Ota yhteyttä

Media

VIDEO: Uniapneaa sairastava Jukka Hallikainen alkoi pelätä laulamista: ”Tämä laite pelasti elämänlaatuni”

Jukka Hallikainen kehottaa kaikkia menemään tutkimuksiin, jos kärsii uniongelmista. ”Minulla oli jopa sata hengityskatkosta tunnissa”, tangokuningas kertoo. Katso videolta Jukan vointi ja CPAP-laitteen esittely!

Julkaistu

@

Jukka Hallikainen sairasti kymmenkunta vuotta tietämättään uniapneaa, joka äityi niin pahaksi, että tanssitähti pelkäsi menettävänsä äänensäkin.

Tangokuningas 2008 kertoi Tanssiin.fi:n haastattelussa lokakuussa, että hän on hakeutunut hoitoon uniongelmiensa takia.

”Kävin ensin yleislääkärillä, mistä sain lähetteen foniatrille”, Jukka selitti.

”Tuomio oli tyly: sairastan todella pahaa uniapneaa. Sairaus johtuu monista syistä, mutta minulla hengityskatkokset aiheutuvat siitä, että kieleni menee kurkun päälle. Se voi olla jopa hengenvaarallista.”

Jukka kertoo voinnistaan videolla, jonka voit katsoa tämän artikkelin lopusta.

→ Lue myös: Jukka Hallikainen kärsii pahasta uniapneasta: ”Nyt laitetaan jätkä kuntoon” – testeistä tyly tuomio

Mainos

”Lauluääneni alkoi reistailla”

Uniapnea vaikeutti Jukan arkielämää.

”Minulla oli keskittymisvaikeuksia ja suoranaisia vaikeuksia arkisessa elämässäni. Jos esimerkiksi päivän mittaan pysähdyin pidemmäksi hetkeksi, meinasin nukahtaa”, suosittu tanssitähti kertoo uudessa Seiskassa (52/2019).

”Aloin pelätä, että nukahdan auton rattiin. Keikka-ajoa tulee vuodessa kymmeniätuhansia kilometrejä, joten riski oli suuri.”

Lopullinen sysäys oli, kun hän alkoi pelätä tärkeimmän työkalunsa eli lauluäänensä puolesta.

”Pelko meni pään sisään”

”Lauluääneni alkoi reistailla. Minulla todettiin myös refluksitauti, joka tulehdutti äänihuulteni alapintaa. Ääni katkeili ja aloin pelätä laulamista. Se on tuhoisa kierre, sillä pelko alkoi mennä pääni sisään. Stressasin esiintymistä ja epätoivo kasvoi”, Jukka myöntää Seiskan haastattelussa.

→ Lue myös: Järjestimme Jukka Hallikaisen konsertin vanhusten hoivakotiin: ”Hymy huulessa vielä illallakin” – katso video

Mainos

Sata hengityskatkosta tunnissa

Jukan vaimo Jaana Hallikainen oli ollut huolissaan miehensä nukkumisesta jo pitkään.

”Hän on kuulemma välillä herännyt katsomaan, hengittääkö tuo mies ollenkaan.”

Samoin Jukan kuningaskollega Marko Maunuksela on ollut duo-kaveristaan huolissaan.

”Marko valvoi puoliyötä, hengitänkö”

”Jaamme huoneen monilla keikkamatkoilla ja muistan hyvin, kun Marko yhtenä aamuna tänä syksynä tokaisi, että hän ei enää ikinä jaa huonetta kanssani, jollen saa tautiani kuriin. Hän oli ollut puoliyötä valveilla, koska jännitti, hengitänkö olleenkaan”, Jukka puistelee päätään.

”Tutkimuksissa selvisi, että minulla oli selällään nukkuessani pahimmillaan jopa sata hengityskatkosta! Sairastin ja kärsin turhaan ja pitkään, ennen kuin tajusin hakea apua.”

Jukka Hallikainen nukkuu nyt yönsä CPAP-laitteen maski kasvoillaan. Laitteesta on ollut valtava apu. Kuvakaappaus videolta.

”Hyvältä tuntuu, olen virkeä”

Uniapnean hoidossa käytetään yleisesti nenän kautta annettavaa ylipainehengityshoitoa, jota annetaan CPAP-laitteella. Jukka Hallikainen sai laitteen käyttöönsä marraskuussa ja muutos on ollut huima.

”Hyvältä tuntuu. Tulee nukuttua jo kokonaisia öitä maski kasvoillani”, Jukka kuvailee.

”Elämänlaatu on parantunut. Olen virkeä ja levännyt. Ääniongelmat ovat karisseet.”

→ Lue myös: Tangokuninkaalliset yhdistivät voimansa yhdistyksessä: ”Teemme hyvää lapsille ja vanhuksille”

Mainos

Tangokuningas kehottaa suomalaisia suhtautumaan uniongelmiin vakavasti.

”Suosittelen kaikille, että älkää suotta odotelko. Jos vähänkin joku sanoo, että yöllä on hengityskatkoksia tai uniongelmia, niin menkää ehdottomasti tutkimuksiin”, Jukka patistaa.

Laite ei maksa mitään

”Positiivista on myös se, että esimerkiksi kunnallisen terveydenhuollon kautta laite ei maksa mitään!”

CPAP-laitteen saa lääkärin määräyksellä loppuiäkseen ilmaiseksi lainaksi.

Myös Jukan ja Markon Jackpot-orkesterissa kärsitään uniapneasta, kuten kuva kertoo:

Katso Jukka Hallikaisen keikat tästä.

Uniapneaa sairastaa yli 100 000 suomalaista eli puhutaan jo kansantaudista. Puolella uniapneapotilaita esiintyy aikuistyypin diabetesta, ja perimällä on vaikutusta uniapnean syntyyn. 

Mikä uniapnea?
Uniapnea on ylähengitysteitä ahtauttava sairaus. Aiheuttaa unenaikaisia hengityskatkoksia. Hoitamattomana vakava terveysriski. Kaikki kuorsaus ei ole uniapneaa. Ylipaino on merkittävä syy. Jopa 9–24 % väestöstä sairastaa uniapneaa, moni myös tietämättään. Suomessa vähintään 300 000 henkilöllä. Yleisintä 40−65-vuotiailla, mutta sitä voivat sairastaa kaikenikäiset ihmiset, lapsetkin. Esiintyy niin miehillä kuin naisillakin. Ylipainehengityshoito on lääkkeetön hoitomuoto, jolla hoidetaan vaikea-asteista uniapneaa. Uniapneaa sairastava saa CPAP-laitteen lääkärin määräyksellä maksutta lainaksi. Lähde: Hengitysliitto

 


Voi entistä paremmin ET:n asiantuntijoiden avulla. Tilaa tästä ET Terveys tarjoushintaan!
Urheilua ja urheilumuotia parhaaseen hintaan - Stadiumista! Huimia tarjouksia ja löytöjä, klikkaa ja tilaa!
Osta apteekkituotteet suomalaisesta verkkoapteekista. Reseptilääkkeet, apteekkikosmetiikka kätevästi klikkauksen päässä.
TARJOUS! Tasapainota vatsaa ja suolistoa BioBalancen avulla. BioBalance on luonnollinen ravintolisä Gastro-AD®:lla, maitohappobakteereilla ja probiootteilla. Nyt -50%, klikkaa heti!