Ota yhteyttä

Keikat ja kiertueet

Tanssit taas vaarassa – koronan toinen aalto uhkaa: maskit naamalla parketille?

Koronan toinen aalto saattaa syksyllä aiheuttaa samanlaisen tanssikeikkojen peruutusrumban kuin keväällä.

Julkaistu

@

Juuri kun monet tanssipaikat elokuussa avasivat ovensa yleisölle, uusi uhka leijuu ilmassa. Koronan toinen aalto herättää epätietoisuutta ja pelkoakin sekä tanssiartisteissa että tanssien järjestäjissä.

Elokuun alusta lähtien on ollut taas mahdollista järjestää yli 500 hengen yleisötapahtumia sisätiloissakin.

Kesälavat saattavat ehtiä saada lyhyeksi jääneen kautensa päätökseen, jos koronan toinen aalto iskee voimalla vasta syyskuun jälkeen. Silloin talven tanssipaikat – kuten laivat, hiihtokeskukset ja ravintolat – voivat joutua samanlaiseen peruutusrumbaan kuin maaliskuussa.

Mediassa on viime päivät yhä enenevissä määrin keskusteltu koronapandemian uudesta noususta Suomessa. Useampi asiantuntija on ehättänyt jo julistaa, että toinen aalto on joko varmasti tulossa tai on vyörynyt jo päälle.

Päivittäinen tapausmäärä on kasvanut tällä viikolla selvästi: maanantaina maassamme todettiin 13 uutta koronavirustartuntaa, tiistaina 17, keskiviikkona 29 ja torstaina 20.

Maskisuositus tulossa ensi viikolla

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tänään torstaina (6.8.20), että kasvomaskisuositus on vireillä ja ensi viikolla suosituksesta tiedotetaan lisää. Eri alueille voi tulla erilaisia suosituksia. Kyse on nimenomaan suosituksesta, ei pakosta.

Maskin käyttöä aiotaan suositella etenkin aktiivisilla epidemia-alueilla ja tilanteissa, joissa turvaetäisyyksien pitäminen on vaikeaa ja ilmanvaihto on huono. Siis esimerkiksi joukkoliikennevälineissä ja sisätiloissa tapahtuvissa kokoontumisissa – myös tansseissa.

→ Lue myös: Nämä lavat peruuttivat kaikki kesän tanssit – katso jättilista

Tanssii tähtien kanssa -tv-ohjelmassakin hurmannut laulaja Eini kertoo käyttäneensä kasvosuojaa jo pitkään.

“Itse olen käyttänyt koko kevään ja kesän. Ja olen todella tämän kannalla”, Eini vakuuttaa.

“Kaikkeni teen sen eteen, etten itse sairastu enkä sairastuta muita.”

Ministeriö: “Onko välttämätöntä osalistua yleisötapahtumaan?”

Ravintoloiden ja yökerhojen aukioloon uusia rajoituksia ei tällä hetkellä ole luvassa. Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan myös tilaisuuksien järjestäminen on mahdollista, jos järjestäjät ja yleisö pitävät huolta turvatoimista.

”Mutta toki tätä pitää erityisesti tarkkailla kaiken kaikkiaan”, STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi tiedotustilaisuudessa.

”Kysymys on edelleen se – jokaiselle meistä ja jokaiselle [tapahtuma]järjestäjälle – onko välttämätöntä lähteä ulkomaanmatkalle tai onko välttämätöntä osallistua suureen yleisötapahtumaan.”

Virus tarttuu samalla tavalla viiden, 50:n ja 500 henkilön tilaisuuksissa.

Yleisötilaisuudet, joissa lauletaan, ovat iso riski

Ohjeiden mukaan kannattaa miettiä sitä, millaisiin aktiviteetteihin osallistuu. Suuren riskin tilanteita ovat etenkin isojen porukoiden kokoontumiset sisätiloihin ilman maskia. Erityisesti, jos tilanteissa puhutaan, huudetaan tai lauletaan.

→ Lue myös: Nyt pääsee parketille! Kymmenen tanssilavaa avaa jo ensi viikolla – lue erityisjärjestelyistä

Jokaisen on tulee huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta kuten keväälläkin. Tanssipaikoilla käsidesiä ja pesupaikkoja onkin kiitettävästi tarjolla.

Tai kuten Naapurinvaaran Huvikeskuksessa tansseja järjestävän Sotkamon Nuorisoseuran hallituksen jäsen Pertti Granqvist vitsaili toukokuisessa “plokissaan”:

“Tosin olemme miettineet vain pariskunnille tarkoitettuja tansseja. Siksi, että kahden metrin turvaväli näissä tansseissa toteutuisi helposti.”

→ Lue myös: Uusia lavoja auki: Pajarinhovi, Toivola, Ellivuori, Tulenliekki… ja elokuussa vielä lisää – katso lista

Sinitaivas-Juhis alkoi etsiä töitä

Kun korona maaliskuussa lopetti keikat kuin seinään, monet tanssiartistit palasivat siviiliammatteihinsa tai alkoivat paiskia muita hommia elantonsa eteen.

→ Lue myös: AL: Tomi Markkola aikoo palata puutarhuriksi: “En pelkää oikeita töitä”

Tomi Markkola paiski töitä puutarha-alalla, Nina Åkerman alkoi ajaa postia, Benjamin Enroth teki remonttihommia…

→ Lue myös: Saana Sassali odottaa esikoisvauvaa – paiski koronakevään töitä sairaanhoitajana

Juha-Matti Ahola on suositun Sinitaivas-orkesterin solisti ja rumpali.

Myös Sinitaivas-orkesterin laulava rumpali Juha-Matti “Juhis” Ahola on varautunut uusiin virusongelmiin. Hän on päättänyt hakea siviilitöitä.

“Tulevaa toista aaltoa varten olen aloittanut ultimaattisen töiden etsinnän. Paljon mielenkiintoisia vaihtoehtoja on jo löytynyt. Tästähän voi tulla ihan jänskät ajat vielä? Otan vastaan työtarjouksia toki ja lupaan olla luotettava sekä täsmällinen työntekijä, mitä ikinä tarjoatkin.”

“Syksylle parin kuukauden työttömyys”

Sinitaivas-solisti on ollut myös pettynyt suomalaisten käyttäytymiseen.

“Väki rynnii joukolla ulkomaille. Jaahas… sehän tietää syksylle ainakin parin kuukauden työttömyyttä!” hän ounasteli heinäkuun puolivälissä.

→ Lue myös: Vau! Tanssitähtien yhteinen koronavideo on upea: “Kohotamme yhteishenkeä”

Korona myös yhdisti ahdingossa olevia artisteja. Toukokuussa julkaistu korona-ajan hengenkohotus- ja hyväntekeväisyyssingle Silta yli synkän virran oli upea osoitus yhteenkuuluvuudesta ja osaamisesta.

Mukana olivat mm. Teemu Roivainen, Saija Tuupanen, Kyösti Mäkimattila ja Marita Taavitsainen.


Voita 1000€ lahjakortti haluamaasi ruokakauppaan. Osallistu arvontaan heti, klikkaa tästä!
Kokeile nyt Polarkrill Omega-3-ravintolisää ilmaiseksi! Lue lisää ja tilaa ilmaiseksi!
Enemmän vaikuttavia ainesosia – Uudistunut VitaePro -50%
Osta apteekkituotteet suomalaisesta verkkoapteekista. Reseptilääkkeet, apteekkikosmetiikka kätevästi klikkauksen päässä.