös: Tanssit taas vaarassa – koronan toinen aalto uhkaa: maskit naamalla parketille?


Hemtexiltä löydät kaikkea kotisi sisustukseen. Tarjoamme korkealaatuisia tekstiilejä ja sisustustuotteita yllättävän hyvään hintaan. Klikkaa, ihastu ja tilaa!
Rentoudu ja nauti Ruissalon kylpylässä Turussa! Varaa ihana kylpylälomasi nyt parhaaseen etuhintaan – klikkaa heti!
Haaveiletko paremmasta unesta? Kokeile 8hours melatoniinilla: luonnollinen reseptivapaa univalmiste. Klikkaa ja kokeile: SAAT 50% ALENNUKSEN ensimmäisestä paketista!
Häikäisevät hinnat! Seiska nyt alkaen vain 2,49 €/nro. Valitse kaupan päälle upea tilaajalahja tai lisälehdet!