Ota yhteyttä

Tanssitähdet

Risto Oja-Lipasti juhlii 50-vuotista uraansa: “Keikkailen niin kauan kuin lauteille pääsen”

Risto Oja-Lipastin yhtye on yksi Suomen pitkäikäisimpiä ja tunnetuimpia tanssiorkestereita. Yhtye on säestänyt mm. Irwiniä ja Kari Tapiota. 50-vuotisjuhlakonsertti on 11.8. Ilmajoella. Lue Riston nostalginen haastattelu ja katso upeat kuvat.

Julkaistu

@

Risto Oja-Lipastin yhtye on yksi Suomen pitkäikäisimpiä ja tunnetuimpia tanssiorkestereita. Etelä-Pohjanmaalla, Koskenkorvalla asuva Oja-Lipasti, 67, kertoo Tanssiin.fi:lle, että vuosiin on mahtunut monenlaista muistoa ja tapahtumaa.

“Kaikesta on selvitty ja lopulta on naurattanut, vaikka itse tilanteessa ei välttämättä”, Risto hymyilee ja muistelee päätään puistaen orkesterin ensimmäistä keikkareissua Volkswagenin Kleinbussilla kesällä 1969.

“Kuuntelimme kuussa kävelyä”

“Olimme matkalla Keski-Pohjanmaalle Nivalaan, mutta Volkkari hyytyi viimeiseen ylämäkeen. Piti tilata taksi, joka hinasi sitten pikkubussimme keikkapaikalle. Vähän nolotti. Paluumatkan muistan erityisen hyvin, sillä sinä yönä kuuntelemme radiosta, kun ihminen astui ensimmäisen kerran kuun kamaralle.”

Tuolloin elettiin 21. heinäkuuta 1969. Oman orkesterin Risto Oja-Lipasti oli perustanut hieman aiemmin sisuunnuttuaan hylkäyksestä, kun ei kelvannut toiselle maakunnan orkesterille.

“Minä olin kovin ujo nuorukainen. Mutta täynnä tarmoa. Muistan, kuinka sanoin isälle, jotta “vielä minä näytän, saatana”. Ja niin laitoin oman bändin pystyyn.”

Tältä näytti RIsto Oja-Lipastin yhtyeen ensimmäinen keikkajuliste vuonna 1969.

“Säestimme usein Irwiniä”

Oja-Lipastin isä oli musiikkimiehiä, soitti huuliharppua ja tuki poikansa musikaalista harrastusta. Riston nuorempi velipoika Reijo tuli aluksi rumpuhin, toinen veli Rauli bassoon ja kurikkalainen Alpo Juvonen solistiksi. Alpo viihtyi yhtyeessä lopulta viisitoista vuotta.

“Isä lähti keikoille kuskiksi ja oli tehokas myyjä myös. Keikkaa tuli heti ja paljon. Etenkin 1970-luku oli suorastaan hullua aikaa.”

Mainos

Tuohon aikaan isoillakaan tähdilä ei ollut omia, vakituisia orkestereita, vaan keikoilla käytettiin maakuntien kokoonpanoja. Risto Oja-Lipastin yhtye on säestänyt lukuisia legendaarisia laulajia: Irwiniä, Rauli Badding Somerjokea, Sammy Babitzinia, Jamppa Tuomista, Kari Tapiota, Paula Koivuniemeä ja Jari Sillanpäätäkin.

Ristolla on tähdistä monia muistoja.

“Irwiniä säestimme tosi paljon ja usein”, Risto muistelee ja julkaisee Tanssiin.fi:ssä harvinaisen kuvan 1970-luvun alkupuolelta Ilmajoen Seppälän Hallin keikalta.

Kuvassa on vieraileva solisti Irwin Goodman ja rummuissa edesmennyt Reijo Oja-Lipasti. Reijo menehtyi pari vuotta sitten.

Risto Oja-Lipastin nuorempi veli Reijo Oja-Lipasti antoi tahtia, kun Irwin Goodman esiintyi Seppälän Hallilla Ilmajoella joskus 1970-luvun alussa. Harvinainen kuva on ennenjulkaisematon.

“Sammy Babitzin pyysi töihin ennen kuolemaansa”

Rauli “Badding” Somerjokea Oja-Lipastin yhtye säesti muun muassa Kauhajoen Kasinolla. Risto muistaa, että Badding todellakin oli “mahdottoman ujo” ja huomioi, kuinka tähtiartistin “kädetkin tärisivät lavalle noustessa”.

“Sammy Babitzinia säestimme vain viikkoa ennen hänen kuolemaansa. Olimme keikalla Huissin Urheilutalolla Ilmajoella huhtikuussa 1973. Muistan hyvin, kuinka Sammy tykkäsi meistä ja pyysi meitä jopa vakio-orkesterikseen. No, meillähän oli kädet täynnä keikkaa muutenkin, joten jouduimme kieltäytymään. Viikkoa myöhemmin Sammy menehtyi auto-onnettomuudessa Äänekoskella.”

Oja-Lipasti sanoo, että tansimusiikille on yhä tilausta, vaikka ajat ovatkin muuttuneet. Kun suuret ikäluokat olivat tanssi-iässä, lavoilla tungeksi tuhansia ihmisiä.

“Nyt määrät ovat pudonneet, kuten tanssipaikatkin. Mutta kyllä toivoa ja tulevaisuutta on.”

Rengasrikot kuuluvat ikävä kyllä reissaamiseen. “Tässä ollaan 70-luvulla jossain metsätaipaleella Halsuan ja Lestijärven rajamailla. Arpa heitti perävaunun alle solistimme Alpo Juvosen”, Risto Oja-Lipasti nauraa.

Riston oma poika mukana orkesterissa

Oja-Lipastin yhtyeen solistina jatkoi Alpo Juvosen jälkeen seuraavat viisitoista vuotta Rauli Oja-Lipastin vaimo Reetta Oja-Lipasti. Sittemmin solisteina ovat olleet muiden muassa Kaija Lustila, Anniina ja Anitta Mattila sekä Marko Maunuksela. Tällä hetkellä solistina on tangofinalisti Juha Hautaluoma.

Risto on yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen. Orkesterissa soittaa nykyään myös hänen oma poikansa Ilari Oja-Lipasti.

“Ja on muuten huippujätkä, vaikka ei kai omaa jälkikasvuaan saisi julkisesti kehuakaan… Ilari ajaa päivätyökseen rekkaa”, Risto kertoo.

Risto Oja-Lipasti, koskettimet, trumpetti, taustalaulu (vas.) Ilari Oja-Lipasti, rummut. Ari Perälä, basso, taustalaulu Hannu Kuismanen, kitara, laulu. Etualalla solisti Juha Hautaluoma.Jättikonsertti elokuussa Ilmajoella

Risto Oja-Lipasti juhlii 50-vuotista uraansa juhlakonsertin merkeissä 11.8. Ilmajoen Ooppera-areenalla.

Tulevassa konsertissa on lauteilla 10-miehinen juhlaorkesteri viidellä puhallinsoittajalla. Solisteja on myös kymmenen. Heistä yhdeksän on Oja-Lipastin entisiä solisteja. Ainut vierailija on upea harmonikkataiteilija Jonna Pirttijoki. Hän myös laulaa.

“Minua on kutsuttu leikisästi myös tangokuninkaallisten kouluttajaksi, sillä solisteistani viisi on menestynyt tangoilla.”

Konsertin juontaa tanogokuningas Marko Maunuksela, joka toki myös laulaa.

Voit ostaa lippuja Risto Oja-Lipastin yhtyeen 50-vuotisjuhlakonserttiin tästä (17,50€). Osa konsertin tuotosta ohjataan hyväntekeväisyyteen, SPR:n omaishoitajien virkistystoimintaan.

Jatkossa big band -tansseja?

Tulevaisuuden visiona Ristolla on jatkaa keikkailua tällaisella isommalla big band -kokoonpanolla.

“Olisihan se harvinaista herkkua suomalaisille tanssilavoille. Minulla on hyvä kutina siitä, että big band -tansseilla olisi tilausta.”

Keikkailun lisäksi Risto Oja-Lipasti on työskennellyt koneteknikkona sekä pianonsoitonopettaja Ilmajoen kunnalla, mistä hän jäi varhennetulle vanhuuseläkkeelle nelisen vuotta sitten. Hän on asunut koko ikänsä Koskenkorvalla.

“Niin kauan aion tehdä keikkaa, kun pääsen itse lauteille kiipeämään!”

´